×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Комбучата представлява ферментирала напитка, произлизаща от Азия. Традиционната рецепта е базирана на ферментация на подсладен черен чай, но за приготвянето му могат да се използват и други видове билкови отвари. Тя е газирана, с леко сладък и тръпчив вкус. Комбучата е известна още от древен Китай като „еликсир на здраве и безсмъртие“. Набира все по-голяма популярност като „лек за всичко“



Как се получава и какво съдържа?

Характерният й вкус се дължи на гъбата комбуча. Всъщност обаче, комбуча е специален вид колония от бактерии и дрожди, означавана още като SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts). Полезните съставки се получават от ферментацията на захарта в чай от дрождите, при което се произвежда алкохол. Бактериите в колонията окисляват този алкохол и го преобразуват в органични киселини, като оцетна, глюконова, млечна, ябълчена и лимонена. Те имат антибактериална активност и предотвратяват замърсяването на напитката от патогенни бактерии. В състава на крайния продукт се откриват още биологично активните вещества теобромин, кофеин, кафеена киселина, галова киселина, р-кумарова киселина, хлорогенова киселина, канелена киселина и ферулинова киселина. Здравосовният ефект се подсилчва още от полифеноли, аминокиселини, ензими, витамините B1, B2, B6, B12, E и С, плюс основни минерали като мед, калий, калций, желязо, манган, кобалт, никел и цинк.

За какво помага?

Според много източници комбуча притежава редица ползи за здравето.

Подобряване на храносмилането

  • Увеличаване на енергията
  • Детоксикация на кръвта
  • Намаляване нивото на холестерола, атеросклерозата и кръвното налягане
  • Отслабване на възпалителните процеси
  • Облекчаване на симптомите на артрит и ревматизъм
  • Нормализиране на чревната дейност и баланс на чревната микробиота
  • Ускоряване на метаболизма и регулиране на апетита
  • Предотвратяване на инфекция на пикочния мехур и намаляване на калцирането на бъбреците
  • Повишаване на устойчивостта на организма към рак
  • Антибиотичен ефект срещу бактерии, вируси и дрожди
  • Подсилва имунната система
  • Облекчава бронхит и астма
  • Намалява менструалните смущения и горещите вълни по време на менопаузата,
  • Бори стреса, нервните разстройства, безсънието и стареенето

Наред с тези си свойства, на комбуча преписват и способността да подпомага сгъстяването на косата и поддържане на цвета й. Предполага се, че е от полза употребата на чай от Комбуча след тренировка, тъй като помага да се предотврати натрупването на млечна киселина в мускулите. Благоприятното въздействие върху нервната система може да се свърже със съдържанието на витамини В комплекс. Изследване на учени от Померански медицински университет, Полша от 2020 е установило, че комбуча със зелен чай притежава най-добрите антиоксидантни свойства в сравнение с използването на други видове чайове. Глюкуроновата киселина играе роля в детоксикацията на черния дроб, тъй като има способността да се комбинира с токсини и да ги елиминиране от организма.

Как да си приготвим чай Комбуча?

В основата на приготвянето на чай от Комбуча е ферментацията на тази колония в смес от чай и захар. Необходимите продукти са култура (гъба Комбуча); бяла рафинирана захар (около 70 - 100 г на литър вода); запарка от чай (препоръчително черен или зелен). Захарта се добавя към запарката, докато се разтопи напълно. След това се оставя да се охлади до стайна температура и се добавя културата.

Ако чаят е горещ при добавянето на гъбата комбуча, е възможно тя да умре. Пропоръчително е чаят да се постави в стъклен съд, затворен с ленена кърпичка. След добавянето на гъбата, процесът на ферментация протича за около 8-12 дни.  Получената напитка има приятен, леко кисел вкус, газиран и освежаващ. Приема се по три чашки дневно (около 120мл на ден), сутрин на гладно или преди хранене. Съхранява се в хладилник в стъклени бутилки. За да настъпи желанията ефект е нужно Комбуча да се приема редовно.

Важни препоръки

Съхранявайте гъбата комбуча на сухо място, далеч от слънчева светлина.

При наличието на мухъл или плесен, изхвърлете гъбата и напитката, тъй като може да бъде опасна за вашето здраве.

Измивайте "гъбата" с топла вода или оцет, но никога с измивен препарат, тъй като той убива културите.

При измиването на гъбата с оцет е препоръчително той да не е ябълков или оризов.

Безвреден ли е чаят Комбуча

Няма данни за вредно действие на тази напитка. Трябва все пак да се има предвид, че тя може да повлияе на нивата на кръвната захар при хора с диабет. Поради наличието на кофеин, когато е направена с черен чай, хора с проблеми като диария или синдром на раздразненото черво трябва да консумират с повишено внимание.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Теодора  Тодорова
Теодора Тодорова е учен с дългогодишен опит в сферата на генетиката. Част от интересите ѝ са...
Продуктът беше успешно добавен в любими.