Билкова смес за Комбуча (Хибискус и шипка), 200 g
- Теодора Тодорова
- Експертни мнения , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: комбуча
Съдържание

Комбучата представлява ферментирала напитка, произлизаща от Азия. Традиционната рецепта е базирана на ферментация на подсладен черен чай, но за приготвянето му могат да се използват и други видове билкови отвари. Тя е газирана, с леко сладък и тръпчив вкус. Комбучата е известна още от древен Китай като „еликсир на здраве и безсмъртие“. Набира все по-голяма популярност като „лек за всичко“
Как се получава и какво съдържа?
Характерният й вкус се дължи на гъбата комбуча. Всъщност обаче, комбуча е специален вид колония от бактерии и дрожди, означавана още като SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts). Полезните съставки се получават от ферментацията на захарта в чай от дрождите, при което се произвежда алкохол. Бактериите в колонията окисляват този алкохол и го преобразуват в органични киселини, като оцетна, глюконова, млечна, ябълчена и лимонена. Те имат антибактериална активност и предотвратяват замърсяването на напитката от патогенни бактерии. В състава на крайния продукт се откриват още биологично активните вещества теобромин, кофеин, кафеена киселина, галова киселина, р-кумарова киселина, хлорогенова киселина, канелена киселина и ферулинова киселина. Здравосовният ефект се подсилчва още от полифеноли, аминокиселини, ензими, витамините B1, B2, B6, B12, E и С, плюс основни минерали като мед, калий, калций, желязо, манган, кобалт, никел и цинк.
За какво помага?
Според много източници комбуча притежава редица ползи за здравето.
Подобряване на храносмилането
- Увеличаване на енергията
- Детоксикация на кръвта
- Намаляване нивото на холестерола, атеросклерозата и кръвното налягане
- Отслабване на възпалителните процеси
- Облекчаване на симптомите на артрит и ревматизъм
- Нормализиране на чревната дейност и баланс на чревната микробиота
- Ускоряване на метаболизма и регулиране на апетита
- Предотвратяване на инфекция на пикочния мехур и намаляване на калцирането на бъбреците
- Повишаване на устойчивостта на организма към рак
- Антибиотичен ефект срещу бактерии, вируси и дрожди
- Подсилва имунната система
- Облекчава бронхит и астма
- Намалява менструалните смущения и горещите вълни по време на менопаузата,
- Бори стреса, нервните разстройства, безсънието и стареенето
Наред с тези си свойства, на комбуча преписват и способността да подпомага сгъстяването на косата и поддържане на цвета й. Предполага се, че е от полза употребата на чай от Комбуча след тренировка, тъй като помага да се предотврати натрупването на млечна киселина в мускулите. Благоприятното въздействие върху нервната система може да се свърже със съдържанието на витамини В комплекс. Изследване на учени от Померански медицински университет, Полша от 2020 е установило, че комбуча със зелен чай притежава най-добрите антиоксидантни свойства в сравнение с използването на други видове чайове. Глюкуроновата киселина играе роля в детоксикацията на черния дроб, тъй като има способността да се комбинира с токсини и да ги елиминиране от организма.
Как да си приготвим чай Комбуча?
В основата на приготвянето на чай от Комбуча е ферментацията на тази колония в смес от чай и захар. Необходимите продукти са култура (гъба Комбуча); бяла рафинирана захар (около 70 - 100 г на литър вода); запарка от чай (препоръчително черен или зелен). Захарта се добавя към запарката, докато се разтопи напълно. След това се оставя да се охлади до стайна температура и се добавя културата.
Ако чаят е горещ при добавянето на гъбата комбуча, е възможно тя да умре. Пропоръчително е чаят да се постави в стъклен съд, затворен с ленена кърпичка. След добавянето на гъбата, процесът на ферментация протича за около 8-12 дни. Получената напитка има приятен, леко кисел вкус, газиран и освежаващ. Приема се по три чашки дневно (около 120мл на ден), сутрин на гладно или преди хранене. Съхранява се в хладилник в стъклени бутилки. За да настъпи желанията ефект е нужно Комбуча да се приема редовно.
Важни препоръки
Съхранявайте гъбата комбуча на сухо място, далеч от слънчева светлина.
При наличието на мухъл или плесен, изхвърлете гъбата и напитката, тъй като може да бъде опасна за вашето здраве.
Измивайте "гъбата" с топла вода или оцет, но никога с измивен препарат, тъй като той убива културите.
При измиването на гъбата с оцет е препоръчително той да не е ябълков или оризов.
Безвреден ли е чаят Комбуча
Няма данни за вредно действие на тази напитка. Трябва все пак да се има предвид, че тя може да повлияе на нивата на кръвната захар при хора с диабет. Поради наличието на кофеин, когато е направена с черен чай, хора с проблеми като диария или синдром на раздразненото черво трябва да консумират с повишено внимание.
Свързани продукти
Силен имунитет - Комбуча (Чаена гъба), 60 капсули
Прочети още

Коментари (0)
Нов коментар