×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Омега 3 спорт


Омега-3 мастни киселини са важна част от диетата ни, за полезните ефекти от които върху обмяната на мазнините, сърдечно-съдовата система, мозъка, имунната система, зрението, ставите и емоционалното благополучие, са публикувани многобройни данни. Изяснена е и ролята на омега-3 добавките с високо съдържание на ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселина за развитието на мозъка, когнитивните способности и за предпазването на нервната система от дегенеративни изменения. В хода на тези изследвания е поставен логичният въпрос – дали омега-3 мастните киселини подобряват спортното представяне и постигането на резултати при професионалистите, а защо не и  при аматьорите?

Повечето проучвания показват, че оптималното съотношение на EPA и DHA, при което омега-3 киселините подобряват спортното представяне, е 2:1, напр. 600 mg EPA и 300 мг дневно. Разбира се, има и други съотношения с положителни резултати, като при повечето от тях концентрацията на EPA преобладава.

Приемът на омега-3 мастни киселини от спортуващите оказва положителен ефект в три направления: 1) подобряват резултата от представянето чрез въздействие върху кръвоснабдяването на мускулите и подобряване на нервно-мускулното предаване; 2) намалява риска от травма или заболяване чрез предпазване от травматично мозъчно увреждане и предизвикан от натоварването бронхит; 3)  ускоряване на възстановяването чрез антиоксидантен и имуностимулиращ механизъм (1).

 

КОЛОЕЗДЕНЕ

Осемседмичният прием на EPA и DHA дневно при 16 професионални колоездачи (мъже) е довел до следните положителни промени във функционалните показатели: понижение на пулса (включително пиковия, при върховно натоварване преди изтощение), понижена обща телесна кислородна консумация и понижен пик на максималния дихателен капацитет (VO2) – което отговаря на по-ефективно използване на кислорода (2).

В триседмично проучване върху колоездачи, приемали по 660 мг EPA и 440 мг DHA дневно, е установено, че омега-3 киселините увеличават базовата концентрация на азотния оксид (NO) в съдовия ендотел, съответно ефективността на периферното кръвообращение. Омега-3 киселините подобряват поток-медиираната артериална дилатация и усвояването на кислорода от тъканите (3).    

След триседмичен прием на EPA+DHA и едночасово натоварване е отбелязано значително понижение в окислението на LDL (нископлътностните липопротеини), което е индикатор за намален риск от артериално увреждане, включително натрупването на атеросклеротични плаки (Oostenbrug et al., 1997).

 

ФУТБОЛ

Влиянието на омега-3 мастните киселини върху енергийната клетъчна продукция и антиоксидантните механизми е изследвано и при футболистите. Приемът на DHA (1100-1200 мг дневно, с EPA или без нея) за период от 6-9 седмици повишава термогенезата чрез увеличаване активността на митохондриалните разединяващи протеини, намалява генерирането на реактивни кислородни видове (ROS) и засилва активността на цитохром С оксидазата – митохондриален ензим, критично важен за генерирането на клетъчна енергия и натрупването и в молекулите на „енергийната валута на орагнизма“ - аденозин трифосфата (АТФ) (1).

В проучването на Capo, Martorel и колектив (2016), също проведено върху футболисти, е доказано, че осемседмичният прием на DHA (1160 мг, или 2 х 600 мг) намалява възпалението в мускулната тъкан, като понижава предизвиканото от стреса покачване в нивата на провъзпалителните цитокини IL-6 и IL-8; омега-3 МК намаляват нивата и на други провъзпалителни медиатори като съдовия ендотелен растежен фактор (VEGF), гама-интерферона и тумор-некротичния фактор (1). Едновременното понижение на окислителния стрес и на възпалението, в съчетание с увеличената енергийна продукция, спомагат за по-голяма издръжливост и мускулна сила, необходима по време на продължителните футболни двубои.

 

ГРЕБАНЕ

При елитните гребци омега-3 мастни киселини също са показали противовъзпалително действие и подобрено представяне, като 28-дневният им прием в доза от 3600 мг по време на интензивни тренировки намалява продукцията на възпалителните медиатори TNF-α, IL-1β и интерферон гама, а увеличава тази на противовъзпалителния цитокин IL-10 (Delfan M. et al., 2015 (1)). Изследователите заключават, че приемът на рибено масло от гребците води до умерена имуносупресия и противовъзпалителен ефект, осъществявани чрез понижено съотношение между Th1 и Th2  хелперните лимфоцити (5).

 

БОДИБИЛДИНГ

Най-съществената директна полза от приема на омега-3 мастните киселини DHA и EPA при бодибилдинга е свързана с превенцията и облекчаването на забавената мускулна треска, позната в литературата като DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). Нейното настъпване е постепенно (а след събуждане се усеща като внезапно) и се проявява 48-72 часа след натоварването. Въпреки че се приема за лека форма на нараняване, DOMS намалява силовия капацитет, увеличава болката и сковаността в мускулите и намалява подвижността в съседните им стави. При тренировки, чиято честота е по-голяма от веднъж седмично, приемът на омега-3 мастните киселини помага за поддържане на оптимална форма и предотвратява деградацията на структурните протеини. Ако не е препоръчано друго от треньора, 600 мг EPA и 300 мг DHA са оптимална дневна доза.

 

СПОРТ В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ

Няма съмнение, че умереното физическо натоварване е важен фактор за поддържането на доброто здраве и достигането на дълголетие. И в тази насока са провеждани контролирани проучвания, някои от които отчитат различията в действието на омега-3 върху различните полове. В едно рандомизирано и плацебо-контролирано проучване с 50 участници (27 мъже и 23 жени) на средна възраст 70.6 +/- 4.5 години за мъжете и 70.7 +/- 3.3 за жените, е проследено влиянието на 18-седмичния прием на 3000 мг рибено масло (с високо съдържание на EPA + DHA) или същото количество шафранково масло (плацебо) върху показателите на мускулната функция при двукратно седмично извършване на упражнения за съпротивление на прасците. Омега-3 мастните киселини са предизвикали по-голямо от това при плацебо увеличение в максималното изометрично усукване, без разлики у двата пола. При жените е установено по-качествено представяне на мускулатурата спрямо плацебо, докато при мъжете не са отчетени такива разлики. Плазмените триглицериди са понижени при омега-3 групата значително по-добре, отколкото при плацебо, като няма различия между двата пола (4).  

При група от 60 мъже и жени на възраст от 60 до 85 години е проследен приемът на EPA и DHA в продължение на 24 седмици, и е установено, че те увеличават обема на бедрената мускулатура, силата на захвата, мускулната сила при еднократно усилие и средната изокинетична сила (на придвижване с постоянна скорост) (Smith et al., 2015).

Дванадесетседмичният прием на 3 грама дневно EPA + DHA при спортуващи жени на средна възраст от 66 години е показал намаляване на темповете на обмяна в покой и при натоварване средно с 14%, понижаване разхода на енергия при упражнение с 10%, намаляване степента на окисление на липидите в покой с 19% и при натоварване - с 27%. Омега-3 МК също така са увеличили чистата мускулна маса с 4% и функционалния капацитет със 7% - резултати, които не са постигнати от плацебо групата (Samantha L. Logan, Lawrence L. Spriet, PLoS One 2015; 10(12), e0144828.)

 

АМАТЬОРИ

Проведени са и редица проучвания върху здрави доброволци, ангажирани в непрофесионална спортна активност. В едно от тях е установено, че приемът на 1800 мг рибено масло за 8 седмици намалява болката и увеличава подвижността в коляното на 48-мия час след натоварване при 27 нетренирани мъже, подложени на ексцентрични упражнения. Изследователите доказват, че омега-3 МК облекчават или предотвратяват забавеното настъпване на мускулна умора („треска“) (Bakhtiar Tartibian et al., 2009).  

При здрави доброволци, приемащи омега-3 МК за 24 седмици и извършващи упражнения за съпротивление, е отчетено увеличение на динамичната пикова сила, намаляване на времето за достигане на максимална сила при екстензия на коляното и увеличаване на силата, упражнявана при скок от клекнало положение (Edholm et al., 2017).

 

ПРЕВЕНЦИЯ НА БРОНХИТ, ПРЕДИЗВИКАН ОТ ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Около 90% от астматиците и близо 50% от професионалните атлети в най-различни дисциплини проявяват астматични симптоми по време на тежки физически упражнения – това състояние се назовава exercise-induced bronchitis (EIB) или индуциран от натоварването бронхит (Carlsen et al., 2008). Потискането на възпалението облекчава тежестта на астматичните прояви, разширява бронхите и подобрява кислородната консумация. Основните механизми, по които EPA и DHA осъществяват антиастматичния си ефект, са свързани с промяна в състава на клетъчните мембрани и със стабилизиращото действие на образуваните от тях клетъчни медиатори, наречени резолвини. Двете мастни киселини също така блокират действието на свиващите бронхиалното дърво левкотриени (1). Eфективните им дози срещу EIB са 600-1200 мг дневно за EPA и 300-600 мг – за DHA, като по-ниските дози са предимно профилактични, докато високата доза може да облекчи и активната симптоматика.

 

НАМАЛЯВАНЕ НА РИСКА ОТ ТРАВМАТИЧНО МОЗЪЧНО УВРЕЖДАНЕ (ТМУ)

В професионалния и в аматьорския спорт рискът от удар на главата и засягане на мозъчните неврони е реален във всяка дисциплина, независимо от уменията на спортиста – особено при елитните атлети той е значително завишен. Омега-3 мастните киселини са важен невротрофен (подхранващ нервната тъкан) компонент на диетата и са основен фактор за разрастването на кората на главния мозък при Хомо сапиенс в еволюционен план, поради което фокусът на изследванията предвидимо е насочен към тях. EPA и DHA имат добре известно невропротективно действие, свързано с вграждането им в състава на невроналните мембрани, подобряването на нервно-мускулното предаване и антиоксидантните механизми на клетъчно ниво. Омега-3 мастните киселини намаляват посттравматичното окисление на липидите, протеините и нуклеиновите киселини в засегнатата мозъчна тъкан (Michael-Titus et al., 2007), нормализират разстроения метаболизъм на мембранните фосфолипиди, възстановяват нормалното отделяне на невромедиатори и активността на синапсите, Доказано е, че рибените масла възстановяват нивата на допамина в corpus striatum – дял от главния мозък с критично значение за двигателните функции и възнаградителните механизми в ЦНС (Shin SS, 2011).  

Превенцията на травматичното мозъчно увреждане с омега-3 мастни киселини е особено важно при силовите дисциплини като борба, бокс, карате, кикбокс, вдигане на тежести, смесените бойни изкуства (MMA) и т.н.

 

БЕЗОПАСНОСТ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Според Журнала на Европейския орган по безопасност на храните, EPA и DHA са безопасни дори в дългосрочен план при дневни дози до 5 грама общо дневно (6). Омега-3 киселините са съвместими с аминокиселини, протеини, антиоксиданти и други спортни добавки. Могат да се приемат също при употреба на анаболни стероиди и селективни модулатори на андрогеновите рецептори (SARM) извън професионалния спорт (където тези групи лекарства се третират като допинг), като в някои случаи могат да облекчат страничните им реакции.  

Омега-3 мастните киселини не трябва да се използват две седмици преди и след планирани хирургични операции, поради свойството им да забавят процеса на кръвосъсирване. По същата причина не трябва да се използват по време на терапия с антикоагуланти. 

 

ЛИТЕРАТУРА

  1. Thielecke F, Blannin A. Omega-3 Fatty Acids for Sport Performance-Are They Equally Beneficial for Athletes and Amateurs? A Narrative Review. Nutrients. 2020 Nov 30;12(12):3712.
  2. Peoples G.E., McLennan P.L., Howe P.R., Groeller H. Fish oil reduces heart rate and oxygen consumption during exercise. J. Cardiovasc. Pharmacol. 2008;52:540–547.
  3. Zebrowska A., Mizia-Stec K., Mizia M., Gasior Z., Poprzecki S. Omega-3 fatty acids supplementation improves endothelial function and maximal oxygen uptake in endurance-trained athletes. Eur. J. Sport Sci. 2015;15:305–314
  4. Da Boit M, Sibson R, Sivasubramaniam S, Meakin JR, Greig CA, Aspden RM, Thies F, Jeromson S, Hamilton DL, Speakman JR, Hambly C, Mangoni AA, Preston T, Gray SR. Sex differences in the effect of fish-oil supplementation on the adaptive response to resistance exercise training in older people: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):151-158
  5. Maryam Delfan et al. The immunomodulatory effects of fish oil supplementation in elite paddlers: A pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. PLEFA Vol. 99, 2015; pp.35-40.
  6. Scientific opinion on the tolerable upper intake level of eicosapentanoic acid (EPA), docosahexanoic acid (DHA) and docosapentanoici acid (DPA). EFSA Journal 2012; 10(7):2875.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.