×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
спирулина за отслабване

Спирулината е естествен продукт в подкрепа на жизнения тонус, имунната система и поддържането на нормално телесно тегло. Приемът ѝ укрепва имунитета, подпомага здравословния и балансиран режим на хранене, подпомага да се чувстваме по свежи и повишава жизнения тонус. Съвременните проучвания ѝ отреждат роля в борбата с наднорменото тегло.


Какво представлява спирулината

Спирулина е сборен термин отнасящ се за различни по вид цианобактерии (фотосинтезиращи едноклетъчни организми) под формата на изсушена биомаса. Най-често става дума за представители от видовете Arthrospira platensis и Arthrospira maxima. В началото тези организми са били считани за микроводорасли и са били причислени към царството на растенията, класифицирани в род Spirulina. Самото име пък произлиза от спираловидната им форма. С годините въз основа на по-задълбочено изучаване и развитие на методите в биологията е извършена рекласицификация и вече се считат за представители на цианобактериите (известни още като синьо-зелени водорасли), прокариоти – едноклетъчни, които нямат клетъчно ядро, способни на фотосинтеза, отделени в род – Arthrospira. Въпреки всичко това обаче, и до днес в ежедневния разговорен език и в контекста на хранителните добавки и диетичните храни, те са известни като спирулина.


Състав на спирулината

Спирулината се използва във вид на наситено зелено прахообразно вещество. Както вече беше споменато това се дължи на активната фотосинтеза, която протича в клетките. Спирулината е изключително богата на ценни хранителни и полезни вещества. До 70% от нейната маса е под формата на чист протеин, около 24% захари (под формата на сложни захари – фибри) и 6-7% липиди. Липидите са под формата на мастни киселини, гама-линоленова киселина, линоленова, стеаринова, ейкозопентаноева (EPA), докозохексаноева (DHA) и арахидонова. Богата е на витамини и минерали – група В, C, D, E, K, A, ниацин, холин, желязо, магнезий, цинк, манган, фосфор и други.


Действие и приложение

Редица проучвания, предклинични и клинични оценяват и разкриват ползите и ефектите от приема на спирулината като храна или хранителна добавка. Ефектите се дължат на нейния състав. Сред тях са антиоксидантен, антивирусен, противораков, антидиабетен, хепатопротективен, противовъзпалителен, кардиопротективен, имуностимулиращ. Наред с тях, проучвания са фокусирани и върху ефектите ѝ при затлъстяване, метаболитен синдром и дислипидемия.

Yousefi et al. (2018) изследват 52 участници със затлъстяване разделени в 2 групи – приемащи 2 g спирулина на ден плюс нискокалорична диета и такива само на нискокалорична диета. След 12 седмици резултатите били отчетени. Групата приемала спирулина свалила средно с 3,2 kg повече от контролната група. Освен това е наблюдавано и значително по-високо намаляване на серумните триглицериди у приемалите спирулина.

Zeinalian et al. (2017) проучили 62 затлъстели пациента, приемали 1 g спирулина за 12 седмици. При тях е наблюдавано понижаване на апетита, намаляване на теглото средно с 1,79%, намаляване на общия холестерол с 4,67% и повишаване на добрия HDL холестерол с 1.73%.

Moradi et al. (2019) констатира, че приемът на спирулина значително понижава телесното тегло, особено в групата на затлъстелите пациенти (БМИ ≥ 30).

Всички тези данни дават основание да причислим спирулината към добавките подпомагащи поддържането на здравословно телесно тегло.


На какво се дължи този ефект

Спирулината съдържа аминокиселината фенилаланин. Тя на свой ред стимулира секрецията на холецистокинин – хормон участващ в регулацията на стомашно-чревната физиология. Той е отговорен за сигнализиране за чувството за ситост в мозъка. Хормонът кара панкреаса да отделя в храносмилателната система ензимите необходими за разграждането на храната. Чрез своите ефекти холецистокининът регулира приема на храна по отношение на количеството. По такъв начин спирулината може да действа като ефективен природен продукт за справяне с неконтролируемия апетит и прекомерен прием на храна.

Друго вещество съдържащо се в спирулината – фикоцианин (син пигмент) е отговорно за противовъзпалителния, антиоксидантен и липидопонижаващ ефект. Фикоцианинът повишава екскрецията на холестерол и жлъчка. Това от своя страна води до понижена резорбция на мазнините приети с храната. Този ефект се подсилва и от гликолипид H-b2 съдържащ се в спирулината, който действа по подобен на фикоцианина начин.

Линоленовата и гама-линоленовата киселина също подпомагат ефектите върху холестерола и триглицеридите.


Spirulina Micro-algae на Nature’s Way е висококачествен продукт съдържащ спирулина. Успешно допринася за нормализиране на телесното тегло. Продуктът не съдържа ГМО (Non-GMO Project Verified). Съставът му е признат като безопасен с Tru-ID сертификат, удостоверяващ липсата на фалшификати в различни храни и натурални продукти. Не съдържа изкуствени оцветители, изкуствени ароматизатори, царевица, млечни продукти, глутен, консерванти, сол, соя, захар, пшеница, мая.

Като цяло спирулината се явява отличен природен продукт с множество ползи за здравето. Нейните ефекти върху теглото я правят ценен помощник в борбата със затлъстяването и високия холестерол. Богата и наситена на витамини, минерали и антиоксиданти, спирулината подпомага общото здраве, енергия и жизнен тонус.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.