×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Чувствате ли се преуморени, липсва Ви енергия, концентрацията Ви намалява, а ежедневните задачи чакат да бъдат изпълнени? Често това прераства в т.нар. burn out syndrome, който от своя страна води до сериозен стрес за организма

В такива случаи е препоръчително да се обърнем за помощ към природните адаптогени, които да подпомогнат когнитивната функция на мозъка и да поддържат съпротивителните му функции в борбата със стреса.

Адаптогените са билки, които имат доказан и потвърден ефект върху мозъчната функция, борбата на организма с оксидативния стрес и увреждането на клетките от него. Характерното за тях е, че стимулират функциите на нервната и имунната система и по този начин предпазват клетките от действието на свободните радикали.

Доказан природен адаптоген във времето е аюрведичната билка Брахми с латинско наименование Bacopa Monnieri.

Какво представлява Брахми?

Брахми e дребно храстовидно растение, с гладки листа, което обитава сухи местности в Индия. Може да се разглежда като ендемичен вид. Наименованието си получава от индийската дума ,,Brahma”, с която се назовава Богинята на Сътворението в индийската митология.

В Аюрведичната индийска медицина се използва от повече от 3000 години. В последните години тази билка е преоткрита от съвременната фармацевтична промишленост, която изследва и потвърждава нейните свойства върху мозъчната функция. Потвърдено е значението на Брахми като стимулатор на паметта и концентрацията.

Когнитивни функции на мозъка - физиология

Когнитивните функции на мозъка определят процесите на запаметяване, поддържане на настроението и т.н. Мозъчната активност се образува от специални невронни вериги, които предават импулси и сигнали между нервните клетки (невроните). Невронните вериги функционират благодарение на специфични вещества нар. невротрансмитери, които осъществяват правилното функциониране и предаване на нервните импулси.

В човешкия мозък съществуват няколко основни невротрансмитерни системи, всяка от които е свързана с действието на определен невротрансмитер. Основните невротрансмитери са: серотонин, норадреналин, допамин, ацетилхолин и Гамааминомаслена киселина (GABA). Всеки един от тях изпълнява определена функция в поддържането и регулацията на паметта, настроението и концентрацията. При нарушен баланс, се наблюдава и нарушение в мозъчната функция и могат да се развият състояния като стрес, депресия и т.н.

Причини за намаляване на когнитивните функции на мозъка:

  • Хронични стресови и депресивни състояния, които водят до повишаване на кортизоловите нива
  • Умствено претоварване
  • Burn out syndrome
  • Начална фаза на деменция
  • При неустановени отклонения на функцията на щитовидната жлеза

Основната функция на Брахми - адаптоген, подкрепящ мозъчната дейност

  • Подсилване на паметта и концентрацията

Брахми стимулира невротрансмитерите в мозъка (ацетилхолин, допамин, серотонин) и подобрява паметта . Счита се, че активните вещества в Брахми оказват благоприятно въздействие върху оксидативния стрес в определени зони от мозъчната кора, като забавят процесите на стареене на мозъчните клетките и намаляват напрежението върху централната нервна система.

В проведено клинично проучване от 2002 г. при хора на възраст между 45 и 65 години, приемът на билката показва значително подобряване на концентрацията и стимулира запаметяването на новоподадена информация. Смята се, че това се дължи на антиоксидантната активност на Брахми върху мозъчните клетки.

  • Намалява тревожността и стреса

В Аюрведичната медицина билката е особено приложима при състояния на тревожност и напрегнатост. В клинично проучване, проведено от Singh R. през 1982 г., приемът на билката показва намаляване нивата на кортизол – основният стресов хормон, в сравнение с контролната плацебо група. Високите нива на кортизол в организма са предпоставка за развитие на високо кръвно налягане, нарушение на глюкозния толеранс, затлъстяване и храносмилателни проблеми. Освен това, приемащите я докладват и за чувствително подобряване на паметта.

  • Възможно е да намали появата на гърчове

Разглеждано е и потенциалното действие на Брахми, като антиконвулсант. При тестване на екстракта от Брахми върху животни се потвърждава неговата активност да намалява възбудимостта на нервните клетки. Въпреки това, все още липсват достатъчно данни, които да потвърдят този ефект при хора.

 Други ползи на Брахми за организма

  • Подпомага функцията на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизъм е функционално нарушение на щитовидната жлеза, което не и позволява да синтезира хормони (Т3, Т4).Проучване, публикувано в Thyroid Disease Journal, съобщава, че Брахми може да регулира нивата на щитовидния хормон Т4 (тироксин) в кръвта и да намали симптомите на хипотиреоидизъм с до 40%.

  •  Ползи на Брахми срещу ракови клетки

Екстракт от Брахми е тестван в няколко големи  проучвания в търсене на нови молекули срещу раковите клетки. В проучване от 1995, проведено от Elangovan и сътрудници върху животни, се потвърждава антиоксидантната активност на Брахми и се предполагат потенциалните му ползи за обезвреждането на тумори. Смята се, че Брахми може да забави репликацията на ДНК и по този начин би намалил пролиферацията на раковите клетки. Тъй като все пак, липсват достатъчно статистически данни, които да потвърдят тези ефекти при хора, все още не може да се каже категорично дали този ефект би могъл да се използва в онкологичната терапия.

Как се приема билката?

Обикновено билката се приема в продължение на няколко месеца за постигане на максимален ефект. За предпочитане е приемът й да става след хранене, тъй като се намалява риска за поява на стомашно-чревни оплаквания.

Възможни ли са странични ефекти при прием?

Приеман в препоръчителните дози, билката няма сериозни странични ефекти. Най-честите докладвани такива са стомашно-чревен дискомфорт, нарушено храносмилане и гадене.

Контраиндикации на прием

Брахми не е препоръчително да се приема от бременни жени, малки деца и възрастни хора със сърдечно-съдови и автоимунни заболявания.

Възможни взаимодействия с медикаменти:

Тъй като билката има силен ефект, не трябва да се употребява в комбинация с антидепресанти, седативни и сънотворни медикаменти, тъй като може да усили тяхното действие и ефект!

Как да изберем най-подходящите суплементи на пазара ?

Поради факта, че Брахми е специфично растение за Индия, малко фирми произвеждат суплементи, които да отговарят на международните стандарти за качество.

Доказано ефективен продукт, който Ви препоръчваме от Revita.bg, е Brahmi Bio – Bacopa Monnieri,Брахми Био- Бакопа Мониери, 180 таблетки на една от дългогодишните германски компании Vega Vero

Продуктът е без аналог на пазара, тъй като е произведен по уникален метод на биологичното земеделие, което се прилага в Индия.

Другите му предимства са:

  • Гарантира максимално висока доза на екстракта в 1 табл. – 750 mg

  • Напълно натурален продукт , произведен по международните стандарти на водеща германска компания

  • Не съдържа ГМО

  • Подходящ за вегани

  • Удобен прием под формата на бързоусвоими таблетки

 В какви случаи е приложим?

  • Влошаване на паметта

  • Невродегенеративни заболявания

  • Деменция

  • Разсеяност и трудна концентрация

  • Интелектуално и умствено претоварване

  • Стрес и психическо напрежение

  • За подобряване на научните способности при студенти, ученици

  • В случаи на лек хипотиреоидизъм.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Димитър Жиланов

Завършил съм Медицина в Медицински университет, София през 2019 г.
Интересувам се от здравословен начин на живот и суплементиране с хранителни добавки. Личното ми мнение е, че те могат да бъдат много ефикасни за здравето и правилното функциониране на организма. 

Продуктът беше успешно добавен в любими.