×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

На 24 март 2024г. се навършват 142 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis (причинител на туберкулозата) от д-р Роберт Кох. Поради тази причина на този ден се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата, след предложението на Световната Здравна организация (СЗО) и Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните болести (IUATLD) през 1982г., в чест на 100г. от откритието на Роберт Кох



Напоследък сякаш все по-малко се говори за тази болест и все пак, не бива да я подценяваме, още повече, когато съществува доказана в годините ваксина, която общо взето е единственият сигурен вариант да се предпазим.

Туберкулозата е сред десетте заболявания, завършващи най-често със смърт. Всяка година тя е причина за смъртта на около 2 милиона души в света. Ако се диагностицира рано обаче, е напълно лечима.

Последни данни сочат, че тази болест продължава да бъде сериозно предизвикателство сред заболяванията в световен мащаб. За страните от ЕС данните са далеч по-обнадеждаващи, в сравнение с доста други по-бедни държави. В Европа след 2022 година се наблюдава продължаващо намаление на заболяемостта до 7,35 на 100 000 души, след лекия скок, който отбеляза заболяването през 2021 година. Сред страните с най-висок дял на случаите с туберкулоза са Естония, Литва и Румъния. По отношение на нашата страна, от 2016 година насам тук също се наблюдава понижаване на дела на болните- за сравнение- през 2016 година те са били 22,4 на 100 хиляди, докато през 2020 година цифрата е доста по-ниска- 13,38.

Какво представлява туберкулозата?

Туберкулозата е лечима инфекциозна болест, засягаща основно белия дроб, но могат да пострадат и други органи и системи, сред които лимфните възли, очите, сърцето, централната нервна система, костите и ставите и др. Туберкулозният микобактерий е особено устойчив във външната среда- много дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. Установено е, че в тъмни и непроветрени помещения, тази бактерия издържа до 3 години, но пък загива много бързо от директна слънчева светлина – след 5 до 10 минути.

Начини на заразяване

Инфекцията най-често прониква през дихателните пътища. При разговор, кашлица и кихане, болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха т.е. заразяването се случва по въздушно-капков път, но болестта може да се пренесе и чрез праха по стаите и улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни. Заразяване може да стане и по хранителен път- чрез консумация на мляко или месо от болни крави, при ниска температурна обработка.

Сред рисковите фактори за развитие на тази болест, са:

  • непосредственият контакт с болен
  • липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на такава
  • слаба имунна система
  • непълноценно хранене и особено липса на белтъчини в храната
  • оставането продължително време в затворени помещения
  • пушенето и злоупотребата с алкохол
  • съпътстващите болести като хроничен бронхит, силикоза, диабет, язвена болест на стомаха, алергични и психични състояния и др.
  • лоши хигиенни условия

Симптомите

Съществуват два етапа в туберкулозната инфекция- латентен и активен. В латентния етап е налице инфекция, но без да има клинични прояви на болестта и болният не е заразен за околните. При активния има симптоми и болният е силно заразен.

Най-честите симптоми са:

  • Болка в гърдите и чувство на стягане само при при дишане
  • Кашлица – тук характерното е, че може да продължи месеци наред, като в началото е просто леко покашляне, а при напредване на болестта става все по-силна и влажна
  • Храчки – понякога са примесени с кръв
  • Отпадналост и безсилие
  • Отслабване на тегло
  • Температура – обикновено е слабо повишена за продължителен период от време (месеци), но е възможно и да няма такава
  • Нощно изпотяване
  • Задух- характерен вече за напредналия стадий

Интересно е да знаем, че в около 15% от случаите, това заболяване може да протече безсимптомно. При възрастни хора тя често прилича на пневмония. Според различни изчисления над 3,5 млн. души са болни от туберкулоза, но не знаят за това- те носят бактерията, но не боледуват, не я предават на други и имат около 5-10% шанс някога да се разболеят.

Имунизация- с ваксина БЦЖ

Ваксината все още е задължителна съобразно Имунизационния календар на Република България. Първата имунизация се прави още до 48-ия час след раждането на детето. На 7-месечна възраст се прави проверка на постваксиналния белег. Децата без белег се изследват с проба на Манту и при отрицателна реакция се имунизират отново. На 7 и 11 години се извършва реимунизация против туберкулоза, отново след проверка с проба на Манту. При отрицателна реакция са извършва ваксинация с БЦЖ.

Лечение

Ако все пак сте се разболели, поради липса на ваксина, пропусната реимунизация или друга причина, ще ви се назначи лечение с противотуберкулозни медикаменти, наречени туберкулостатици. Те се прилагат с различна продължителност при отделните форми на туберкулоза. Към тях обикновено се включват имуностимулатори, витамини, хепатопротектори, кортикостероиди.

Начини за профилактика

  • Имунизация и реимунизации
  • Силна имунна система, поддържана с пълноценно хранене, богата на белтъчини и витамини храна
  • Консумация само на проверени хранителни продукти (месо, мляко и яйца), преминали ветеринарно-санитарен контрол
  • Отказ от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол
  • Поддържане на добра лична и обществена хигиена
  • Спешна консултация с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта

Бъдете отговорни към здравето си по всички възможни начини. Защото, дори да се излекуваме, едно такова заболяване може да увреди не малка част от органите ни и да съсипе имунната ни система за доста дълъг период от време. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.