×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Скорошен преглед подчертава ефикасността на Akkermansia muciniphila за намаляване на риска и прогресията на метаболитен синдром, диабет тип 2 (Т2Д) , което предполага неговия голям потенциал при употребата му за целенасочени хранителни интервенции с пробиотици


“Необходими са допълнителни проучвания, за да се установи точната роля на този бактериален вид  в тези теми, по-специално на анализа и прилагането на живи, пастьоризирани, единични компоненти на Akkermansia muciniphila. По този начин ще може да се използват максимално обещаващите му характеристики“ , заявяват италианските изследователи като подчертават липсата на данни в тази област.

 Учените подчертават потенциала на щама и добавят, че по- нататъшни проучвания ще дадат по-точна представа за неговите специфични механизми на действие за “ по-добро изясняване на неговите свойства в няколко основни области, път за по-интегриран и по-персонализиран терапевтичен подход.”

БАКТЕРИАЛНИ ПОЛЗИ:

Докладваните ползи, свързани с човешкия микробиом са огромни. Изследванията през последните няколко години за различни бактериални щамове регистрират огромен ефект.

Един от тях е идентифициран като Akkermansia muciniphila през 2004 г, след като е наблюдаван неговия растеж в муцинов субстрат (естествен източник на въглерод). Счита се, че съставя 1-3% от общата микрофлора при здрави индивиди. Наблюдавано е, че той може да разгражда и използва муцина за производството на късоверижни полезни мастни киселини (SFCA). Едновременно с това подобрява функцията на чревната бариера и намалява пропускливостта на червата към неблагоприятни микроби.

Имайки тези предимства, както и установената устойчивост на топлина и наличието на положителна оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EPSA), се наблюдава повишен интерес към проучването на Akkermansia muciniphila. Установено е , че чревната дисбиоза се характеризира с изчерпани популации на бактериите. Това се свързва с възпалителни и метаболитни състояния като затлъстяване и заболявания на червата.

Изследователите направиха този обзор на данни, за да съпоставят наличните доказателства относно ефектите на Akkermansia и да направят заключение за неговата ефикасност в терапевтичните пробиотици.

ДЕЙСТВИЕ НА AKKERMANSIA

Човешкият стомашно-чревен тракт е сложна екосистема,в която живее динамична микробна общност. По-голямата част от тази микробиота е представена от бактерии, които играят решаваща роля във физиологичния баланс на организма.

Доказано е,че значително намалява:

  • Тежестта на гаденето,повръщането и запека по време на бременност
  • Играе ключова роля в регулирането на метаболитните функции за предотвратяване на затлъстяването
  • Повишава глюкозния толеранс
  • Намалява възпалението на мастната тъкан
  • Намалява честотата на диабета

Бактерията Akkermansia muciniphila се заселва в мукуса по стените на дебелото черво и уплътнява чревната лигавица. По този начин тя предпазва от проникване на токсичните полизахариди в кръвния ток.

Доказано е, че бактерията не само механично възпрепятства проникването на чужди вещества в кръвта, но тя изпраща и механични сигнали за произвеждането на повече слуз. Това също е метод за защита на организма от проникване на токсините да преминат в кръвта.

Изследователите подчертават отрицателна корелация между А. muciniphila и телесното тегло, наблюдавано при животински и човешки модели. Тези проучвания отбелязват свързаното увеличение на секрецията на глюкагон - подобен пептид 1 (GLP1). Хормонът увеличава секрецията на инсулин, като в крайна сметка, намалява постпрандиалните глюкозни шпайкове. По този начин се намалява риска от метаболитен синдром и T2D, но броя на човешките опити в тази област е нисък.

Прегледът подчертава потенциала на щама да повлияе неврологичните заболявание, следвайки факта, че възпалението на дебелото черво и повишената пропускливост на червата са свързани  с PD и с AD. Проучванията ни подтикват към предположението, че повишеното ниво на A. miciniphila  във фекалните проби на пациенти с PD, предполагат повишена чревна пропускливост и това може да повиши абсорбцията на бактериалните токсини.

Обратното се наблюдава при проучване на миши модели с AD, подчертавайки неубедителния характер на данни в тази област и липсата на такива при хора.

ЗА БЪДЕЩЕТО

Стойността на събраните доказателства, демонстриращи значението на Akkermansia muciniphila при редица условия са подчертани в много проучвания, обяснявайки нейното действие: “Производството на малки метаболити и медиатори, влиянието върху микробното разнообразие и запазването на целостта на чревната бариера е насърчавано от Akkermansia . Доказано е, че има благоприятен ефект не само върху червата, но и върху редица заболявания включително метаболитни, сърдечно-съдови, неврологични и дори има изяви в онкологичната област.”

Поради липсата на значими данни използващи човешки RCT те добавят: “Необходими са допълнителни проучвания, за да се осигури по-точна представа за неговите механизми на действие и да се изяснят по-добре свойствата им в няколко основни области.”


Източници: Reclassification of eight Akkermansia muciniphila strains and description of Akkermansia massiliensis sp. nov. and Candidatus Akkermansia timonensis, isolated from human feces | Scientific Reports (nature.com)

Review hails Akkermansia as “most promising next-gen probiotic” (nutraingredients.com)

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.