×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ново проучване показва как фитосъединенията в корнелиановата череша (СС), се променят по време на етапите на зреене и че разбирането на този процес може да помогне при избора на плодове, които са най-подходящи за функционални храни и добавки.

Публикувано изследване в списание Antioxidants илюстрира подробно, че качеството на фитосъединения в СС зависят от етапа на зреене и от сорта.

„Нашите открития могат да бъдат полезни при разработването на разнообразни функционални храни и фитофармацевтични продукти“, съобщава екипът от полски изследователи.

Общо 52 метаболита са идентифицирани чрез UPLC – EST – qTOF – MS /MS и количествено определени чрез HPLC – PDA, за да се определят физикохимичните характеристики, състава и антиоксидантния капацитет на 4 полски сорта СС по време на шест етапа на узряване.

Като цяло, фенолните киселини, хидролизиращите се ТАНИНИ, флавоноли, ирадоиди, антиоксидантната активност, органичните киселини и витамин С намаляват, докато антоцианините, ябълчената  киселина, захарите и титруемата киселинност се увеличават с течение на времето.

Екипът заключва, че докато зрелият плод на корнелииановата череша е известен с богатия си състав от биоактивни вещества, особено тези с антиоксидантни, противовъзпалителни и антидиабетни свойства, неузрелите плодове са особено ценни, тъй като съдържат най-високо съдържание на общи биоактиви фитосъединения и най-висок антиоксидантен капацитет.

Предимствата на корнелианската череша

Изследванията потвърждават много ползи от двете отдени съединения, присъстващи в корнелианската череша или тяхното синергично действие, включително антиоксидантно (полифеноли) противовъзпалително (логанова киселина), антидиабетно действие (хомогенизирани плодове, антоцианини, галотанини и елагитанини), антиостеоропоротично (логанова киселина), антибактериално (телимаграндин I), хепатопротективно (антоцианини, иридоиди,елагитанини,  екстракт от СС) антиглаукомикс (логанова киселина), невропротективни и др..

Зреещо въздействие

За това проучване 80 плода са изследвани по време на шест етапа на здреене и веднага замразени пр -20 ℃ до анализа. Пулпата и кожата се отделят ръчно от ядките, хомогенизират се с помощта на блендер и се анализират незабавно.

Получените данни показват, че неузрелите плодове притежават най-високо съдържание на обши биоактивни фитосъединения (5589.1 – 6779, 6 mn (100g dw) – предимо фенолни киселини, иридоиди и танини и най-висок антиоксидантентен капацитет.

В междинните етапи при узряването е най-разпространен витамин С (341-, 1-495,6 mg /100g dw), eлгова киселина (5,9 – 31, 6 mg /100g dw), галотанини (47,8 – 331,1 mg /100g dw) и лагова киселина (1393,0 – 2839,4 mg /100g dw).

Зрелите плодове съдържат по-малко биоактивни фитосъединения (1403,7 – 1974, 6 mg /100g dw) -  предимно иридоиди, фенолни киселин, танини и антоцианини и най-нисък антиоксидантен капацитет.

От друга страна, зрелите плодове показват най-високо съдържание на антоцианини (30,8 – 143, 2 mg /100g dw), захари (36,4- 78,9 mg /100g dw), ябълчена киселина (5,5 – 12,2 mg /100g dw) и благоприятно за хранителни приложения най-високо аединение захар към киселини (3,0-6,4 mg /100g dw).

„Метаболитното поведение на отделните съединения и групите съединения беше разкрито за пръв път, осигурявайки нов подход за използването на корнелиановите черешови плодове“, заключват изследователите. „Разбирането на тези промени при различни степени на узряване позволява избор на най-точния състав и свойства на СС“.

„Неузрелите плодове са отличен източник на биоактивни молекули, по-богати от зрелите плодове, което ги прави изключително ценен ресурс за приложение на хранителни добавки за профилактика или фармацевтични продукти с естествен произход. Следователно прилагането на зелена корнелианова череша трябва да бъде изследвано в бъдеще“.

„Въпреки това, зрелият СС все още сигурява биоактивни съединения в различни концентрации или с малко по-различни профили, но в същото време осигурява хранителни антиоксиданти и е добра суровина за нови функционални храни“, добавят те.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.