×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Чували ли сте за състояние, наречено предсърдно мъждене (Аfib)? Ако не сте, накратко казано, това е нарушена сърдечна дейност и ускорен сърдечен ритъм, което може да увеличи риска от инсулт и други видове сърдечни усложнения. Данните в световен мащаб са стряскащи- според Американската сърдечна асоциация се очаква повече от 12 милиона души да имат това състояние до 2030 г. Предсърдното мъждене въщност е най-често срещаният вид сърдечна аритмия.

Внимавайте с подсладените напитки

Едно от последните проучвания по темата твърди, че този вид аритмия се повлиява негативно от консумирането на подсладени напитки. Оказва се, че пиенето на два или повече литра напитки със захар на седмица или изкуствено подсладени, е свързано увеличен риск от предсърдно мъждене.

Въпреки това, пиенето на около един литър или по-малко (на седмица) чист, неподсладен сок, като портокалов или зеленчуков, се свързва с намален риск от развитие на това състояние.

На база тези проучвания се препоръчва на хората да намалят или дори да избягват изкуствено подсладени и подсладени със захар напитки, когато е възможно.

Подробности за проучването

Изследователите определят приема на захарни и изкуствено подсладени напитки от участниците чрез диетични въпросници и преразглеждат генетичната чувствителност към предсърдно мъждене при 200 000 възрастни, които не са страдали от това заболяване към момента на записване в проучването. По време на почти 10-годишния период на проследяване, е имало 9362 случая на AFib сред участниците в изследването. Данните показват, че в сравнение с хората, които не са консумирали подсладени напитки, има 20% повишен риск от AFib при тези, които пият повече от два литра седмично изкуствено- подсладени напитки и 10% повишен риск сред участниците, които съобщават, че пият същото количество подсладени напитки.

Междувременно пиенето на един литър или по-малко чист плодов сок всяка седмица, е свързано с 8% по-нисък риск от AFib.

Тези, които консумират повече изкуствено подсладени напитки, обикновено са жени, по-млади и имат по-висок ИТМ и разпространение на диабет тип 2. Междувременно хората, които консумират повече подсладени напитки, са по-склонни да бъдат мъже, по-млади и да имат по-висок ИТМ, по-високо разпространение на сърдечни заболявания и по-нисък социално-икономически статус. И още нещо интересно- тези, които пият подсладени със захар напитки и чист сок, са по-склонни да имат по-висок прием на обща захар от тези, които пият изкуствено подсладени напитки.

Тютюнопушенето също може да е повлияло на риска, като пушачите, които пият повече от два литра седмично подсладени напитки, имат 31% по-висок риск от AFib, докато няма разлика между бивши пушачи и хора, които никога не са пушили.

Преди 6 години

През 2018 г. Американската кардиологична асоциация издава научен доклад, отбелязвайки недостига на данни за ефикасността и безопасността на изкуствените подсладители. Това е и  първото проучване, което съобщава за връзка между нискокалорични и безкалорични подсладители, както и подсладени напитки и повишен риск от предсърдно мъждене. Въпреки, че има солидни доказателства за неблагоприятните ефекти на подсладените напитки и риска от сърдечно-съдови заболявания, този риск е по-малък, отколкото при употребата на изкуствени подсладители.

Ето защо е далеч по-добре да избираме водата, когато искаме да утолим жаждата си. А когато ни се прииска нещо сладко за пиене, да посегнем към пресните плодове и зеленчуци, от които да си направим фреш, например.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.