×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Съвместното поглъщане на аспирин с пробиотичен щам Bifidobacterium breve Bif195 значително намалява увреждането на стомашната лигавица, свързано с продължителна или висока консумация на аспирин, според скорошно проучване



“Като цяло само няколко проучвания показват благоприятни ефекти на пробиотиците върху индуцираното от НСПВС увреждане на лигавицата на стомашно-чревния тракт и Bif 195 е първата бактериална биотерапия, която показва значително намаляване на индуцираните от аспирин увреждания на лигавицата както в стомаха, така и в тънките черва“, пишат изследователи от световната бионаучна компания Chr Hansen и Университета в Копенхаген.

Изследването, публикувано в Wiley Online Library, е финансирано от Chr. Hansen, който предоставя капсулите Bif195 и плацебо, които са използвани за проучването.

“Дългосрочната употреба на аспирин е свързана с повишен риск от стомашно-чревно увреждане и кървене в стомаха и дванадесетопръстника, което изключва възможността значителен брой хора да се възползват от добре установените защитни ефекти за сърдечно-съдовата система” , обяснява Сара Енсел, старши учен по клиничното развитие в Chr. Hansen и изследовател в проучването.

Аспирин и увреждане на стомаха

Ацетилсалициловата киселина (АСК) е добре известна със своите болкоуспокояващи, намаляващи треската и кардиопротективни свойства. Проучването установява, че в САЩ тя редовно се прилага при повече от 35 млн души от 2012-2015 г.,но хроничната употреба е свързана с повишен риск от стомашно-чревно увреждане в резултат на образуването на пептични язви.

Предишни изследвания показват потенциала за терапевтично приложение на пробиотици в превенцията на стомашни неразположения, свързани с АСК, като проучване съобщава, че щамът Bif 195 води до намалено наличие на язви, когато се прилага едновременно с АСК.

Настоящото проучване се стреми да продължи това изследване на потенциалните благоприятни ефекти на Bif195 върху индуцираните от АСК увреждания на лигавицата в стомаха и дванадесетопръстника.

Подробности за проучването

Рандомизирано, контролирано проучване включва 25 здрави участници от мъжки и женски пол на възраст между 18-40 г. Всички субекти са преминали през два двуседмични периода на интервенция. Първият включва ежедневно приложение на 300мг АСК, съчетано с Bif195 ≥ 1011 единици образуващи колонии за 28 дни, последвани от 6-седмичен период на очистване и АСК с плацебо 28 дни. Втората интервенция е проведена в обратен ред.

За клинична оценка на стената на лигавицата, стомахът е ендоскопски оценен и е използвана валидирана 5-точкова скала на Lanza. Промяната в резултата на Lanza служи като първична крайна точка, с диапазон от 0 (нормална лигавица) до 4 (>10 ерозии или язва).

Изследователите наблюдават значително увеличаване на резултатите от Lanza при всички участници по време на лечението с плацебо, в сравнение с изходното ниво. За разлика от това, добавката на бактериалния щам Bif 195 води до значително намален стомашен Lanza резултат, която предполага способността му да намалява щетите, причинени от АСК. Въпреки това, няма значителни промени в резултата на Lanza, отбелязани в дванадесетопръстника на участниците.

Изследователите заключават, че механизмите не действие зад полезните ефекти на пробиотичния щам изискват по-нататъшно изследване.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.