×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Всяка година в третия четвъртък на месец ноември (днес- 16ти ноември) се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. Тази традиция е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден и да дадат събраните средства за благородни каузи. В световен мащаб около 47 % от мъжете и 15% от жените са пушачи. Според проучване, проведено през 2020 година, в България 34,5% от населението на възраст над 20 г. пуши всеки ден.

Ако трябва да поговорим по-подробно за тютюна, ще започнем от тук- тютюнът е единственият по рода си свободно продаван продукт, който води до тежки здравословни проблеми. В цял свят той е една от най-големите причини за развиване на тежки заболявания, инвалидизиране и преждевременна смърт. По данни на СЗО тютюнопушенето убива един човек на всеки четири секунди. В България тютюнопушенето е било една от причините за приблизително 18% от всички смъртни случаи в страната за 2021 година. Тези случаи се дължат на директната употреба на тютюн. По-лошата новина тук е, че 1,2 млн от смъртните случаи по цял свят са при непушачи, които обаче са били изложени на тютюнев дим.

Друга съществена точка, която е добре да засегнем тук е тютюнопушенето сред подрастващите. Резултати от изследване показват, че 26.3% от анкетираните тийнейджъри са правили опити да пушат цигари, с минимален превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Около 32% от тийнейджърите на възраст 15-19 години пушат. В групата 10-14 годинишни процентът е около 4. Почти всяко пето дете е настоящ пушач.

Изследване твърди, че една цигара повече се равнява на 11 минути по-малко живот. Група изследователи в Бристол, Англия са направили проучване, доказващо вредата от тютюнопушенето. Те изследвали смъртността за период от 40 години при 34 000 лекари мъже. Смъртността при пушачите била 3 пъти по-висока, отколкото при непушачите на възраст между 45 и 64 години и два пъти по-висока при тези на възраст между 68 и 84 години. Изводът- съществена разлика в продължителността на живота, която за пушачите е с 6,5 години по-малка.

Пасивното тютюнопушене

И ако пушачите сами са решили да си вредят, то не така стои въпросът с непушачите, изложени на тютюнев дим. Пасивното тютюнопушене е съществен проблем за здравето. През последните 20 години категорично беше доказано, че вдишването на дима от непушачите може да бъде много опасно. В резултат на пасивното пушене могат да настъпят редица болестни нарушения и то такива, които не са никак безобидни- астма, сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, дори рак. Колкото по-малко е помещението и колкото повече пушачи има в него, толкова по-опасна е средата на пасивното тютюнопушене. Цигареният дим съдържа над 4 800 химични съединения, най-опасните, сред които са никотинът, катраните, въглеродният монооксид, полицикличните ароматни въглеводороди (бензопирен), нитрозамини (NNN, NNK, NAT, NAB), метали (арсен, кадмий, хром, олово, живак, никел, селен), компоненти на газовата фаза (азотен окис, циановодород), акролеин и др. Никотинът стеснява кръвоносните съдове и учестява сърдечната дейност, а въглеродният монооксид отнема част от кислорода в еритроцитите. Катраните се отлагат в белите дробове и могат да предизвикат рак.

Интересното и твърде неприятно в случая е, че продуктите, проникващи в белия дроб на пушача чрез главната димна струя, се пречистват частично, тъй като преди това минават през неизгорялата част на цигарата и нейния филтър. Не така стои въпросът с продуктите от страничната димна струя, които попадат директно във въздухa. Поради бавното тлеене, непрекъснато отделящият се дим от края на цигарата е значително по-токсичен. Този дим, който непушачът и пушачът вдишват в най-голям обем - 89% от въздуха в помещението, е по-токсичен, отколкото димът, директно всмукван от цигарата. След 30-минутен престой в помещение, където се пуши, непушачите имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара. Цигареният дим може да причини дразнене на очите и гърлото, кашлица, главоболие, отделяне на секрет от носа, дори гадене, дихателни нарушения и ускорена сърдечна дейност при пасивните пушачи. Рискът от белодробен рак се увеличава с 24% и повече при непушачи, изложени на тютюнев дим в домовете си.

Влияние на пасивното тютюнопушене върху децата

Белите дробове на децата са по-малки, а тяхната имунна система е по-слабо развита, което прави по-голям риска от развитието на инфекции на дихателната система, предизвикани от тютюневия дим. И тъй като децата дишат по-учестено от възрастните, те всъщност вдишват повече химикали на кг/тегло от възрастните за едно и също време. В доклад на Кралския медицински колеж (Великобритания) от 1992 г. се посочва, че всяка цигара, която бременната жена пуши, забавя скоростта на кръвния поток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода. Въглеродният моноoксид във вдишвания тютюнев дим намалява капацитета на пренасяне на кислорода с около 40%. Това води до раждане на недоносени бебета, с ниско тегло или такива с различни аномалии. Синдромът на внезапната детска смърт („смърт в детското креватче") е по-вероятен при майки пушачки. Около 25% от тези случаи при видимо здрави деца изглежда са свързани с тютюнопушенето на майката. Децата под 6-месечна възраст имат 3 пъти по-голяма вероятност да развият остро респираторно заболяване, включително и пневмония, ако майките им са пушили или още пушат. Хроничната кашлица и бронхитите са два пъти по-чести, когато родителите пушат. Новите случаи на астма при деца на родители пушачи са с 50-100% по-чести. Деца, отглеждани в домове, където се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване.

Доказателствата за неоспоримото вредно въздействие на пасивното пушене имат много голям ефект върху общественото мнение. В много страни се издигат искания за осигуряване на среда, свободна от тютюнев дим. Тютюнопушенето става все повече обществено неприемливо.

Ако и вие отдавна се борите с този порок и все не успявате да го победите, помнете, че на първо време всичко опира до воля. Познаваме достатъчно хора, които са отказали цигарите от „раз“ и не са се върнали никога повече към тях. Помогнете на организма си да се чувства по-добре и да бъде наистина по-добре. Дайте шанс на кожата си да изглежда по-млада и сияйна- знаете как и действа никотинът. След спиране на цигарите почти всички хора отчитат подобрено дишане, пулс и дори подобрени кръвни показатели. Опитайте!

Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето: 0700 10 323.



Източник: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/otbelyazvame-mezhdunarodniya-den-bez-tyuty-11-22/

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.