×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Според ново проучване, хранителна добавка предназначена да повиши имунния отговор към ваксината срещу Ковид-19, е ефективна и срещу симптомите на алергичен ринит (AR)

Проучване публикувано в списание Nutrients, изследва ефекта на Guanke Immunobiotics, което представлява пробиотична смес от Guanke (Lactobacillus plantarum, CGMCC №21720, лиофилизирана с малтодекстрин, прах от плодове на червена боровинка, еритритол и витамин C), първоначално разработена за подобряване на имунния отговор към ваксината срещу Ковид-19.

Щамът Guanke Lactobacillus plantarum е показал обещаващ ефект за модулиране на специфични имунни отговори на SARS-Co-2, чрез засилване на сигнализирането на интерферон и потискане апоптичните и възпалителните пътища, действайки като имуномодулатор, чрез поддържане на Th1 и Тh2 баланса.

Поради тези причини, проучването има за цел да установи дали пробиотикът може да бъде надежден вариант за лечение на AR.

“Това проучване показва, че Lactobacillus plantarum “Guanke” може да служи като естествен имунобиотик за лечение на AR. Този му ефект се дължи на поддържането на баланса на Th1 и Th2(Т-хелпер 1 и Т-хелпер 2) , чрез модулиране на функциите на различните цитокини и хемокини.”

Патогенеза на алергичния ринит

Счита се, че AR засяга между 10 и 20 % от световното население. То представлява глобално възпалително заболяване, засягащо носната лигавица, което се характеризира със симптоми като запушен и сърбящ нос, хрема придружена със сълзене и зачервяване на очите.

Проявата на AR е свързано с проявата на Th2- имунен отговор. Взаимодействието на множеството цитокини, секретирани от Th1 и Тh2 клетки, води до небалансирана диференциация на Т-лимфоцитите и освобождаването на големи количества хистамини.

Дългосрочната употреба на химични молекули за лечение на АR може да бъде придружена от множество нежелани странични ефекти. Изследванията показват, че пробиотиците могат да действат като имуномодулатор за активиране на защитата на гостоприемника и регулиране на имунния отговор в дихателната система.

Guanke намалява силата на  симптомите на алергичен ринит

Проучването набира 47 възрастни участници с многогодишен AR на възраст между 18 и 60 г и се прилага 1,5г пробиотично лечение с Guanke (5,0x1010CFU на ден) в продължение на 4 седмици.

Участниците попълват въпросници за назалните симптоми (TNSS), и неназални симптоми (TNNSS) и тест за оценка на контрола на ринита (RCAT) преди и след лечението.Серумните алерген-специфични IgE и цитокини също са определени на изходно ниво и след период от 4 седмици.

Резултатите от проучването показват, че TNSS и ТNNSS са значително намалели, а RSAT резултатът е значителни увеличен в сравнение с изходното ниво. Серумните нива на IgE са също намалени.

“Нашите резултати ясно казват,че пробиотикът Guanke може значително да облекчи симптомите на алергичен ринит.” споделят изследователите.

Те отбелязаха известни ограничения на проучването, а именно, че размера на извадката е сравнително малък и са направени само две сравнения за времевия интервал.


ИзточнициProbiotic improves symptoms of allergic rhinitis (nutraingredients.com)

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.