×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете ли към кои хапчета и добавки сме склонни да посягаме най-често? Проучване сочи, че разпространението на употребата на „хапчета за отслабване“ през целия живот е най-високо (над 6%), следвано от употребата на лаксативи (4%) и диуретици (2%). Ето тук идва ред и на данните, които със съжаление ви споделяме, а именно- проучване при тийнейджърите във връзка с използването на продукти за загуба на тегло. Оказва се, че в световен мащаб почти един на всеки десет юноши е използвал продукт без рецепта, за да свали килограми. Тези резултати са получени от мета-анализ на над 90 проучвания, включващи обща популация от 604 552 участници на възраст под 18 години. Съавтор на изследването е Брин Остин, професор в катедрата по социални и поведенчески науки и директор на Инициатива за стратегическо обучение за превенция на хранителните разстройства (STRIPED)



Какво е STRIPED и от къде идва проблемът?

През последните години STRIPED се застъпва за законодателство, което да ограничи продажбата на добавки за отслабване или изграждане на мускули, на тийнейджъри. Няколко държавни законодателни органи въведоха законопроекти, моделирани след препоръките на STRIPED, а само преди няколко месеца Ню Йорк стана първият щат, който прие подобен законопроект в закон.

Тук трябва да се отбележи, че „хапчета за отслабване“ не е призната от FDA продуктова категория и защитниците на индустрията за хранителни добавки твърдят, че този термин може да свърже законово съвместимите хранителни добавки с легални и незаконни лекарства. Използването на термина „хапчета за отслабване“ в законопроектите за ограничаване на загубата на тегло и в клиничните проучвания, е често срещана пречка в продължаващия дебат, тъй като без допълнителна информация е трудно да се определи за какви продукти се отнася този термин.

Настоящото проучване

Настоящото проучване, в дефиницията си за „хапче за отслабване“, включва хранителни добавки, предназначени да помогнат при загуба на тегло. Употребата на продукти за отслабване от подрастващите (включително лекарства и хранителни добавки) за контрол или намаляване на теглото без лекарско предписание, е тенденция, която трябва да бъде променена. По-доброто разбиране на разпространението на употребата на продукти за отслабване при юноши и подгрупи на юноши, може да позволи разработване на политики, по-нататъшни изследвания и целенасочени образователни стратегии сред определени рискови групи. Данните сочат още, че 2% от юношите по света са използвали продукти за отслабване без рецепта през последната седмица, 4% през последния месец, 6% през последната година и 9% през целия си живот, като употребата е по-висока сред момичетата, отколкото при момчетата.

Чия е вината и какви са рисковете?

Според авторите на това проучване има връзка между употребата от момичета на продукти за отслабване без рецепта и докладваното ниско самочувствие, влиянието на родителите за отслабване и недоволство от теглото на децата им, неудовлетвореността от собственото тяло, както и значението на медиите, които доста често насърчават нереалистични стандарти за красота.

Тази тревожна тенденция носи сериозни рискове за психическото и физическото здраве. Лесният достъп до продукти без рецепта, без лекарско предписание и без ограничения или разпоредби за непълнолетни, крие сериозни бъдещи проблеми и подчертава необходимостта от засилено регулиране и ограничения върху продуктите за отслабване без рецепта, особено за непълнолетни лица.

От своя страна бихме казали, че е необходимо насърчаване на здравословното хранене, по-висока информираност за качеството и калориите на храните, както и уселичаване на движението и спортната заетост. По-голямата част от децата в наши дни са откъснати по един или друг начин от спорта и са го заменили с престой пред електронни устройства, което е все по-нарастваща световна тенденция, с която всички ние трябва да се борим. И може би малко по-често да обясняваме на децата си, че продуктите в аптеката не са безобидни, дори някои от тях да се продават без рецепта. Младият организъм е много по-чувствителен, както към лекарства, така и към добавки, затова не бива да бъдем безотговорни.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.