×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) предлага забрана на бромираните растителни масла, следвайки примера на Калифорния. Други добавки, току-що забранени от Калифорния, също се преразглеждат от FDA и са под прицел в други щатски законопроекти


Компаниите, продаващи храни и напитки в Калифорния, имат срок до януари 2027 година да премахнат четири забранени съставки от продуктите- това са бромирано растително масло, калиев бромат, пропилпарабен и червена боя № 3., чиято употреба е незаконна в Европейския съюз и в някои други части на света.

Преди време в САЩ беше направен опит да се забрани и популярната добавка, наречена титанов диоксид (TiO2), но това не се случи. Европейската комисия прие забрана за употребата му като добавка в храните (E171) още в началото на 2022 година, като имаше преходен период от 6 месеца, за да се преустанови ползването му. TiO2 е избелващ, непрозрачен агент, който обикновено се използва в дъвки, бонбони, сладкиши, сметана за кафе, салатни дресинги. Добавя се и към някои опаковки на храни, за да се запази срока на годност на продукта. Доказано е, че опаковката, съдържаща титанов диоксид, намалява производството на етилен в плодовете, а по този начин се забавя процесът на зреене и се удължава срокът на годност. Титановият диоксид се използва и като подобрител на цвета в различни козметични продукти- червила, кремове, слънцезащитни лосиони, пасти за зъби и пудри. Съществуват известни съмнения относно абсорбцията от кожата и червата на наночастици от титанов диоксид. Някои малки изследвания в епруветка показват, че тези наночастици се абсорбират от чревните клетки и могат да доведат до оксидативен стрес и растеж на рак. Други изследвания обаче са установили ограничени или никакви ефекти.

Защо се иска забрана на тези съставки?

Проучвания предполагат, че има потенциални рискове от токсичност, свързани с тяхната консумация

Бромираното растително масло (Е433) е масло, модифицирано с бром, което се използва като емулгатор за разпръскване на цитрусови аромати, предимно в безалкохолни напитки. То е синтетичен химикал, който придава по-наситен цвят и запазва равномерния вкус. Съдържа се в редица газирани напитки. Наскоро са представени убедителни доказателства, че съставката може да доведе до бионатрупване на бром и токсични ефекти върху щитовидната жлеза, да повиши холестерола, да доведе до проблеми с черния дроб, сърцето, бъбреците.

Еритрозин, по-известен като червена боя № 3, се използва изобилно в няколко вида бонбони, торти и други храни, единствено за подобряване на външния им вид. FDA забрани употребата на червено багрило №3 в козметиката и лекарствата за външно приложение през 1990 г. Тази добавка е известна като Е 127 и се използва още за консервиране на череши, замразени плодове, в печени изделия, снакс. Може да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено, че причинява тумори на щитовидната жлеза. Веществото повишава възбудата и хиперактивното поведение при децата, предизвиква астма, влияе неблагоприятно върху сърцето, черния дроб, стомаха. Е 127 не въздейства добре и върху репродуктивната функция на организма. Все още се използва в някои храни в ЕС.

Пропилпарабенът е бял, кристален прах, форма на химически консервант. Той се използва като хранителна добавка, заради неговите противогъбични и антимикробни свойства и най-често се употребява в приложения за печене. Въпреки това, нарастващите доказателства сочат, че тази добавка може да наруши ендокринната функция. Позовавайки се на проучване на изследователи в Токио, Европейският орган за безопасност на храните премахна пропилпарабен от своя списък с одобрени хранителни съставки, поради опасения за репродуктивна токсичност. Иначе това вещество се използва още в козметични продукти като шампоани, лосиони, кремове за бръснене и продукти за придобиване на тен.

Калиевият бромат (Е924) обикновено се използва като добавка в печени продукти за укрепване на тестото или подобряване на текстурата. Преглед, публикуван тази година, заключва, че тази съставка може да предизвика няколко хронични проблема, включително коремна болка, диария, дразнене на горните аерохраносмилателни слузни мембрани и повръщане. Той може също така да упражнява канцерогенен ефект и да причини увреждане на тъканите на централната нервна система и бъбреците. Не едно изследване свързва калиевия бромат с причиняването на рак при животни. Твърди се, че дори малко количество от него, може да има неблагоприятен ефект. В ЕС е забранен.

Добре е винаги да четем опаковката за съдържанието на продуктите, макар и като цяло тук в Европа да сме по-предпазливи. В САЩ FDA разрешава добавките, освен ако те не са доказано вредни. В Европа, за щастие, се действа по по-различен начин- Европейският орган за безопасност на храните първо иска да се докаже безопасността на дадено вещество, преди да се разреши употребата му в храните.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.