Search
Филтрирай по...

Полезните свойства и приложения на черния бъз

д-р Вергиния Георгиева

На въпросите на Ревита отговаря  д-р Вергиния Георгиева

 

1.    На какво е богат черният бъз и по-специално сиропът от черен бъз?
–    Черният бъз е с мощно антиоксидантно действие. Съдържа биофлаваноиди, витамини, минерали, макро- и микроелемненти, в това число калций, цинк, селен. Особено богато е съдържанието на желязо, така че е мощен енергиен тоник за организма, както за възрастни, така и за деца.
2.    Можем ли да използваме сиропът от черен бъз с цел превенция?
–    Да, задължително. Особено през пролетта, когато оганизмът е в дефицит и е бил беден на витамини и минерали. Черният бъз може да стимулира нашия организъм, да подобри храносмилането и кръвотворенето. Той има и мощен имуностимулиращ ефект. Превантивно може да се приема около 20-30 дни в профилактични дози преди грипни и парагрипни инфекции. В случай, че вече грипният вирус е налице, сиропа от черен бъз може да се приема от цялото семейство продължително време.
3.    При какви здравословни проблеми препоръчвате приемането на сироп от черен бъз Самбукус?
–    Сиропът от черен бъз е изключително полезен, както за деца така и за възрастни, при нарушен имунитет, често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища, често повтаряни пневмонии, проблеми с храносмилателната система, в това число хроничен гастрит, язвена болест и ентероколити, с нарушено усвояване на приеманата храна и дефицит на витамини и минерали. Черният бъз е особено полезен и при хронични проблеми на жлезите с вътрешна секреция – нарушен метаболизъм, както и при латентен или вече манифестен диабет при деца и възрастни. Особено полезен е при интоксикация на организма след химио- и лъчетерапия, при онкозаболявания, с желязонедоимачни анемии.
4.    Разкажете ни повече за комбинацията от черен бъз, прополис и ехинацея? Наистина ли е толкова ефикасна?
–    В предлаганата в аптечната мрежа комбинация от черен бъз, прополис и ехинацея, действието между трите съставки се увеличава многократно т.е. има потенциращ ефект върху организма. Приемани по отделно, те стимулират имунитета, но в случай на комбинирано приемане за продължителен период от време – три четири месеца без прекъсване. Особено полезен е през пролетта. Антибиотиците и болниците могат да бъдат забравени.
5.    Сиропът от черен бъз има ли странични ефекти? Може ли да се приема от кърмачета, малки деца, бременни жени и кърмачки?
–    Сиропът от черен бъз няма странични ефекти. Той е сертифициран и одобрен от МЗ. Може да се приема от деца, бременни жени и кърмачки. Ефектът е положителен. По-внимателно може да се приема от хора с тежка алергия. За кърмачета може да се прилага профилактично по няколко капки в сок или кърма.
6.    Традиционно в България се приготвя домашен сироп от черен бъз за лечебни цели. Носи ли рискове приготвянето му и какви са те?
–    Да, обикновено се приготвя домашен сироп. Рискове има, ако не е спазвана технологията и плодчетата не са достатъчно добре узрели. За този, който се прилага в аптечната мрежа са проведени достатъчно изследвания и сиропа е безопасен.
7.    Защо препоръчвате приемането на сироп от черен бъз от серията Sambucus?
–    Защото е с доказана ефективност при много широк кръг от заболявания. Не изисква време за приготвяне. Той е с много приятен аромат и вкус, и се приема с удоволствие, с чисто профилактична цел, за малки и големи.

13 thoughts on “Полезните свойства и приложения на черния бъз”

 1. Иван Бельов

  Здравейте, баба ми е приготвила черен бъз на сироп, как и по кое време е най добре да се пие ? В смисъл на гладно сутрин или вечер и какво количество ?
  Благодаря.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте, г-н Бельов!
   Няма как да се знае какви концентрации на активните съставки съдържа този сироп – при домашните продукти липсва стандартизация в това отношение, поради което е трудно да се препоръча точно количество. При сиропите от бъз от серията Самбукус, където количеството на биоактивните флавоноиди е фиксирано до 50 мг/5мл, профилактичните дози за възрастни са два пъти дневно по 10 мл (Самбукус сироп за възрастни) – сутрин и вечер, независимо от храната – но ако стомахът е много чувствителен, може да го приемате след храна. Дозите при активна инфекция достигат до 4 пъти по 10 мл. Домашният сироп вероятно трябва да се приема в значително по-високи количества и може да се препоръча като източник на витамини и някои минерали, но ако се цели стабилен имуностимулиращ и противовирусен ефект, заложете на Самбукус.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 2. Ани Иванова

  Здравейте. Може ли да взимам бъзак, след хепатит в . Ще навреди ли на черния дроб? Благодаря.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Подходящ е в препоръчани от специалист дози,напр. по 10 сухи плодчета накиснати с вода дневно. Има детоксикиращ ефект. Нали знаете, че има разлика между бъз и бъзак?

   Д-р Аелита Петрова

 3. Здравейте! При херпес зостер може ли да се пие сироп от бъз? Ако може дали ще има ефект?

 4. Валентина Атанасова

  Здраврйте, може ли давам сиропьт Самбрукос на дете с астма? Благодаря ви. Вече е на12г, момче, а не спират пристьпите. Може ли да дойдем при вас за консултация, относно,Рейки терапия?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Макар че не сме получавали информация за алергична реакция спрямо продуктите самбукус, както всяка друга хранителна добавка, храна или медикамент и Самбукус би трябвало да се приема с внимание при тежки алергии – индивидуалната реакция е непредвидима. Относно рейки консултация, моля обадете се на тел. 0878507286 след 1-ви декември.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 5. Марияна

  Здравейте! Направих домашен черен бъз от дървесният вид. Давам го на децата х ч.л сутрин на гладно. Възможно ли е да предизвика бактерии в урината или пикочна инфекция. Тъй като съвпадна даването на бъза единия път с пиелонефрит при едното дете , сега пък другото има мътна урина без други симптоми за сега. Чедя се дали би могло да има връзка с бъза. Благодаря Ви предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   При чувствителни хора и деца се дават само по 2-3 зрънца дневно. Теоретично възможно е Вашата доза да е голяма, с което да натовари бъбреците и да ги направи по-податливи на инфекция, но не и да причини възпалението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. Ина Георгиева

  Здравейте, на 39 г.съм, възможно ли е при прием на черен бъз плод сушен на зърна за период от около два месеца по схема от 1 до 20 и обратно, да получа изпотяване около врата и главата само по време на сън ,въпреки,че приема на сушения бъз вече е преустановен от месец Февруари,кръвна картина и хормони са без отклонения? Благодаря Ви!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не мисля, че е възможен такъв ефект на черния бъз.
   Ако имате и други оплаквания, като необяснимо повишаване на температурата, отслабване, обща отпадналост, е добре да се консултирате с хематолог. Възможна причина е и пременопауза, въпреки нормалните стойности на половите хормони през деня/надявам се да са изследвани точно/. Добре е яйчниците да се прегледат с УЗ. Може да се направи и консултация с пулмолог за евентуална хронична инфекция в белия дроб. Антидепресантите, психотропните и др. медикаменти също предизвикват нощно изпотяване около врата и главата. Смъкването на кръвната захар през нощта също може да е причина за това изпотяване. Необходимо е да направите съответните консултации и състоянието Ви да бъде наблюдавано в динамика до появяването на нови симптоми, които ще помогнат за поставяне на диагнозата.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 7. Здравейте,купила съм си от билков магазин черни зрънца от бъзак,но незнам как да ги пия и колко продължително време.Аз пия пия по 10 зрънца сутрин.Дали е достатъчно.Интересува ме как действа на разширени вени.Предварително Благодаря.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Според лечителя Петър Димков, дозата е 3 по 10 зрънца преди ядене. Има тонизиращ ефект при хемороиди и разширени вени. Приема се продължително време, на серии от 3-4 месеца с почивка от 10-15 дни до постигане на желания ефект. Ако след първата серия не се отчита ефект, прекъснете го. Плодчетата имат лаксативен, диуретичен и хипотензивен ефект /намалява кръвното налягане/. Ако това не е благоприятно за общото Ви състояние, не ги приемайте. Внимавайте зрънцата да са напълно узрели, недоузрелите плодове са токсични. Добре е да се консултирате с опитен билкар или лекар-фитотерапевт.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top