
Австралийски учени твърдят, че черният чай понижава горната и долната граница на кръвното налягане, пише сп. Archives of Internal Medicine. Авторът на изследването Джонатан Хъдсън, директор на Колежа по медицина и фармакология към университета в Западна Австралия, заяви, че по-активното използване на този достъпен продукт ще помогне на много хора да избегнат сърдечните пристъпи.
В изследването били обхванати няколкостотин души на възраст от 35 до 75 години с хипертония или аритмия, за които поддържането на стабилно кръвно е от критична важност. Всички те били подложени на чаена терапия: три чаши в ден в продължение на половин година. При всички пациенти е отбелязано понижение на кръвното с 2-3 единици с постоянен позитивен ефект в рамките на 24 часа. „Понастоящем чаят е на второ място в света по употреба след водата. Необходимо е още по-детайлно да вникнем в механизмите на въздействие на чайните ферменти върху сърдечно-съдовата система, за да ги направим още по-ефикасни в понижаването на кръвното”, казва д-р Хъдсън. По неговите думи на основата на чайните компоненти ще може да се произвежда ново поколение препарати за понижаване и поддържане на стабилно кръвно.
Коментари (0)
Нов коментар