×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Хранителната мая е подправка, която може да се използва в различни ястия. Тя е жълта на цвят и се предлага на люспи, гранули или прах. Съдържа различни хранителни вещества, включително фолат, фибри, витамини от група B, калций, мед, желязо, фосфор, калий, магнезий, манган, селен, натрий и цинк. Може да впишете хранителната мая във всяка диета, тъй като е с естествено ниско съдържание на натрий и е без мазнини, без захар и без глутен. Също така е отлична веган опция



Какво всъщност представлява хранителната мая?

Saccharomyces cerevisiae са вид дрожди- едноклетъчни гъби и те са основната суровина за производството на хранителна мая. Тези дрожди се отглеждат в продължение на няколко дни, като се използва и богато на захар вещество като меласа, за да се получи хранителна мая. След това тази мая се инактивира с помощта на топлина и се събира, измива и изсушава. След като е преминала през този процес, може да се опакова и продава. Относно вкуса и- хранителната мая понякога се описва като имаща вкус на сирене или пък на ядки, тъй като е леко солена и ферментирала.

Разновидности и употреба

Има две разновидности на хранителна мая - обогатена и необогатена. И двете се предлагат под формата на люспест прах или гранули и се намират в повечето магазини за хранителни стоки. Обогатената е най-често срещаната и съдържа синтетични витамини, добавени по време на производството. Необогатената съдържа само витамини и минерали, произведени от растящите клетки на дрождите.

Хранителната мая е отличен източник на пълноценни протеини, като животински продукти. Пълноценният протеин съдържа всичките девет основни аминокиселини, от които се нуждае човешкото тяло. Пълните протеини помагат за възстановяването на тъканите и мускулния растеж и за усвояването на хранителните вещества. Те се намират в източници на животински протеин като месо, яйца и мляко и в немесни източници като соя и киноа. Хранителната мая също така е пълна с витамини и минерали. Популярна е сред хората, които спазват веган или вегетарианска диета и тези, които искат да намалят консумацията на месо.

Ползи

Хранителната мая е висококачествен растителен протеин, съдържащ всичките девет аминокиселини, от които се нуждаете от храната. В обогатената хранителна мая са включени витамините тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), B6 ​​и B12. Микроелементите, открити в хранителните дрожди, включват фосфор, магнезий и цинк. Всички тези витамини и минерали предлагат много различни ползи за здравето.

B12- получаването на достатъчно B12 е хранителна грижа за хората, които се хранят с диета, която не включва животински продукти. Имате нужда от B12, за да поддържате мозъка и кръвните си клетки здрави и да предотвратите анемия (дефицит на здрави червени кръвни клетки). Една порция обогатена хранителна мая е достатъчна, за да получите необходимата дневна стойност на витамин B12 и да избегнете дефицит. Препоръчителното дневно количество B12 за повечето здрави възрастни е 2,4 микрограма (mcg). Увеличаването на приема на B12 може също да намали умората, а хранителната мая може да помогне на тялото да поддържа постоянни енергийни нива, поради високото си съдържание на B12.

Хранителната мая е отличен източник на фибри. Една порция от две супени лъжици съдържа около 20% от дневния ви прием. Въпреки това, твърде бързото увеличаване на консумацията на фибри, може да причини храносмилателен дискомфорт. Най-добре е да започнете с малки порции и не забравяйте да пиете много вода, за да подпомогнете храносмилането.

Противовъзпалителни и антибактериални свойства

Изследвания показват, че S. cerevisiae може да поддържа здрава имунна система и да намали възпалението. Хранителната мая също има антимикробни и антибактериални свойства. Може да бъде обещаваща терапия при различни видове гъбични инфекции.

При умора

Получаването на достатъчно витамин B12 във вашата диета, ви помага да избегнете чувството на умора. Въпреки че няма доказателства, че витамин B12 повишава енергията при хора, които приемат достатъчно от него с диетата си, най-честият признак за дефицит, е именно умората. Заедно с В12, другите витамини от група В в хранителната мая, помагат за превръщането на храната в енергия. Този процес е особено важен за тялото ви, за да може то да поддържа здравословен метаболизъм и постоянни енергийни нива. 

Физическо възстановяване

Хранителната мая може да подобри физическото ви възстановяване след тренировка. Проучвания са установили, че спортистите, които са консумирали дрожди с бета-глюкан, са изпитвали по-малко умора след тренировка и по-добро настроение от тези, които не са го правили. Изследователите твърдят, че дрождите възстановяват белите кръвни клетки, които се губят по време на тренировка. Така се възстановяват и мускулите, укрепва се имунната система и се намалява възпалението. Хранителната мая също съдържа високи нива на цинк- минерал, който подпомага регенерацията на мускулите.

Здрава имунна система

Едно проучване установява, че хората, които консумират хранителна мая, са с 25% по-малко склонни да настинат, отколкото тези, които не консумират. Тези, които са се разболели, са имали по-леки симптоми.  Хранителната мая също съдържа големи количества антиоксиданти, които могат да имат противоракови свойства и да подобрят определени имунни реакции.  

Подобрено здраве на кожата, косата и ноктите

Както вече казахме, хранителната мая осигурява много витамини от група В. Те могат да бъдат от полза за здравето на вашата кожа, коса и нокти. Витамин B3 пък успешно се използва за лечение на акне и други кожни заболявания.

Контролиране на кръвната захар

Ако се опитвате да контролирате кръвната си захар, хранителната мая може да ви помогне. Малко проучване, докладвано през 2013 г., разглежда как бирената мая влияе върху кръвната захар. И двете бирени дрожди, както и хранителните дрожди, са форми на Saccharomyces cerevisiae. В това проучване на субектите са дадени шест добавки от 300 милиграма бирена мая на ден. След 12 седмици, участниците забелязват значително намаляване на дългосрочната кръвна глюкоза и подобрения в инсулиновата чувствителност.

Намалява симптомите на синдрома на раздразнените черва

Хранителната мая може да подобри симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS)- коремна болка, подуване и промени в червата. Мета-анализ на World Journal of Gastroenterology от 2017 г. преглежда проучвания за ефекта на добавките S. cerevisiae върху стомашно-чревните симптоми при 579 души с IBS. Тук авторите на доклада отбелязват значително намаляване на коремната болка, дискомфорт и подуването на корема за тези, които приемат 500 мг дневно, в продължение на осем седмици. Въпреки това има различни източници, които предполагат, че хранителната мая трябва да се използва внимателно и в умерени количества от хора със синдром на раздразнените черва.

Подпомага здравето на сърцето

Хранителната мая е полезна за сърцето опция, защото съдържа бета-глюкани и калий. Бета-глюканът е естествен компонент, открит в клетъчните стени на бактерии, гъбички, дрожди, овесени и ечемични храни. По-високият прием на бета-глюкан може да означава подобрено здраве на сърцето, както и повишаване на добрия холестерол и намаляване на лошия такъв. Бета- глюканът също така подкрепя имунната система, подобрява здравето на червата, намалява възпалението,  регулира кръвната захар, понижава риска от затлъстяване.

Обогатената хранителна мая също съдържа калий. Според Националните здравни институти, увеличаването на приема на калий може да намали риска от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане и инсулт.

Дозировка

Не съществува консенсус по отношение на това колко хранителна мая може да яде човек дневно. Но яденето дори на порция от 5 грама на ден, може да ви бъде от полза. Хубаво е да започнете с една супена лъжица хранителна мая на ден. Можете да увеличите това количество, ако нямате някакъв вид негативна реакция.

Ориентировъчно 5-грамова порция хранителна мая съдържа около 20 калории, 3 грама белтъчини, 1 грам фибри или 4% от дневната стойност, 0,3 грама желязо, около 100 мг калий, рибофлавин (витамин B2)- 3,2мг, ниацин (витамин B3)- 17,5 мг, витамин B6- 3,6 мг, фолиева киселина (витамин B9)- 235 микрограма(mcg), витамин B12- 7,5 mcg.

Лесно ще намерите хранителна мая в местния магазин за хранителни стоки. Тя се предлага и под формата на добавки. Можете просто да прибавите няколко лъжици от енергийните люспи или пък прах към любимото си ястие, за да се насладите и да извлечете максимума му. 

Противопоказания

Хранителната мая е неактивна, което я прави малко вероятно да причини неблагоприятни ефекти. Въпреки това, ако имате IBS или мигрена, дрождите може да не са вашата храна. Внимавайте за количеството, което консумирате, защото твърде много мая може да причини храносмилателни проблеми или да влоши симптомите на основните храносмилателни състояния, като възпалително заболяване на червата. Ако приемате някакво лекарство за лечение на здравословно състояние, консултирайте се с вашия лекар за потенциални нежелани реакции между него и хранителната мая. Отрицателните ефекти са редки, но могат да възникнат, ако хранителната мая се консумира в големи количества. Тираминът в нея (източник на полипептиди и нуклеинови киселини, който спомага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза) може да взаимодейства с определени лекарства, включително инхибитори на моноаминооксидазата, използвани за лечение на депресия, някои наркотици, които лекуват силна болка и противогъбични лекарства. Маята не се препоръчва и на хора, приемащи лекарства за лечение на диабет.

Разлики с бирената мая

И накрая, понеже хранителната мая не е единствената опция, която познавате, вероятно ще се запитате какво тогава е бирената мая и по какво тя се различава от хранителната. Ето ги и отговорите.

Бирената мая е жива активна мая, използвана за варене на бира, която след това се убива чрез топлина и се превръща в хранителна добавка. Хранителната мая е дезактивирана мая, отглеждана единствено заради нейното хранително съдържание и продавана като здравословна храна.

Както се предполага и от името, бирената мая обикновено расте върху среда от малцов ечемик или други зърна, използвани за производството на бира. След като бирата завърши ферментацията, дрождите се отделят от течността и се изсушават- така се деактивират или „убиват“ клетките им. За разлика от бирената мая, хранителната мая винаги е „първично отгледана“, което означава, че е създадена специално за целите на производството на хранителна добавка. Най-често срещаните среди за отглеждане на хранителни дрожди са захарна меласа от цвекло или тръстика- това вече го споменахме в началото на статията. Често към субстрата се добавят допълнителни синтетични хранителни вещества, за да се получи по-здрав и богат на хранителни вещества краен продукт- въпросната обогатена мая, за която също споделихме в началото.

Хранителен профил на бирената мая на база сравнение с хранителната

Витамините и минералите, присъстващи в маята, зависят до голяма степен от средата, върху която е отгледана тя. Тъй като бирената и хранителната мая се „хранят“ по различен начин, всяка от тях може да предложи нещо малко по-различно.

  • Както всички дрожди, бирената мая е с високо съдържание на определени витамини от група В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина. Освен това е заредена с протеини и фибри. Въпреки че както бирената мая, така и хранителната мая естествено съдържат доста големи количества магнезий, като цяло бирената мая има много по-висока концентрация на много микроелементи. Както селенът, така и калият се намират в относително големи количества, също и хромът, и цинкът. Към хранителната мая обикновено се добавят хранителни вещества, които определят хранителния състав на крайния продукт, но като цяло тези хранителни продукти с мая съдържат много от минералите, които естествено се откриват в бирената мая.
  • И една основна разлика- тези обогатени продукти (хранителната мая) съдържат витамин B12- основен витамин, който веганите например не могат да получат в диетата си, освен ако не приемат добавка. Докато това важно хранително вещество не се съдържа в бирената мая.
  • С много естествено срещащ се хром, бирената мая може да бъде полезна за диабетици, докато не можем да кажем същото за хранителната. Хромът помага за понижаване на нивата на кръвната захар, чрез засилване на инсулиновата активност и подобряване на инсулиновата чувствителност. Хромът също е вероятно една от причините бирената мая да има положителен ефект върху нивата на холестерола. Допълването с бирена мая може да помогне за понижаване на лошия, LDL холестерол, докато повишава добрия, HDL холестерол. Подобно на бирената мая, хранителната мая изглежда помага за засилване на имунната система, като същевременно подобрява нивата на холестерола, като обогатените продукти са още по-ефективни.
  • Други проучвания показват, че бирената мая може да има положително въздействие върху имунната система и да помогне за намаляване на честотата на пристъпите на настинка и грип. Изглежда също, че помага при акне и дори може да намали шанса на човек да развие рак на кожата.
  • Бирената мая е подходяща за хора подложени на физически и психически стрес. Полезна е за по-бързо възстановяване в случай на интоксикация на тялото. Тя възстановява и подобрява кръвообращението, грижи се за добрия метаболизъм, както и за регенерацията на кожата, подобрява състоянието на косата. Бирената мая под формата на прах може да се използва и за приготвяне на маски за лице. Маската с бирена мая отстранява излишния себум, изчиства кожата от мъртви клетки.
  • Бирената мая често се среща под формата на капсули, които се приемат с вода, както всяка друга традиционна добавка. Този тип продукт обикновено не е преминал през процеса на обезгорчаване, тъй като потребителят не го опитва. Продуктите с обезгорчаване, от друга страна, се предлагат както на фин прах, така и на тънки люспи, както е при хранителната мая.
  • Продуктите от чиста бирена мая винаги са естествени и не съдържат добавени синтетични витамини или минерали. За тези, които искат да избегнат произведените хранителни вещества, това е огромен плюс. Това също означава, че наличните хранителни вещества идват предварително опаковани с правилните ензими и аминокиселини, за да помогнат на тялото ви да ги използва най-ефективно. Въпреки това, фактът, че повечето хранителни дрожди съдържат B12, също носи големи ползи. Ако сте веган и не приемате добавки с B12, има вероятност да не получавате достатъчно в диетата си, за да задоволите нуждите на тялото си. Вашето тяло съхранява B12 в продължение на години, което означава, че може да са изминали две години на вашата строга растителна диета, преди да забележите проблеми. Изводът е, че ако се храните основно с веганска диета, трябва да допълвате с B12 храната си. Но на въпроса кой продукт е по-добър- хранителната или бирената мая, наистина зависи от това какво се надявате да получите от добавката.

Противопоказания

Препоръчително е да се консумира ежедневно в ограничени количества- до 3 чаени лъжички мая или прах, или 3 таблетки дневно. Предозирането може да предизвика чревен дисбаланс. Приемът и е противопоказен при хора с глутенова нетолерантност, както и при такива, приемащи анти-депресанти, болкоуспокояващи и инхибитори на моноаминоксидазата.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.