×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Кокоши трън


Кокоши трън представлява неприятно кожно състояние. Най-често то се появява в областта на крайниците – крака, ръце, включително пета и пръсти. В даден момент засегнатото място може да стане изключително болезнено и сериозно да влоши както нормалната двигателна способност, така и качеството на живот. Навременното елиминиране на проблема ще ви спести редица неприятности, включително и задълбочаване на тъканното увреждане, което понякога налага и хирургична интервенция. За да не стигнете до такава, е добре да действате максимално скоро след появата на трънчето.


Какво точно е кокоши трън?

Кокоши трън е термин от народната медицина, докато конвенционалната го нарича „палмарна брадавица“. Малцина са наясно, че това състояние се причинява от вирусна инфекция. Много хора са носители на щама, но почти никога не проявяват конкретни симптоми. Обикновено такива настъпват при спад в имунната система, механично въздействие върху кожата или при стрес. Самото трънче представлява вид израстък с неканцерогенен произход. Появява се в горния дермален слой под формата на жило. При по-тежки случаи израстъкът е дълбок, в резултат на което неговото вадене е по-трудно, а причиняваният дискомфорт – по-силно осезаем.


Кокоши трън – конкретни симптоми

Първоначално брадавицата е невидима. Следователно тя не води до някаква изявена клинична картина. С времето обаче се появява неприятно усещане – особено при натиск (най-вече ако е областта на долните крайници и се затруднява движението). Често срещани симптоми са болка и бодеж. Видимо те се проявяват под формата на издутина, черна точка или оголена кожа. В много случаи трънчето наподобява мазол, в следствие на което се третира грешно и така се стига до влошаване на състоянието.


Конвенционално и домашно лечение на кокоши трън

За да се избавите от него, е необходимо пълното премахване на жилото. Ако то е надълбоко в кожата, самото вадене може да изисква хирургична намеса. Някои дерматолози практикуват метода на изгаряне с азот. От друга страна, падолозите третират кокоши трън с определени мазила или премахване на горния слой на кожата до достигане на жилото (чрез остъргване с пила). При по-леки случаи е възможно да се справите с проблема чрез следните изпитани натурални рецепти:

  • търкане с чесън;

  • използване на билки под формата на тинктура, компреси, мазила и други – змийско мляко, пелин, алое вера и други;

  • използване на пчелни продукти – мазане с прополис или поставяне на малко парче клей върху засегнатото място под формата на компрес за 12-24 часа;

  • мазане с определен ексфолиращи кожата киселини, след което се кожата се излющва до достигане на жилото;

  • компреси с: обелка от домат, листа от киселец, сок от смокиня, прясно мляко и други.


Важни уточнения за успешна терапия на кокоши трън

Както вече споменахме, по-горе този дерматологичен проблем има изявена вирусна клинична картина, която се проявява при определени условия. Стресът и имунният дефицит са най-често срещаните причинители на състоянието. Ето защо паралелно с терапията за механичното отстраняване на кокоши трън, е нужно да се вземат допълнителни мерки за подкрепа на имунната система, както и за елиминиране на стреса. В противен случай проблемът рецидивира, тоест появява се отново или излизат допълнителни трънчета. Във втората хипотеза е важно да се знае, че при премахването на „майката“ – първоначално излязлото жило, следващите понякога окапват сами. Същевременно, за да е успешно цялостното лечение, е важно трънчето да бъде извадено. То прилича на коренче в черен цвят, дължащ се на засъхналите кръвоносни съдове, от които се образува и засяда в тъканта. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.