×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Храносмилателна система - язва - гастрит


Здравето на всеки от нас е пряко свързано със здравето на храносмилателната ни система. От голямо значение е по колко пъти на ден се храним, с какво се храним и как храната се усвоява от организма. Различните етапи на усвояване могат да се сравнят с малка фабрика, която отделя различно количество енергия за всички различни хранителни елементи – мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, вода и др.

 

Оптимално функциониращата храносмилателна система е крайъгълният камък на доброто здраве. Освен че отговаря за храносмилането и абсорбцията на нутриенти от храната, стомашният тракт защитава тялото чрез участие в детоксикацията и имунологичните процеси. За да го поддържате в добро състояние, е необходимо:

  • отделените секрети да бъдат в адекватни количества (например хидрохлорна киселина, пепсин, бикарбонати на задстомашната жлеза, амилаза, липаза, протеаза, чревна лактаза, сукраза и малтаза);
  • стомашно-чревната лигавица да бъде защитена чрез адекватно производство на слуз и чрез микробна защита;
  • чревната лигавица да поддържа нормална абсорбция на хранителните вещества и да играе ролята на пропусклива бариера, която позволява преминаването на полезните хранителни вещества и спира абсорбцията на нежелани вещества;
  • изхождането да бъде регулярно и предвидимо; медиаторните клетки в лигавицата на дебелото черво да имат добър баланс и активност;
  • микроорганизмите в червата да бъдат в подходящ баланс, за да подсигурят нормално Ph на червата, добро функциониране на имунната система и защита от патогени;
  • движенията и перисталтиката на червата да бъдат регулярни;
  • черният дроб да осигурява нормалния метаболизъм на липидите от храната и детоксикацията на ксенобиотиците и ендогенните токсини.

 

Как храносмилателната система се амортизира с възрастта?

Дори и при здрави хора, с годините се забавя метаболизма, стомашно-чревната функция се променя:

  • отделянето на слюнка намалява, а количеството на амилаза в нея се понижава;
  • секрецията на стомашна киселина намалява, което засяга абсорбцията на хранителни вещества;
  • способността на стомашната лигавица да се възстанови след стрес дължащ се на средата, храната и окислителния стрес, се влошава;
  • нарушава се баланса на бактериалната микрофлора в тънките черва и дебелото черво;
  • процесът на храносмилане се забавя, което резултира в множество неблагоприятни ефекти.

Ето как да предотвратите всевъзможни стомашно-чревни нарушения или пък да облекчите състоянието си, когато те вече са факт, само с помощта на хранителни добавки! 

 

Стъпка 1. Оптимизирайте храносмилането

Тук добавките с вегетариански ензими могат да подпомогнат ефективно функциите на храносмилателната система. С подобряване на храносмилането, се елиминират газовете и подуването на корема. Вегетариански ензими разграждат всички хранителни макронутриенти до усвоими компоненти. Тъй като тези ензими са киселиноустойчиви, не се разграждат от стомашната киселина и не изискват чревна защита. Те са активни както в киселинна, така и в алкална среда или с други думи - както в стомаха, така и в червата. Такива микробни ензими могат да бъдат протеаза, амилаза, липаза, целулаза, лактаза, сукраза, малтаза, фитаза, алфа-галактозидаза. Всички те се извличат основно от микроорганизмите Aspergillus oryzae, Aspergillus melleus, Aspergillus niger и др., поради което биват известни още като микробни ензими.

В зависимост от индивидуалните нужди, може да се използват и други диетични добавки:

  • бетаин хидрохлорид – подпомага добрата киселинност на стомаха, стомашната функция и разграждането на протеините;
  • пепсин – подпомага разграждането на протеините в киселинната среда на стомаха;
  • панкреатин – доставя панкреатичните ензими амилаза, липаза и протеаза за смилане на въглехидратите, мазнините и протеините в алкалната среда на горните дялове на тънките черва

 

Стъпка 2. Успокойте разстроения стомах

Секрецията на хидрохлорната киселина от париеталните клетки към лумена на стомаха подпомага храносмилането и осигурява защита от микробите, но киселинното pH може да увреди епителната тъкан на стомаха, ако не се отделяха защитни слузести секрети. Слузестата бариера на стомаха трябва да бъде непокътната, за да се осигури стомашното здраве, а долният сфинктер на хранопровода трябва да остане плътно затворен по време на храносмилането. Дискомфортът след консумация на кафе, пикантни или пържени храни и усещането за облекчение след приема на мляко, може да са знак за нуждата от облекчаване на храносмилането. Следните хранителни добавки подпомагат функционирането на горните отдели на храносмилателния тракт:

  • деглициризиран екстракт от женско биле – подсигурява здрава стомашна лигавица и стимулира производството на слуз;
  • екстракт от корен на бяла ружа – традиционно успокояващо средство, чиито лепкави свойства създават защитен слой върху лигавичните мембрани на стомаха;
  • екстракт от червен бряст (кора) – естествено успокояващо средство с дълга история на употреба за успокояване на лигавичните мембрани.

 

Стъпка 3. Възстановете здравето на чревната лигавица

Здравите черва при човека трябва да приютят множество различни по вид нехранителни съставки, включително ендотоксини и микроби. При добро здраве епителният слой на храносмилателния тракт осигурява избирателна пропускливост на мембраните, което позволява абсорбцията на хранителни вещества и спира преминаването на потенциално опасни агенти.

Поддържането на оптимална структура и функция на чревната лигавица има съществена роля за подпомагане на общото здраве и благосъстояние. Чревната пропускливост може да бъде клинично тествана чрез измерване на манитола и лактулозата или чрез измерване активността на ензима сукраза. Откриването и навременното изключване на храни, към които организмът е чувствителен, също подпомага добрата чревна пропускливост.

Изследванията сочат, че хранителните фактори, включително антиоксиданти като витамините С и Е, и някои компоненти на лигавицата подпомагат здравето на лигавицата и нормалната чревна пропускливост. Полезните за чревната бариера естествени средства са:

L-глутамин – есенциална аминокиселина, която се използва като гориво от ентероцитите. Множество клинични изследвания показват, че тя подпомага правилното функциониране на чревната бариера и нейната избирателна пропускливост;

Гама-линоленова киселина – омега-6 мастна киселина, която може да подпомогне целостта на чревната лигавица;

Фосфатидил-холин – основна съставка на клетъчните мембрани и на гликокаликса, който защитава стомашно-чревната лигавица. Фосфатидил-холинът може да намали трансепителната пропускливост на ендотоксините, въпреки че този му ефект все още не е изследван при хората. 

Антиоксиданти, полезни за чревната лигавица:

  • кверцетин – регулира отделянето на хистамин от мастоцитите и подпомага функционирането на чревната бариера в човешките чревни клетки при ин витро изследвания;
  • гинко билоба – унищожава свободните радикали, има доказано цитозащитно действие върху клетките на стомашно-чревната лигавица при ин витро изследвания;
  • витамините С и Е – подпомагат предпазването на чревната лигавица от окислителни стресови фактори;
  • цинк – играе важна роля в поддържането на добра чревна пропускливост. 

 

Стъпка 4. Подобрете перисталтиката и стимулирайте редовното изхвърляне на токсините от стомашно-чревния тракт

Чуждите химикали или ксенобиотици се срещат навсякъде в околната среда. Човешкото тяло произвежда ендогенни токсини като нормална част от ежедневния метаболизъм, докато други токсини са отпадни продукти от дейността на бактериите в стомашно-чревния тракт. При здрави черва тези токсини и отпадни продукти се неутрализират в черния дроб и се изхвърлят чрез изпражненията. Добрият метаболизъм и изхвърлянето на ксенобиотиците подпомага доброто здраве не само на стомашно-чревния тракт, но и на всички тъкани и органи в тялото.

Начинът на живот и факторите на средата играят значителна роля за степента на излагане на ксенобиотици. Най-опасният източник на ксенобиотици е храната, в която често биват откривани пестициди. Приемът на органична храна и избягването на преработени продукти, ограничава излагането на ксенобиотици. Хранителните фактори играят жизненоважна роля за подпомагане детоксикацията и изхвърлянето на ксенобиотиците. Черният дроб обаче, е главният орган, от който до голяма степен зависи ефективната детоксикация на цялото тяло и изхвърлянето на ксенобиотиците и хормоните. Ето кои вещества съдействат за детоксикацията на черния дроб! 

Агенти, подпомагащи пътищата за детоксикация на черния дроб:

  • калциев D-глюкарат – подпомага свързващите реакции във фаза 2 като образува глюкаролактон, мощен инхибитор на бета-глюкуронидазата. Бета-глюкуронидазата е ензим, отделян от чревни бактерии, който разваля връзките на продуктите от фаза 2 на чернодробния метаболизъм, а несвързаните хормони и ксенобиотици стават достъпни за повторна абсорбция през чревно-чернодробното кръвообращение;
  • глицин, глутамин и таурин - аминокиселини, които имат свързваща роля във фаза 2 на детоксикацията;
  • витамин Е – подпомага детоксикацията и предпазва клетъчните мембрани от увреждане като потиска свободните радикали;
  • холин, метионин и инозитол – липотропни агенти, които катализират разграждането на мазнините в тялото и подпомагат транспорта им от черния дроб до други части на тялото;
  • екстракт от бял трън – семената на това растение съдържат биофлавоноида силимарин, който се отличава с мощни хепатозащитни свойства. 

 

Агенти, подпомагащи редовното изхвърляне на отпадъците от тялото:

  • ленено семе – добър източник на фибри, омега-3 мастни киселини и лигнани, ускорява чревната перисталтика и така подпомага елиминирането;
  • сминдух, червен бряст, корен от лечебна ружа – естествени успокояващи средства, които образуват лепкаво покритие върху чревните мембрани и улесняват изхождането;
  • трифала – древно аюрведично средство, което комбинира 3 билки – амалаки, бибитаки и харитаки. Те подпомагат доброто храносмилане и детоксикация, както и адекватния имунен отговор.

 

Стъпка 5. Възстановете здравето на чревната флора

Нормалната чревна микрофлора включва лактобацили и бифидобактерии, които подпомагат чревните функции чрез множество различни механизми, включително поддържане на оптимално pH и синтез важни хранителни вещества и ензими.

Бактериите, които обитават дебелото черво помагат за разграждане на фибрите от храната и произвеждат късоверижни мастни киселини, горивото за ентероцитите на чревната лигавица. Лактобацилите и бифидобактериите подпомагат нормалното храносмилане и имунната система, осигуряват добър баланс между добрите бактерии и патогените, поддържат нормалното състояние на кожата, както и нормалната пропускливост на червата.

Бедната откъм полезни вещества храна, стресът и честите пътувания могат да нарушат баланса на чревната микрофлора, което от своя страна да доведе до храносмилателни разстройства и нередовна дефекация. Изследванията сочат, че добавките с пробиотици и пребиотици подпомагат нормалната чревна флора и функционирането на стомашно-чревния тракт. Когато избирате пробиотици, източник на полезни бактерии, имайте предвид, че лактобацилите обитават основно тънките черва, бифидобактериите – дебелото черво, а фруктоолигозахаридите насърчават растежа на полезната микрофлора.

Коментари (3)

    • Иванина
    • 2019-03-04 16:32:21
    Отдавна не бях чела толкова хубава статия на здравословна тематика. Не само, че е грамотно написана, но и описва основните проблеми на храносмилателната система и съответни решения. Помогна ми! В повечето статии из Интернет пространството пишат само причините за заболяванията, а ние си ги знаем и съвети от рода "избягвайте стреса", "спорт" и т. н. банални и клиширани фрази.
    • Красимира
    • 2021-08-14 17:10:42
    Напълно съм съгласна с предния коментар. За моя случай обаче не се споменава и думичка, става въпрос за състояние на хронично разстройство след лъчетерапия(радиационен колит). Нито пробиотици, нито ензими, нито диета не ми помагат вече 24! години. Аз разбирам, че червата ми са увредени, но никъде не казват, че така ще си бъде, т.е да се приспособя някак,а всеки лекар почва отначало всичко.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-08-17 09:16:52
    Здравейте, Вероятно проблемът е функционален /психосоматичен/, след като за 24 години не се е усложнил до степен да се диагностицира като заболяване с ясни патоанатомични промени. Запозната съм от личен опит с подобни състояния и съм наясно колко неприятни, досадни, дразнещи, изнервящи и на моменти непоносими могат да бъдат, и колко некомпетентни ни се струват лекарите, които не могат да кажат какво точно ни има и как се лекува. Лечението на всяко хронично неразположение и заболяване изисква усилия от страна на болния – да се самонаблюдава, да изучава симптомите – кога, как и във връзка с какво се появяват, и съответно да се предпазва от рисковите фактори. Изискват емоционална стабилност и равновесие. Както вече е доказано, болестите, и още повече хроничните, силно се влияят от негативната емоционална нагласа, стреса, преумората. При такива състояния/заболявания, по-ефективна помощ може да получите от специалист по алтернативна медицина. Алтернативната медицина лекува физическите, емоционални и умствени причини на болестта като едно цяло /холистична медицина/, а това е от съществено значение при хроничните заболявания, когато физическата болка и неразположение неминуемо дават отражение върху чувствата и мислите ни. Подходящ е и методът Рейки, ако имате интерес и подходящата вътрешна нагласа за наблюдение, изучаване и приложение на вродените лечебни сили на тялото. д-р Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето,...

Продуктът беше успешно добавен в любими.