×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Еректилна дисфункция
Кои билки помагат при еректилна дисфункция

 

Над 300 000 мъже в България страдат от еректилна дисфункция - нарушение на сексуалната функция, характеризираща се с неспособност да се постигне или поддържа ерекция на пениса по време на сексуален акт. Според повечето изследвания причините за това са основно физиологични, но често в ход са и смущения в психиката, които не бива да се подценяват.

Еректилната дисфункция, известна още като импотентност, е породена от: незадоволителен приток на кръв към пениса – васкулогенни състояния, нарушения в нервната система – неврогенни състояния, с нивата на хормоните – хормонални проблеми, както и анатомични особености и аномалии. Освен медицински състояния като диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, последици от травми, множествена склероза, болест на Паркинсон, инсулт, хипогонадизъм, в последните години стресът и употребата на различни лекарствени средства също се нареждат сред „виновниците“ за така травмиращата за мъжете импотентност.

Най-добрата диета за сексуално здраве

Спазването на подходящ хранителен режим е сред водещите фактори за превенция и лечение на еректилната дисфункция. Според четири авторитетни клинични изследвания спазването на т.нар Средиземноморска диета дава най-добри резултати в тази посока. Това се доказва и от проучване сред мъже, страдащи от метаболитен синдром – прилагането на диетата видимо подобрява качеството на ерекцията им. Особено добри резултати се постигат при съчетаването на подходяща диета с добра физическа активност. Упражненията подобряват притока на кръв в тазовата област, а клинично проучване сред възрастни мъже достига до извода, че спортуващите сред тях по-дълго се радват на задоволителен сексуален живот.

Естествени добавки за по-добра кръвна циркулация

Богатите на протеини храни като червено месо, соя и млечни продукти съдържат аминокиселината L-Аргинин (L-arginin). Именно тя предизвиква производството на съединението азотен оксид (NO), което поражда релаксация на гладката мускулатура и разширяване на кръвоносните съдове в тъканите на пениса. Някои проучвания показват, че L-Аргинин води до благоприятни ефекти (2 800–6 000 mg дневно) при импотентност, особено, ако се комбинира с Пикногенол (Pycnogenol) – един от най-мощните антиоксиданти, добиван от кората на средиземноморския бор пиния. Изследвания сочат, че комбинацията от Пикногенол и Л-Аргинин може да помогне за подобряване на еректилната функция, увеличава продължителността на ерекцията и намалява времето за постигането й. Това се доказва и в тримесечно проучване сред мъже с еректилна дисфункция. Те са приемали ежедневно по 1700 mg Л-Аргинин и 120 mg Пикногенол, а резултатите показват, че при  92,5% от участниците се наблюдава ерекция.

Сред хранителните добавки, които повишават нивата на Л-Аргинин в кръвта е Л-Цитрулин (L-citruline) - аминокиселина, която човешкият организъм е способен да произвежда сам, но в периоди на стрес и болестни състояния не е достатъчна. Неин естествен източник са месото, рибата, чесънът, фасулът, млякото и яйцата. Проучване, в което пациенти са приемали по 500 мг Л-Цитрулин три пъти дневно на гладен стомах, показва изключително добри резултати в повишаване нивата на Л-Аргинин в кръвта.

В списъка с добавки, които помагат за преодоляване на състоянието на еректилна дисфункция, попада и Корейският женшен. Според проучване на  International Journal of Impotence Research, билковият екстракт увеличава синтеза на азотен оксид, който пряко повлиява ерекцията. Това се доказва в седем различни изследвания, при които на пациенти са давани от 1800 до 2700 мг Корейски женшен дневно, или 300 мг дневно концентрирани стандартизирани екстракти.

Как по естествен начин да повишим нивото на тестостерона

Безспорно ниските нива на хормона тестостерон са сред водещите причини за еректилна дисфункция. Известно е, че всяка година, след 40-годишна възраст, нивото му при мъжете се понижава с 1-2 процента, допълнително количеството му се повлиява от агресивната околна среда. Освен върху потентността, тестостеронът играе и важна роля за метаболизма, костната плътност, производството на енергия, нивата на липидите, инсулиновия баланс и много други. Първичният хипогонадизъм се появява, когато тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон. Референтният диапазон на нормалните му стойности е от 250 ng / dL до 400 ng / dL и до 1000 до 1100 ng / dL., а дефицитът му трябва да бъде диагностициран с две отделни измервания на общия тестостерон рано сутрин. Има ли начин да поддържаме нормални нива? Да, има, и това е свързано със спазване на здравословен начин на живот, подходяща диета, в която ограничаваме консумацията на преработени храни, хляб, захар и наблягаме на  зеленчуци, зехтин, ядки, морски дарове. Що се касае до физическите упражнения, оказва се, че тяхната честота не е по-важна от вида им. Така например, при 87 мъже с еректилна дисфункция, които са карали велоергометър, резултатите са били видимо по-добри от тези на изпълняващи силови упражнения, сочи проучване.

Хранителни добавки, с включени в състава им билкови екстракти, познати от дълбока древност, също дават много добри резултати и успешно се прилагат за повишаване нивата на тестостерон, показват клинични изследвания. При мъже с леко до средно занижени нива на тестостерон се наблюдава подобряване на ерекцията при използването на билкови екстракти от Хималая ашваганда (Индийски женшен) и Малайзийски женшен (Eurycoma longifolia).

В рамките на 8-седмично изследване сред 57 мъже на възраст между 18 и 50 години, страдащи от еректилна дисфункция, е осигуряван всекидневен прием на 300 мг ашваганда и плацебо. Установено е, че при тези, които са приемали билковия екстракт, е наблюдавано значително повишение на нивата на тестостерон (96,19 ng / dL) в сравнение с тези, приемащи плацебо (18,0 ng / dL). Мъжете, приемащи екстракт от ашваганда, също са имали значително по-голямо увеличение на мускулната сила, измерена с упражнения за преса и крака, увеличен размер на мускулите на ръцете и гърдите, по-голямо намаляване на процента на телесните мазнини (3,5% в сравнение с 1,5% за плацебо) и намалено мускулно увреждане, предизвикано от упражнения (измерено чрез нивото на серумна креатин киназа). Нито един от участниците не е имал неблагоприятни ефекти.

Друго проучване пък разглежда ефекта на ашваганда върху нивата на хормоните (включително тестостерон) и активността на продуциране на сперматозоиди на 46 мъже с нисък брой сперматозоиди. Група от мъже са получавали екстракт от ашваганда (675 mg на ден) или плацебо. Нивата на серумен хормон (тестостерон и LH) били тествани в началото и в края на 90-дневното проучване. Серумният тестостерон се е увеличил със 17 процента, а LH (който стимулира производството на тестостерон в тестисите) се е увеличил с 34 процента в сравнение с изходното ниво. Участниците, приемащи плацебо, не са имали повишаване на нивата на тестостерон.

Доказано е, че Eurycoma longifolia (известен също като Tongkat Ali, малайзийски женшен и Longjack), също подобрява либидото, стимулира синтеза както на общия тестостерон, така и на свободния тестостерон. В проучване на Международното общество за спортно хранене изследователи са анализирали ефекта от всекидневен прием на 200 mg екстракт от Eurycoma longifolia върху мъже, които са подложени на средни нива на стрес. В сравнение с група от приемащи плацебо, тези, на които е бил даван билковия екстракт, са показали 37 процента покачване на нивата на тестостерон и значително намаляване на кортизола (16%) и съпътстващите го прояви на напрежение и гняв.

400 мг дневно от малайзийски женшен, даван като добавка на физически активни мъже и жени на възраст между 57 и 72 години, значително подобрил общия мускулен статус на фокус групата, сочи друго изследване.

В заключение

Съветът на Revita.bg: Сексуалното здраве e от изключително значение за пълноценния живот и самочувствие на всеки мъж, затова няколко конкретни стъпки биха ни помогнали в тази посока.

За по-добра потентност препоръчваме природосъобразен начин на живот, свързан с прилагане на подходяща диета и физическа активност.

За повишено либидо може да се доверите и на добавки и естествени билкови екстракти с доказано действие като L-Аргинин (L-arginin), Пикногенол (Pycnogenol), Л-Цитрулин (L-citruline), Корейски червен женшен, Хималая ашваганда (Индийски женшен) и Малайзийски женшен (Eurycoma longifolia). 

Научете още по темата:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.