
Страдате от
високо кръвно налягане? Може би решението е в диетата ви. Хапвайте повече стафиди и соя и скоро ще забележите разликата! Американски учени установили, че именно тези храни са ключов фактор в регулирането на кръвното налягане. Те твърдят, че ако хапвате по шепа стафиди три пъти дневно, само след седмица ще забравите за проблемите с кръвното. Специалистите изследвали 46 пациенти с хипертония. При повечето от тях кръвното налягане варирало около 140-150 на 90-100 mm Hg (когато за нормално се счита 120 – 80 mm Hg). В продължение на 12 седмици доброволците с охота включили в менюто си голяма шепа стафиди. Оказало се, че в края на проучването повечето от тях били с нормално кръвно налягане. Все още изследователите не могат да обяснят защо стафидите влияят по този начин на кръвното. Предполага се, че причината е високото ниво на калий в изсъхналото, сушено грозде. „Калият е изключително важен елемент за регулиране на кръвното налягане. От друга страна стафидите са богати на фибри. Те са силен антиоксидант, който благоприятства работата на сърдечната система и от там намалява кръвното”, казва ръководителят на изследването д-р Харолд Завили. Диетолозите препоръчват консумацията на стафиди, защото те са с ниско съдържание на мазнини.
Паралелно второ проучване пък показва, че не само стафидите, но и фъстъците,
зеленият чай и соята имат подобно влияние. Редовната им консумация понижава високо кръвно налягане.
Ревита Ви препоръчва
Бяла черница 100 mg, намалява теглото и лошия холестеролДива тихоокеанска сьомга масло 1300 mg, за профилактика на сърдечно–съдовата системаКуркума 500 mg, антиоксидант, подпомага сърдечно-съдовата системаКуркума и мащерка 235 mg, понижава холестеролаКанела, 400 mgДжинджифил (корен), 550 mgЧесън (луковица), 580 mgЧесън & магданоз, 545 mgГарлицин, 350 mgГарлицин HC, 400 mgГарлицин имун съпорт, 400 mgЗдраво сърце, 600 mgЗдраво сърце плюс, 1000 mgСитринол, 150 mgСитринол и фитостероли, 255 мgКелп (кафяви водорасли), 660 mg
Коментари (0)
Нов коментар