Search
Филтрирай по...

Зелен чай

Зелен чайЧай е общоприетото наименование на растението Camellia sinensis. Легендата разказва, че е случайно открит като лечебно растение от китайския билкар Шен Нунг.  Докато възвирал вода до един чаен храст, за да приготви една от лечебните си отвари, няколко листа паднали във врялата вода и така се получила ароматна напитка. Родината на зеления чай е Китай, но днес се отглежда в около 30 страни.

В китайската традиционна медицина, зеленият чай е използван за лечение на много различни заболявания – от главоболие до депресия. Според древните лечители, пиенето на чай служи не само за утоляване на жаждата, но помага и при нарушено храносмилане, стимулира бъбречната дейност, подобрява зрението и умствените способности, разлага мазната храна.

Поради силните си антиоксидантни свойства и подчертан антиканцерогенен ефект, през последните две десетилетия съставът на зеления чай е предмет на голям брой лабораторни изследвания. Най-важните съставки в пресните листа на  растението са катехините, теанина и кофеина.

Катехините са натурални полифеноли, които са около 100 пъти по-ефективни от витамин С при неутрализирането на свободните радикали. Най-новите  проучвания доказват, че катехините ефективно потискат развитието на някои форми рак на гърдата, разрастването на туморите и предотвратяват повторната им поява. Те предпазват също и от рак на кожата, панкреаса, ректума, и белия дроб. Уникалната по своето действие аминокиселина теанин придава характерния аромат на зеления чай. Тя стимулира алфа вълните на мозъка и производството на допамин, който има тонизиращ ефект върху тялото, като същевременно действа отпускащо, без усещане за сънливост. Други най-нови изследвания посочват, че зеленият чай предпазва клетките на мозъка от разрушаване, като с този си ефект намалява риска от заболяванията Алцхаймер и Паркинсон. Взаимодействието между теанин,  катехини и кофеин правят зеления чай една уникална по своите полезни качества напитка.

Освен това, той съдържа някои витамини от групата В, витамин С, неорганични елементи, въглехидрати и липиди. Концентрациите  им зависят главно от сезона на събиране на билката, състоянието на почвата и процеса на обработка.

Зелен чай

В проучване на Националният Институт за Рака е доказано, че пиенето на зелен чай намалява риска от рак на хранопровода при китайците приблизително с 60%. Изследователи от Университета в Пурду, САЩ, стигат до заключението, че една от най-важните съставки на зеления чай, катехинът EGCG, разрушава раковите клетки без да уврежда здравата тъкан. Учени от Токийския университет откриват, че EGCG се свързва с важните за имунната защита CD4 – клетки (Т-клетки) и по този начин предотвратява разрушаването им от ХИВ- инфекцията. Много от разработваните в момента лекарства за борба със СПИН, ще включват това съединение.

Билката понижава нивото на общия холестерол, като подобрява съотношението на добрия спрямо лошия холестерол и предотвратява образуване на тромби  в кръвоносните съдове. Зеленият чай намалява риска от сърдечни заболявания и спомага за по-бързото оздравяване след инфаркт или инсулт.

В изследване с доброволци, приемащи зелен чай два пъти на ден е доказано, че той може да предотврати симптомите на грип и простуда.

Проучванията показват, че той намалява възпалението при артритите като забавя разрушаването на ставния хрущял.

В момента научните тестове разкриват, че редовният прием на това растение ускорява метаболизма и липидната оксидация, което води до по-бързо намаляване на теглото.

Хранителните добавки от зелен чай имат същите уникални лечебни качества и антиоксидантен ефект, както и неговата отвара.

Огромната полза от това растение за здравето на човека е отразена в древната китайска мъдрост: „По-добре три дни без храна, отколкото само един – без чай”.

Ревита Ви препоръчва:

Зелен чай, 450 mg

Зелен чай 150 mg,

Зелен чай /slim/ 630 mg, за отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top