×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Загорялата от слънцето кожа винаги ще бъде свеж и здравословен „моден аксесоар“, ако не прекаляваме с излагането на слънце и ако то е в установените за целта часове. В тази статия ще ви запознаем и с начините да запазите тена си за по-дълго време и то без химия, само с помощта на храните и витамините, които приемате.


Как се сдобиваме с тен

Слънцето е от съществено значение за нас и по-специално за синтеза на витамин D. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи меланоцитите, специални клетки, разположени в епидермиса, отделят пигмента меланин, отговорен за оцветяването на кожата. Тялото ни трябва да намери начин да се предпази от вредното въздействие на ултравиолетовото (UV) лъчение, излъчвано от слънцето, затова тенът всъщност има бариерен ефект. Той частично абсорбира UV лъчите, като по този начин ни предпазва от вредното им въздействие. Въпреки това, малко от вас знаят, че синтезът на меланин, изисква наличието на аминокиселина, наречена тирозин. По принцип организмът може да произвежда сам тази киселина чрез превръщането на фениланина в тирозин, но някои хора страдат от медицинското състояние фенилкетонурия, при което нямат ензима, който е необходим за това преобразуване. Здравословната и пълноценна диета може да ни осигури и нужния тирозин.


Как да запазим за по-дълго време този тен

За да подсилите влиянието на пигмента меланин и да удължите присъствието му в клетките, има съставки и хранителни вещества, които са ваши верни съюзници през лятото. Вече споменахме, че ни е необходима аминокиселината тирозин, за да синтезираме меланин.


Продуктите, които е препоръчително да консумираме:

  • Яйца и сирена- пармезан, ементал, моцарела, едам
  • Тиквени семки, слънчогледови семки, бадеми, нахут
  • Авокадо и банани
  • Някои билки- мента, кимион, сминдух, див лук

Важно:

Защитният ефект на меланина обаче е частичен. Тенът определено ни прави по-свежи и красиви, но също така ускорява стареенето на кожата. Затова е необходимо да се подготвим добре за слънцето и да го „консумираме“ умерено. А и да не забравяме за повишения риск от рак на кожата.


Какво не знаем за каротеноидите

Това са пигменти, съдържащи се в някои растения, чийто фотозащитен ефект е еквивалентен на слънцезащитен крем с нисък индекс (по-малко от 5). Каротеноидите са отлични антиоксиданти, които предотвратяват действието на свободните радикали, които увреждат клетките. По този начин те се борят срещу стареенето на кожата, предизвикано от слънцето. Тези вещества образуват голямо семейство, някои от които имат пряко действие върху кожата, като я предпазват и оптимизират нейната толерантност към UV лъчите. Те ограничават появата на зачервяване и раздразнение, предизвикани от излагане на слънце.


Кои са каротеноидите

Бета-каротинът, който познавате още като провитамин А, е един от тях. Той е жълто-оранжевият пигмент, който придава цвета на морковите, жълтите и червените чушки, мангото, кайсиите, пъпешите, сладките картофи и др. Той е естествена боя за нашата кожа, защото се натрупва в роговия слой на епидермиса и в мастните клетки на хиподермата, придавайки ни леко загорял тен, гарантирана защита и здравословен блясък. Среща се и в хранителните добавки. Факт е обаче, че бета-каротинът от храната се усвоява по-добре, вероятно поради наличието на други хранителни вещества.

Ликопенът е друг каротеноид. Този червен пигмент се съдържа в доматите, червения пипер, динята, папаята, розовия грейпфрут. Ликопенът е мощен антиоксидант и е по-добър от бета-каротина. Предпазва ни още по-добре от появата на зачервяване, свързано с излагане на слънце. Тялото го усвоява по-ефикасно с готвена храна. Помислете за рататуй, гаспачо, пълнени домати и доматено пюре. Бета-каротинът и ликопенът се усвояват по-добре в присъствието на мазнини- комбинирайте ги с малко растително масло или ядки и семена, за да оптимизирате усвояването им. Проучванията показват, че комбинация от ликопен, бета-каротин и лутеин (друг каротеноид) има фотозащитен ефект, по-добър от бета-каротина самостоятелно. Не забравяйте и за зелените зеленчуци- тези с листа са пълни с каротеноиди. Цветът им просто е маскиран от богатството на хлорофил.

Астаксантинът също принадлежи към голямото семейство на каротеноидите. Той притежава защитни ефекти срещу вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи върху кожата- намалява зачервяването, подобрява хидратацията и еластичността на кожата. Единственият недостатък е, че това е животински пигмент, който придава цвят на скаридите и сьомгата. Като еквивалент, вегетарианците могат да се обърнат към зеаксантин и лутеин, които присъстват в зелените зеленчуци, броколите, спанака, авокадото, царевицата и яйцата. Така се получава подобен ефект- кожата понася по-добре излагането на слънце, по-добре е защитена от въздействието на UV лъчите и появата на слънчево изгаряне.

В идеалния случай трябва да започнете да консумирате тези богати на каротеноиди храни дванадесет седмици преди плажа и да продължите да го правите, за да удължите тена си.


Ще допълним и още:

Рядко се споменава, че консумацията на витамин B3 е свързана с намаляване на раковите заболявания на кожата, свързани с излагането на слънце (с изключение на меланома). Както знаем, за съжаление, с всяка година те се увеличават. В изследване участниците са получили високи дози витамин B3 и резултатите доказват, че можем да насърчим ежедневната му консумация, особено след факта, че този витамин се съхранява в много малки дози в тялото. Иначе ще го намерите в гъбите, пълнозърнестите храни, бобовите растения, крушите и ябълките.

За да подсилите защитните ефекти на горе изброените храни, е добре да ги комбинирате с източник на витамин Е (масло от пшеничен зародиш, авокадо, червен пипер, ядки) и витамин С (киви, ягоди, гуава, магданоз). Първият намалява чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи, а вторият насърчава заздравяването на кожата.

Не забравяйте и факта, че красивата, еластична и кадифена кожа ще бъде по-устойчива на UV атаките от вече отслабената кожа. Линоловата киселина, съдържаща се в маслото от шафранка и слънчогледовото олио, е особено препоръчителна за еластичността на кожата. Добре е да консумирате и тиквени, сусамови семки и гъби заради тяхното богатство на цинк, който от своя страна участва в синтеза на колаген.


Забравете (или намалете) розето

И още един съвет от нас- ако консумирането на нарязани на хапки плодове и зеленчуци е добър начин да си осигурите каротеноиди, не ги комбинирайте с розе, както често правим. Проучвания показват, че консумацията на алкохол води до намаляване на концентрацията на каротеноиди в кожата, което я прави по-уязвима към ултравиолетовите лъчи и следователно към слънчево изгаряне. Вместо това изберете пресен сок от моркови и портокал, с добавка на пресни листа от мента и няколко капки сусамово масло, за да оптимизирате усвояването на каротеноидите.

И след всички тези съвети, да ви подсетим отново- обичайните предпазни мерки като слънцезащитен крем, облекло, шапки и излагане на слънце до 11ч преди обяд и след 16ч, си остават задължителни, ако искате да се радвате на прекрасно лято и красив и здравословен тен.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.