×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

В ежедневното си общуване или  когато водим диалог със себе си често казваме „Притежавам сили и смелост да го направя!“, а в пристъп на гняв използваме реплики като „Така ме ядосваш!“. Или пък се възхищаваме на някого за смелостта му да преследва промяната, която желае, с фрази като „Той е толкова решителен!“. Традиционната китайска медицина дава интересен отговор на тези състояния, свързвайки различните емоции с органите в човешкото тяло



По правило всяка медицинска, религиозна и философска доктрина се основава на принципи, които залягат на нейната собствена традиция и култура. Това понякога прави по-труден паралелът между Изтока и Запада. Но истината е, че във всяка една традиция, независимо от кой край на света идва, има неща, които можем да извлечем за себе си като полезни и да ги приобщим към личната си рутина. А и дори специалистите забелязват, че в доста от културите се преплитат едни и същи препоръки и действия, особено по отношение на стреса и емоционалните импулси.

Традиционната китайска медицина се основава на концепцията за човека като връзка между небето и земята. За да се проследи произхода на някоя болест, се търси нещо последователно и неизбежно, което включва цялата структура на организма. Западната медицина прави същото чрез PNEI (психоневроендокринна имунология), но в китайската това съществува и се прилага от векове.

Според традиционната китайска медицина всички явления, свързани с тялото, са взаимозависими и се регулират от принципите на хронобиологията - енергиен часовник, който маркира потока на специфичен меридиан. Неговата функция е да презарежда енергията на всеки два часа в течение на деня. Познаването на този часовник може да обясни и някои блокажи, които ни се случват, както и как да си възвърнем баланса. Важно е да се знае, че говорим за жизнена енергия или Чи, а не за патология.

Чи се приема като универсална константа, която прониква в цялата природа и обединява микрокосмоса (човека) с макрокосмоса (вселената). Ето и как се разпределя по часове и органи в човешкия организъм:

5.00 – 7.00 ч.: Време за червата

От 5 до 7 ч. е времето на максимален поток за червата. Това обяснява и защо именно тогава е най-удобно и лесно освобождаването от отпадъците.

  • Свързаната с това емоция е „сдържане“, „усещане за блокиране“.
  • Ако страдате от запек, помислете кое е онова нещо, от което не искате да се откажете. И опитайте да преборите този отказ, за да подобрите и проходимостта на червата – те са взаимно свързани.

7.00 – 9.00 ч.: Време за стомаха

От 7 до 9 ч. е времето, когато стомахът е готов да усвои най-добре храната, поради което закуската е задължителна.

  • „Притеснението“ е емоцията, свързана с този орган.
  • Случайното лошо настроение не създава проблем, но постоянното сърдито събуждане носи отрицателен енергиен ефект върху качеството на храносмилането.

9.00 – 11.00 ч.: Време за далака

От 9 до 11 ч. далакът трябва да завърши работата си, като абсорбира енергия от стомаха.

  • Стресът, безпокойството и тревогите ограничават действието му.
  • И това има отражение през целия ден, така че трябва да опитате да преодолеете тези негативни емоции.

11.00 – 13.00 ч.: Часът на сърцето

От 11 до 13 ч. сърцето ни носи радост, спокойствие и способност да се наслаждаваме на живота.

  • Този орган обаче укрепва и се подхранва от същите чувства. Умората в тези часове сигнализира за енергиен блок.
  • Помнете, че „сърцето не управлява“. Тези часове не са препоръчителни за никаква физическа активност и излагане на слънце, защото сърцето не обича прекомерната топлина.

13.00 – 15.00 ч.: Време за червата

От 13 до 15 ч. е максималният пик за стомаха и червата, време е за обяд.

  • Ако го правите с радост, внимание и спокойствие, това ще се отрази благоприятно на сърцето и тънките черва..
  • Съветът е да се наслаждавате на храната, приемайки я като радост.

15.00 – 17.00 ч.: Време на пикочния мехур

От 15 до 17 ч. пикочният мехур се заема с работа.

  • Това е важен орган, а страхът е емоцията, която го управлява.
  • Симптомите за нещо нередно в тези часове показват безпокойство и страх, но и енергийна слабост на бъбреците. Чаша мисо е лекарството, което китайците използват в тези часове за укрепване на пикочния мехур. Ние може да използваме чаша зелев сок (през студените месеци) или пробиотик.

17.00 – 19.00 ч.: Часът на бъбреците

Ако пикочният мехур е стимулиран от страх, страдат и бъбреците – като орган, който го управлява.

  • Воля и сигурност помагат да постигнете нужния баланс. А отчужденост, изолация, страх и самота го дебалансират.
  • Солта е стимулиращият елемент, който не трябва да липсва в храната ви, ако забележите, че трудно успявате да контролирате тези чувства.

19.00 – 21.00 ч.: Перикардно време

Перикардът е този, който се управлява сърцето.

  • В тези часове проявата на радост и желанието за приключения повишават здравето на перикарда и оттам – на сърцето.
  • Изишно е да споменаваме колко важно е да намирате радост в ежедневието. Понякога обаче това е трудно изпълнимо. В такъв момент на помощ идват красивите спомени, които почти мигновено предизвикват усмивка на лицето и бързо прогонват притесненията.

21.00 – 23.00 ч.: Меридианно време за сърцето

В този интервал се задейства балансиращият меридиан, който поддържа сърцето през тези часове и го подготвя за нощта.

  • От него зависи и спокойният сън.
  • Има много практики, които биха подобрили баланса в организма, ако ги практикувате преди лягане. Потърсете източни терапии – като йога, дълбоко дишане, тай чи и др., само трябва да изберете онази, която наистина пасва най-добре на индивидуалността ви, защото именно тя би ви помогнала да постигнете равновесие.

23:00 – 01:00 ч.: Време на жлъчния мехур

  • Той е свързан със смелостта и способността за балансиране на преценките.

  • Когато нямаме добър енергиен синтез, страдаме от чести събуждания именно в тези часове, а през деня изпитваме необяснима срамежливост.

1.00 – 03.00 ч.: Време на черния дроб

  • От 1 до 3 ч. през нощта жлъчният мехур и черният дроб работят в синергия.
  • Предходните два часа се считат за част от енергийната детоксикационна работа на черния дроб, когато той се опитва да ни освободи от всички токсични ефекти на гнева и разочарованието. Сънят през тези часове е от съществено значение, защото регенерира както отрицателните, така и излишните положителни емоции, възстановявайки използваемата енергия.

03.00 – 05.00 ч.: Белодробен час

  • Ранното събуждане в тези часове говори за мъка, тъга, сълзи. Понижаването на тембъра на гласа също е знак за слаба белодробна енергия.
  • Сънят и почивката през тези часове са от съществено значение за доброто възстановяване на енергията, която да се консумира на следващия ден.

Важно е да не забравяме, че ние сме микрокосмос, а енергията е последователност от преминавания от един орган към друг. Балансът между състоянието на ниска енергия и прекомерна енергия е именно доброто здраве.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Деси Балканска

Дългогодишен журналист, носител на „Златно перо“ за принос в областта на българската култура и изкуство.

Работила е във вестниците „Сега“ и „Новинар“, БНТ, списанията ELLE България, „Журнал за жената“, „Здравен журнал“, „Жената днес“. Редактор на сайта „Новите родители“, част от „Мениджър Медия Груп“.

Майка на две пораснали деца: 19-годишна студентка и 16-годишен бъдещ правист. Любител на природата с фокус към нейното опазване и защита. Страстен почитател на киното, театъра, музиката и литературата, с които през годините е неразривно свързана. Хоби кулинар (все още упорито неподдаващ се на настояванията на приятели и близки за участие в кулинарно риалити шоу). Оптимист, вярващ в доброто и хората (дори в моменти на криза).

Истински богата на приятели.

Продуктът беше успешно добавен в любими.