×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.





Диарията е резултат от раздразнение и възпаление на чревния тракт. Това състояние често се дължи на възпаление на червата, причинено от бактерии или вируси. При продължителни пристъпи, се посъветвайте с лекар! Трябва да си набавите голямо количество течности и електролити, за да не настъпи животозастрашаваща дехидратация.

Диарията може да бъде признак на възпалителни заболявания на червата като язвен колит и болест на Крон. Често може да бъде причинена от храната, която консумираме - особено ако сме алергични към определена храна. Класически пример е леката диария при деца, който са алергични към краве мляко. Някои лекарства също могат да причинят диария.

Билковите препарати, които са изключително полезни при диария са:

  • драконова кръв - латекс от кората на вид амазоново дърво;

  • рожков на прах - често използван при малки деца;

  • листа или кора от къпина;

  • листа от боровинка;

  • листа от малина;

  • живовляк (използва се и при констипация!);

  • лайка - облекчава спазмите и намалява дразненето на червата;

  • корен от бяла ружа - има успокояващ ефект;

  • голдън сийл - помага при инфекциозна диария благодарение съдържанието на антимикробни алкалоиди.


Острата и хроничната диарии могат да доведат до недостиг на множество хранителни вещества, най-вече цинк, витамин А и витамин Д. Това е особено опасно при деца и бебета. Консултирайте се със специалист по храненето, за да избегнете тези дефицити. Препоръчителен е приемът на киселинни (бифидо) добавки. Те са чудесна добавка след приемането на антибиотици. На пазара се предлагат много пробиотични препарати, които съдържат лактобацили. Естествено, най-добрият продукт е българското кисело мляко.

В някои случаи, храни, съдържащи бавно абсорбиращи се захари като фруктоза и сорбитол, могат да причинят диария. Ако приемате много плодови сокове или диетична сода със сорбитол, е по-добре да намалите приема им. Алергията към лактоза също може да причини диария. Някои витамини и минерали могат да причинят диария, както и много билки. Класически пример са витамин С или магнезий. Ако пиете много кафе и имате диария, трябва да преустановите приема му.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.