Саркоидоза - Revita.bg

Саркоидоза

Саркоидозата представлява доброкачествено системно заболяване, поразяващо предимно белите дробове и характеризиращо се с образуване на епителоидни грануломи в тъканите и органите. Най-висока заболеваемост от саркоидоза се наблюдава в Северна Америка и северната част на Европа, където варира между 12 и 40 на 100 000 жители. Най-ниска е заболеваемостта в Южна Европа и Африка. При жените заболяването се среща 2 пъти по-често, отколкото при мъжете.

Етиологията на саркоидозата е неизвестна. Съществуват теории за туберкулозна и вирусна етиология на заболяването. На тези теории противоречат ниската ефективност на противотуберкулозната и противовирусната терапия и високата ефективност на терапията с глюкокортикоиди.

Едно от най-характерните проявления на саркоидозата е умората. Холандските учени разграничават 4 типа умора при саркоидоза:

 • сутрешна умора, когато пациентът не може да стане от леглото;
 • умора през деня, пречеща на пациента да води активен начин на живот и да върши пълноценно своята работа;
 • вечерна слабост – пациентът се събужда отпочинал и енергичен, но бързо се изморява и усеща обща слабост през втората половина от деня;
 • постсаркоидозен синдром на хроничната умора – характеризира се с мускулни болки, обща слабост и депресии.

Друг характерен и необясним признак на саркоидозата са болките в гръдния кош. Те могат да имат различна локализация и не са свързани с процеса на дишане. При някои пациенти се наблюдават също синьо-червени подутини в областта на пищяла, които могат да бъдат болезнени при натиск.

Лечението на активна саркоидоза е продължително (над 6 месеца) и включва приемА на глюкокортикоиди. Комплексното лечение включва имунодепресанти, делагил и витамин Е. В зависимост от локализацията на пораженията и характера на усложненията се провежда съответна патогенетична и симптоматична терапия.

Прогнозите при лечение в ранен стадий на саркоидоза са благоприятни. Възможно е пълно оздравяване след първия курс хормонална терапия; при голяма част от пациентите се наблюдават дългогодишни ремисии. При късните стадии на заболяването лечението е нискоефективно.

Саркоидоза, 1.3 out of 10 based on 3 ratings

Коментари

 1. Страдам от саркоидоза от 2009 година. След като намаля преднизолона правя рецидив. В момент съм и на метотраксат 10 мг. Вече съм с болки в ставите,не мога да спя. Никъде не намирам форум за саркоидоза. При мен се получи при срив в имуната система.

  1. Здравейте,

   При нас интересът към това заболяване действително е минимален, но има форуми към други сайтове.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. Болна съм от саркоидоза от дълги години и търся някой, който може да ми каже какво прави когато започнат възпаленията. Пих доста дълго преднизолон, но сега съм готова да почакам преди да го започна защото това самоизлекуване много ми харасва…само дето не се получава. За всички заболявания има форуми, но за саркоидозата нищо не се чува…Ще се радвам да си поговоря с човек със същите проблеми като моите…

  1. Здравейте,

   Намерих за Вас ето тези сайтове с форум за саркоидозата: Вече има доста програми за превод, но ако имате проблем, питайте. Ще Ви помогнем.

   http://www.experienceproject.com/groups/Have-Sarcoidosis/91466

   http://www.sarcoidosisonlinesites.com/sarcoidosis%20message%20forum.htm

   Винаги може да ни пишете на site@revita.bg или да ни позвъните на телефон 0879882527

  2. Здравей
   аз лично не съм болна-мой близък има това заболяване
   живее в Белгия и там също не могат да го излекуват
   за сега му пращаме билки и от тях има доста голямо подобрение
   освен това започна да кара активно колело и казва че се чувства добре
   Ако искаш св с мен на skype- cecka.mihova
   Ще се радвам ако мога да ти помогна
   Цецка-0878118797

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – има ли изход?
Затруднен фокус, често повтарящи се състояния на превъзбуда, неспособност за стоене на едно място – това са едни от най-честите симптоми при синдром на...
Подагра
Този път досадната подагра няма да провали празниците ви!
  Хиперурикемия и подагра са често срещани здравословни проблеми, особено сред нас – българите. При хиперурикемия се наблюдава наднормено висока концентрация на пикочна киселина...
Ашваганда
Ашваганда – древна билка с фантастично релаксиращо действие!
    Ашваганда е древно аюрведично средство, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните й ефекти при...