×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Шизандра

 

Шизандра (Schizandra chinensis) е едно от най-изящните дървесни лозовидни растения, което приндлежи на рода Schisandra от семейство Schisandraceae. Описано е за пръв път от френския ботаник и изследовател Андре Мишо през 1803 г., като е причислено към семейството на Магнолиите(Magnoliaceae). Заради разлики във фенологията на двата вида в началото на 21 век класификацията му е коригирана.

Шизандра, известна още като Китайски лимонник (заради аромата на лимон, особено в листата) е многогодишно растение, което естествено вирее в районите с хладен климат на Далечния Изток в Русия, Китай, Корея и някои части на Япония. Предпочита богати, дренирани почви в иглолистни или смесени гори, расте покрай потоци и реки, като се изкачва нагоре по други дървета или храсти, за да достигне оптимални светлинни условия. Издържа до минус 35 градуса. Растението масово се култивира, подобно на гроздето, в страни като Русия и Китай, а от него се произвеждат растителни екстракти, вини, сладка, сокове и сладки изделия.

Шизандра е еднодомно разделнополово растение. Стъблата му са тънки, кафяви, със средна дължина между 8 и 9 метра, но могат да достигнат и до 25 м. Листата са месести, овални, цветовете са ароматни и бели, до розови на цвят, а плодовете наподобяват малки ягодки – от 15 до 40, събрани в цилиндричен грозд с дължина до 10 см. За китайците те са wu wei zi  - „зрънца с пет вкуса", тъй като притежават всичките пет основни вкуса на китайската билкова медицина: солено, сладко, кисело, пикантно и горчиво. Наличието на тези вкусове означава, че растението може да бъде от полза за всичките пет „ин“ органа: черния дроб, белите дробове, сърцето, бъбреците и далака.

Шизандра е древна лечебна билка, която благоприятно въздейства на тялото чрез множество механизми. Неслучайно е в списъка на „10-те на ценни билки на планетата“, а плодовете й са обявени за суперхрана. Известна е като „Кралица на билките“ в традиционната китайска медицина, а още преди 5000 години „бащата“ на китайската медицина и акупунктура Шен Нонг описва комплексните й „тонизиращи и лечебни свойства“. Намира място в Shennong Bencao Jing, считана за една от най-старите медицински книги в света.

Състав

Шизандра е популярен адаптоген, чиито основни ползи се свързват с богатството й на есенциални мастни киселини и лигнани – фитоестрогени с невероятни ползи за здравето. Основно приложение намират плодовете, семената, стъблото и коренът на растението.

Изследвания сочат, че концентрацията на лигнани в плодовете може да достигне 19-20 процента и до 10 процента в стъблата, като никое друго растение в природата няма подобни показатели. Двата най-концентрирани лигнани са шизандрин и гомисин А, допълвани от шизандрол А, шизантерин А, терпинен и прегомисин. Шизандра е богата и на полифеноли, които имат силна антиоксидантна и противовъзпалителна дейност. Доказано е, че антиоксидантният й рейтинг превъзхожда този на витамин С и има висока активност по ORAC метода на изчисление.

Плодовете съдържат редуциращи захари и до 10% органични киселини (карбоксилна, ябълчена, лимонена, винена). Семената имат в състава си редуциращи захари, алкалоиди и мастни естери. Други растителни съставки включват фитостероли, летливи масла и витамини С и Е, кверцетин и мелатонин.

Листата и корените на шизандра също са много ценни. Освен гореизброените съставки те съдържат соли на желязо, манган, калций, никел, кобалт и др.

За какво помага

  • Повишава имунитета и се грижи за цялостното общо благосъстояние
  • Изключително силен адаптоген
  • Намалява възпалението и се бори със свободните радикали
  • Забавя процеса на стареене
  • Увеличава енергията, като не води до превъзбуда
  • Подобрява краткосрочната и дългосрочна памет, повишава концентрацията
  • Подкрепя надбъбречната функция
  • Подобрява работата на черния дроб (особено детоксикацията) и храносмилането
  • Намалява депресията и чувството за тревожност
  • Действа релаксиращо на сърдечно-съдовата система
  • Увеличава капацитета на белите дробове и насърчава по-доброто усвояване на кислород
  • Балансира кръвната захар
  • Възстановява гладкостта на кожата
  • Подобрява зрението, особено нощното виждане
  • Подобрява сексуалната функция
  • Намалява нощното изпотяване при мъжете

Много клинични проучвания потвърждават, че ежедневното включване на екстракт от Шизандра подобрява функциите на тялото и поддържа състоянието на хомеостаза. Различните части от растението подобряват клетъчното здраве и насърчават  физическата, емоционална и дори сексуална издръжливост. Плодовете или семената могат да се използват за лечение на кашлица, астма, лошо храносмилане, диария, грип, безсъние, кожна алергия, сърцебиене, инсулинова резистентност, предменструален синдром, наред с други състояния.

Антиоксиданто и адаптогенно действие

Антиоксидантната активност на Шизандра се свързва с актуалната напоследък идея за „хормезис“, според която малки количества стрес карат тялото да се адаптира по начин, по който то подобрява здравословното си състояние и става по-силно.

Благодарение на богатото съдържание на лигнани резултатът се свежда до повишаване нивата на специалните HSP-протеини (Heat shock proteins), които се увеличават при екскалиране на стресовите нива за организма и са съпътствани от повишена експресия на антиоксидантни ензими в митохондриите като глутатион редуктаза. Това важи особено силно за клетките на черния дроб и невроните, които емпирично реагират с по-голям антиоксидантен отговор. 

Шизандра лигнани като хорметичните антиоксиданти лежат в основата на повечето терапевтични, превантивни и anti age функции на екстракта от Шизандра върху  повечето органни системи (мозък, черен дроб, бели дробове, бъбреци, далак, и сърце), до които достига.

Подобрява функциите на черния дроб и храносмилането

Голяма част от изследванията на Шизандра се фокусират върху влиянието на екстракта от растението върху черния дроб. Това касае особено производството на различни ензими, които водят до детоксикацията на този орган. Подобен ефект се дължи на  флавоноидите в шизандрата - особено на кверцетина и хесперетина, които функционират като антиоксиданти, освобождавайки тялото от свободни радикали, които причиняват дългосрочно увреждане на клетките.

Според проучване в Китай от 2010 г. флавоноидите в Шизандра са успели значително да намалят възпалението на черния дроб при пациенти с тежки чернодробни увреждания (измерено от ензимите ALT и AST). Други проучвания показват, че Шизандра понижава друг вид чернодробен ензим, известен като SGPT, който е маркер за увреждане на черния дроб.

Азиатската билка потиска действието на азотния оксид, като инхибира ензим, известен като циклооксигеназа 2 (COX-2). За разлика от много други активни вещества екстрактът от Шизандра работи активно не само в I-ва фаза на детоксикация, свързана с отделянето на токсините от тъканите и органите, но и във II-а фаза, касаеща изхвърлянето на токсините от тялото. В същото време съдейства за регенерацията на клетките, като ги предпазва от нови вредни токсини и химикали.

Тъй като чернодробната функция е тясно свързана с храносмилателната, Шизандра показва активност и в тази посока като помага при остри стомашно-чревни заболявания, стомашна хипер- и хипо-секреция, хроничен гастрит, стомашния язви. Някои  проучвания също показват, че е полезна за лечение на хроничен хепатит, особено когато се комбинира с други лечения.

Подкрепя и защитава тялото при стрес

Друго голямо приложение на Шизандра се свързва със способността й да защитава и поддържа тялото  при стрес, независимо дали той е физически или психически.

Шизандра се счита за адаптоген, което означава, че помага на тялото да се адаптира към агресорите от околната среда и по този начин инхибира отключването на хормони, които имат ефект на домино и пораждат последващи проблеми като увеличаване на теглото, нарушаване на съня, сърдечни проблеми и др. Шизандрата подобрява функцията на надбъбречните жлези, които помагат да се балансира производството на кортизол.

Подобрява когнитивната функция

Едни от най-старите приложения на Шизандра се свързани с насърчаване на умствената способност и повишаване на енергийните нива. В Китай вярват, че билката възстановява най-важната, екзистенциална енергия на човека Джинг Чи.

Според изследване, проведено в Швеция през 2009 г., Шизандра е в състояние да стимулира надбъбречната жлеза и производството на хормони като епинефрин, увеличавайки сърдечната честота, мускулната сила, кръвното налягане и метаболизма на захарта. Тези физиологични промени се изразяват в повишена умствена бдителност, енергия, издръжливост и чувство за удовлетвореност.  Това от своя страна може да подобри либидото (сексуалното влечение).

Богат на феноли компонент от Шизандра може да бъде от полза при профилактиката и лечението на невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън, като намалява H2O2-индуцираната клетъчна смърт в SH-SY5Y клетките.

Билката често се използва от спортисти за увеличаване на издръжливостта при физически натоварвания и последващото възстановяване на организма. Това става посредством стимулиране отделянето на кортизол и натриев оксид в кръвта, а след спиране на натоварването плавно намалява нивата им. Интересен факт е, че олимпийските отбори на Китай и Русия редовно приемат екстракти от билката, особено бегачите на дълги разстояния.

Комбинация с други растения

Шизандра успешно се комбинира с други растения, които притежават подобни на нейните свойства. Тя често влиза в лечебни комбинации с родиола, женшен, ашваганда, годжи бери, елеутеро, гъбите рейши.

В здравословен план Шизандра има обещаващи ползи като детоксикатор на черния дроб. Успешно се съчетава с екстракти от куркума, Н-ацетил цистеин и магарешки бодил.

За увеличаване издръжливостта при активно спортуващи хора се приема с женшен, родиола, л-карнитин и бета-аланин. За повишаване на концентрацията се комбинира с родиола, кофеин, тирозин, аргинин, бета-аланин.

Любопитни факти

  • Шизандра става известна в България през 50-те години на миналия век и започват да я отглеждат в Самоков. Донесена е на родна почва от български лекари, които виждат невероятния й ефект върху ранени китайски войници по време на Корейската война.
  • В двора на китайските императори Шизандра е използвана масово като билка за красива кожа. Доказано помага и за по-бързия растеж на косата.
  • Билката е сред топ афродизиаците в Азия както при мъжете, така и при жените.
  • Много често ловците от Сибир вземали със себе си само шепа плодове и клонки от Шизандра. Според местните жители те увеличават силата, намаляват жаждата, глада и повишават зрението през нощта.
  • Най-много изследвания за тонизиращите и енергизиращи свойства на Шизандра са публикувани в руски военни списания по време на Втората световна война
  • Шизандра има ободряващ ефект, сравним с кафето, но за разлика от него не предизвиква нервност
  • Растението се използва на много места по света за декорация на градини и балкони. На особена почит се радва в Русия, където се нарича Китайски лимонник

Приложение. Шизандра се предлага под формата на изсушени плодове, прах, изсушени екстракти, течни разтвори и тинктури, пресни плодове. Най-разпространени са екстрактите под формата на капсули.

Възможни странични ефекти. Счита се, че Шизандра е като цяло безопасна билка без странични реакции. Тъй като липсват данни за ефекта й върху деца, бременни и кърмачки, не се препоръчва приемът от тези групи.  Възможно е взаимодействието й с някои лекарствени средства, затова се посъветвайте с лекар, преди да започнете употреба. 

Вижте всички продукти за пречистване на организма:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.