Search
Филтрирай по...

Дефицитът на витамин В12 – свързан с аутизъм, деменция и шизофрения!

Енергия Памет Концентрация

Знаете ли по какво си приличат мозъците на хората с аутизъм, деменция и шизофрения? Според скорошно проучване, тези заболявания са пряко свързани с недостига на ключовият витамин В12.

Резултатите от изследването, публикувано в научното издание PLOS ONE показват, че много от неврологичните заболявания са свързани с недостигането на В12 от кръвта до мозъка. Кръвните нива на В12 невинаги съответстват на неговата концентрация в мозъка, което означава, че нормалните нива на В12 в кръвта не гарантират също толкова нормални нива в мозъка. Случаите на недостиг на В12 в мозъка са много по-често срещани, отколкото случаите, в които кръвните му нива са ниски.

За целта на изследването си, Ричард Дет, професор по фармакология от Югозточния университет във Форт Лодърдейл, Флорида, изследва мозъците на 60 починали хора – от бебета, до 80-годишни старци. Сред тях имало 12 души с аутизъм и 9 – с шизофрения. У най-възрастните, нивата на В12 в мозъка били около 10 пъти по-ниски в сравнение с нивата му у най-младите индивиди.

Изследователите открили, че нивата на В12 в мозъците на младите хора с аутизъм и нивата му у хората на средна възраст, болни от шизофрения, са били само 1/3 от нивата му у напълно здравите индивиди. Било установено още, че концентрациите на В12 в мозъка на хората с аутизъм, били почти идентични с нивата на В12, открити у индивидите на 60-годишна възраст.

Тези резултати подкрепят нововъзникващата теория, че човешкият мозък използва витамин В12, за да контролира генната експресия и да регулира неврологичното развитие през всички етапи от живота, убедени са учените.

Внимание: тъй като витамин В12 се съдържа предимно в месото и животинските продукти, е препоръчително веганите и вегетарианците да си набавят този витамин допълнително.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top