Search
Филтрирай по...

Какво ще ви каже д-р Мъри, което дори вашият зъболекар (може би) не знае!

пародонтоза, устна хигиена

 

Пародонтозата не е просто възпалително заболяване на венците, което причинява лош дъх и кървене. Всъщност, това пародонтално заболяване много често е проява на заболявания и състояния, като диабет, анемия, липса на витамини, левкемия, неправилно функциониране на белите кръвни клетки и др.

 

Нездравословният начин на жито и лошата устна хигиена също се нареждат сред основните причинители на пародонтоза.

 

Пародонтозата е второто най-разпространено след кариеса стоматологично заболяване. Тя се развива в няколко етапа. В началото оплакванията са свързани със зачервяване, изтръпване, сърбеж и парене на венците. Следва подуване, набиране на гной, при което ако не се вземат необходимите мерки, венците започват да кървят. Дъхът става неприятен.

 

Пародонтозата изисква помощ както от зъболекар, така и от специалист, който да даде насоки за подходящите и непрепоръчителните в подобна ситуация храни.

 

Предлагаме ви да се запознаете накратко с най-ефективните хранителни вещества, които според д-р Майкъл Мъри, значително подобряват състоянието на венците при наличие на пародонтоза. Профилактичният им прием също така, намалява риска от развитие на пародонтоза, който се увеличава с напредването на възрастта, съветва д-р Мъри.

 

 

Витамин С

 

Витамин С играе много важна роля в поддържането и целостта на пародонталната мембрана и колагеновата матрица, които прикрепват зъба за костта. Приемайте между 500 и 1000 mg витамин С до три пъти дневно.

 

 

Витамин А

 

Дефицитът на витамин А увеличава риска от пародонтоза. Витамин А е необходим за синтеза на колаген, зарастването на раните и подобряването на имунните функции. Можете да приемате витамин А под формата на бета-каротин.

 

 

 

Цинк

 

Цинкът има много важно значение в лечението на пародонтозата. Заедно с витамин А, той изпълнява множество функции в тялото. Онова, което със сигурност повечето от вас не знаят, е че цинкът значително инхибира растежа на зъбната плака. Можете да изплаквате устата си веднъж или два пъти дневно с вода за уста със съдържание на цинк и/или да приемате цинк пиколинат.

 

 

Витамин Е и селен

 

Тези жизнено важни хранителни вещества работят в чудесен тандем. Те мощно противодействат на свободните радикали, които увреждат венците.

 

 

Коензим Q10

 

Коензим Q10 също е високо ефективен антиоксидант. В Япония употребата му за лечението на редица заболявания, включително и такива на устната кухина, е широко разпространена.

Клинични проучвания показват, че допълнителният прием на коензим Q10 облекчава симптомите при наличие на пародонтоза и подобрява общото състояние на устната кухина.

 

 

Флавоноиди

 

Тази група съединения е необходим хранителен компонент във всяка програма за лечение на периодонтални заболявания. Флавоноидите ефективно потискат възпалението и стабилизират колагеновите структури. За да си набавите флавоноиди, можете да приемате екстракт от грозодово семе или екстракт от борова кора.

 

 

Фолиева киселина

 

Допълнителният прием на фолиева киселина рязко подобрява както състоянието на венците, така и общото здравословно състояние на устната кухина.

 

 

Екстракт от готу кола

 

Подходящо средство за лечение на тежка пародонтоза. В случай, че страдате от тежка пародонтоза и ви предстои хирургична манипулация, е добре да знаете, че екстрактът от готу кола значително ще ускори възстановяването ви. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top