Search
Филтрирай по...

Защо цинкът е жизнено важен за здравето ви?

цинкРезултатите от съвременните изследвания посочват цинка като един от най-съществените микролементи. Той участва в множество физиологични процеси и ензимни реакции, в синтеза на някои хормони, в растежаи възстановяването на организма и др.

 

Статистиката сочи, че почти половината от населението на света е изложено на риск от недостиг на цинк. Ниските нива на цинк в организма, се свързват със спад в имунната система, нарушения в дейността на някои органи и системи, и др.

 

Храните с високо съдържание на протеини и по-специално – животинските протеини, са основните източници на цинк.

 

Установено е, че допълнителният прием на цинк може да предотврати някои сериозни заболявания, както и да участва в лечението на вече развили се такива.

 

Последните проучвания откриха, че цинкът е полезен за:

 

Мозъка:

Нивата на цинк в кръвта са значително по-ниски у пациенти с болест на Алцхаймер, както и при такива, които страдат от сериозни депресивни състояния.

 

Сърцето:

Цинкът изпълнява впечатляваща роля в регулацията на артериалното налягане. Установено е, че хипертониците метаболизират цинка по по-различен начин от здравите хора.

 

Черния дроб:

Недостигът на цинк се среща у пациенти с цироза, както и други чернодробни заболявания.

 

Периода на бременността:

Дори най-незначителният недостиг на цинк е опасен за бременната. Липсата на микроелемента прави жените през бременността по-болнави, променя вкусовите им усещания, удължава периода на бременността и др.

 

Нормалните нива на инсулин:

Цинкът е много важен за синтеза, съхранението и секрецията на инсулин. Доказано е, че недостатъчното количество цинк в организма, може да усложни състоянието на пациентите с диабет, като доведе до развитие на хипертония, исхемична болест на сърцето и др.

 

Здравето на стомашно-чревния тракт:

Недостигът на цинк още отдавна се свързва със забавеното зарастване на рани. Напоследък обаче, учените установиха, че цинкът е от решаващо значение а зарастването на стомашните язви, особено когато са в ранен етап.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top