Complexe Glucides PurOligo / Хром и цинк, 500 ml
Резултатите от съвременните изследвания посочват цинка като един от най-съществените микролементи. Той участва в множество физиологични процеси и ензимни реакции, в синтеза на някои хормони, в растежаи възстановяването на организма и др.
Статистиката сочи, че почти половината от населението на света е изложено на риск от недостиг на цинк. Ниските нива на цинк в организма, се свързват със спад в имунната система, нарушения в дейността на някои органи и системи, и др.
Храните с високо съдържание на протеини и по-специално – животинските протеини, са основните източници на цинк. Установено е, че допълнителният прием на цинк може да предотврати някои сериозни заболявания, както и да участва в лечението на вече развили се такива. Последните проучвания откриха, че цинкът е полезен за:
Мозъка: Нивата на цинк в кръвта са значително по-ниски у пациенти с болест на Алцхаймер, както и при такива, които страдат от сериозни депресивни състояния.
Сърцето: Цинкът изпълнява впечатляваща роля в регулацията на артериалното налягане. Установено е, че хипертониците метаболизират цинка по по-различен начин от здравите хора.
Черния дроб: Недостигът на цинк се среща у пациенти с цироза, както и други чернодробни заболявания.
Периода на бременността: Дори най-незначителният недостиг на цинк е опасен за бременната. Липсата на микроелемента прави жените през бременността по-болнави, променя вкусовите им усещания, удължава периода на бременността и др.
Нормалните нива на инсулин: Цинкът е много важен за синтеза, съхранението и секрецията на инсулин. Доказано е, че недостатъчното количество цинк в организма, може да усложни състоянието на пациентите с диабет, като доведе до развитие на хипертония, исхемична болест на сърцето и др.
Здравето на стомашно-чревния тракт: Недостигът на цинк още отдавна се свързва със забавеното зарастване на рани. Напоследък обаче, учените установиха, че цинкът е от решаващо значение а зарастването на стомашните язви, особено когато са в ранен етап.
Коментари (0)
Нов коментар