Search
Филтрирай по...

По-пълничките се нуждаят от повече витамин Е!

Затлъстяване

 

 

Пълните хора с метаболитен синдром се нуждаят от повече от нормалните нива на витамин Е, но здравословните им проблеми понижават ефективното усвояване на важния микронутриент. Това показва скорошно проучване на института „ЛайнусПолинг“ на Орегонския университет. Изследователите са установили, че тъканите на хората с наднормено тегло отхвърлят приемането на някои липиди, сред които и сродния витамин Е, тъй като вече имат достатъчно мазнини. Така, въпреки че клетките се сблъскват със сериозен оксидативен стрес, те не получават достатъчно от важния микроелемент. Хроничният дефицит на витамин Е обаче може да усложни редица заболявания, свързани с метаболитния синдром като сърдечни болести, диабет, Алцхаймер и рак.

 

Витамин Е, заедно с витамин С и други антиоксиданти, осигуряват естествена хранителна защита срещу метаболитния стрес. Много хора, които се опитват да отслабнат, обаче, първо намаляват приемът на мазнини. Това е от значение, когато се опитвате да намалите калориите, но мазнините са най-достъпния източник на витамин Е и този подход към редуциране на теглото може да задълбочи хранителния дефицит.

 

Разумен вариант е да се опитате да следвате балансирана и здравословна диета, дори и ако се опитвате да отслабнете, като приемате ежедневно хранителна добавка, която включва 100% от препоръчителната дневна доза от витамин Е – 15 милиграма. Важно е да включите в менюто си и някои храни, които съдържат поне малко мазнини, защото в противен случай мастно-разтворимия витамин няма да се усвои пълноценно от организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top