×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

През последните няколко десетилетия няколко нови вируса се появиха като заплаха за човешкото здраве по целия свят. Последният пример е новият коронавирус от 2019 г. - SARS-CoV-2.




COVID-19

Интересни факти около COVID-19



 

SARS-CoV-2 попадна под вниманието на здравните власти, когато бе идентифициран като причинител на малък брой случаи на пневмония в град Ухан, провинция Хубей, Китай. Оттогава насам хиляди случаи на заболяването COVID-19 бяха установени в Китай (главно в провинция Хубей), като впоследствие то се разпространи в редица държави.

Към момента около 230 000 души по света са заразени, а смъртните случаи са повече от 9370. Излекуваните успешно са малко над 86 250.

 

Какво знаем за коронавирусите


Коронавирусите представляват голяма група вируси, които причиняват едни от най-често срещаните инфекции при хора и животни. При човека коронавирусите обикновено причиняват леки респираторни инфекции – те предизвикват приблизително 10–30% от всички инфекции на горните дихателни пътища.

През последното десетилетие обаче, се появиха нови коронавируси, които причиняват потенциално смъртоносни респираторни заболявания - тежък остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV).

Пандемията на SARS от началото на 2000 г., продължила около девет месеца през 2002-2003 г., засегна над 8 000 души в 29 региона на света и доведе до смърт в почти 10% от случаите.

MERS, от друга страна, тлееше главно на Арабския полуостров от 2012 г., заразявайки приблизително 2400 души, 35% от които приключват с фатален край.

 

Какво знаем за COVID-19


Характеристиките на COVID-19 все още се изясняват, но онова, с което сме наясно е, че заразените са били в контакт с други заразени лица. Най-изявените симптоми включват температура, суха кашлица и отпадналост. При по-възрастните (главно тези над 70 години), имунокомпрометираните и хората с предшестващи хронични заболявания има висок риск от бързо развитие на фулминантна пневмония – тежка форма на вирусна пневмония, протичаща с фебрилитет, интоксикация и бързо развитие на дихателна недостатъчност, респираторен дистрес синдром и други сериозни усложнения.

Счита се, че към момента смъртността от Ковид-19 е около 3%.

 

Разпространение


Коронавирусите са силно адаптивни и лесно преминават към смяна на гостоприемника. Установено е, че няколко коронавируси са произлезли от птици или бозайници.

Човешкият коронавирус, свързан с MERS например, вероятно идва от камили, въпреки че неговият произход може да е и от прилеп, носител на коронавирус.

Предполага се, че коронавирусът на SARS произхожда от прилепи и вероятно е предаден от междинен гостоприемник – бозайника цивета.

Въпреки че се отличава от всички други известни до момента коронавируси, SARS-CoV-2 също изглежда тясно свързан с коронавирус, предаден от прилеп.

Веднъж приспособени към човека, коронавирусите започват лесно да се предават между хората. До момента са установени 4 възможни начини за предаване: при близък контакт, при кихане и кашляне, по аерозолен път и по орално-фекален път.

 

Контакт


Директният контакт е най-вероятният начин на предаване на коронавируси, включително свързаните със SARS, MERS и сегашната епидемия от COVID-19. В тези случаи вирусът се прехвърля, когато незаразено лице влезе в директен контакт със заразено лице.

  • По въздушно-капков път


При тази форма на вирусно разпространение вирусът се суспендира в капчици, излизащи от дихателните пътища на заразения индивид чрез кихане или кашляне. Вдишването му предизвиква заразяване. Друга възможност е предаването му по контактен път, когато капчиците от дихателната система попаднат върху различни повърхности. При досег със заразените повърхности и последващо докосване на очите, устата или носа се стига до заразяване.

  • Разнасяне по аерозолен път


При този начин на предаване, пренасяните във въздуха вируси се вдишват. Въпреки че да се заразиш по този начин е много по-слабо вероятно, отколкото при директен контакт, проучванията показват, че за коронавирусите SARS и MERS не е било проблем да се разпространяват именно така.

  • Орално-фекален механизъм на предаване


Макар и необичаен, това е документиран начин за предаване на коронавируси като вируса на SARS. Задължително е след ползване на тоалетна ръцете да се измиват щателно с вода и сапун. В противен случай докоснатите предмети и повърхности биват заразени с вируса, съдържащ се в телесните секрети.

 

Защитни мерки



  • Мийте често ръцете си по поне 20 секунди с топла вода и сапун.

  • Укрепете имунитета си чрез здравословна диета, достатъчно сън, контрол върху стреса и прием на общоукрепващи хранителни добавки, които съдържат витамини и минерали, билкови екстракти и други естествени средства.

  • Дезинфекцирайте повърхностите и предметите, с които сте в досег. Причината да го правите е, че коронавирусите се задържат върху повърхности от метал, стъкло или пластмаса до девет дни! За щастие, те могат да бъдат инактивирани с правилно почистване и дезинфекция.

  • Следвайте инструкциите на здравните власти.


 

Трябва ли да носите маска?


На 2 март 2020 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че носенето на маска не е най-ефективният начин за защита от COVID-19. Въпреки това техните експерти предупреждават, че носенето на маска от лицата, които са болни или имат грипоподобни симптоми може да намали риска от разпространение на инфекцията към други хора.

Имайки предвид, че COVID-19 може да няма изявени симптоми в продължение на 14 и повече дни, носенето на маска в условия на епидемия е отговорен подход за защитата на околните, в случай, че вече сте заразени, но все още не знаете това.

 

Интегративният подход: укрепване на имунитета с природни средства


Съществуват различни природни средства за ефективно укрепване на имунната система. Повечето от тях нямат странични ефекти и могат да се използват дълго време. Обикновено техните благоприятни ефекти се постигат с натрупване, което означава, че за най-добри резултати, е добре да ги приемате дълго време.

В случай, че не сте прибегнали до такава превантивна терапия, при вече налични симптоми е препоръчително да започнете приема им възможно най-скоро след първите признаци на заболяването.

Подобряването на имунния отговор може значително да намали тежестта на заболяването. Следните естествени средства проявяват мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и антивирусни свойства, и намаляват риска от вирусни инфекции:

  • таблетки с цинк

  • селен

  • екстракт от чесън

  • витамин D

  • мелатонин

  • епигалокатехин галат ((EGCG) – полифенол, зъдържащ се в листата на зеления чай


 

Източник: lifeextensioneurope.com

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.