×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Д-р Татяна Мороховец

Д-р Татяна Мороховец, гастроентеролог, отговаря на въпросите на "Ревита": 

-Кога можем да говорим за запек? И всъщност запекът неприятно неразположение ли е, или е заболяване?

Запекът е често срещан проблем в ежедневието ни, с различна генеза и възможни усложнения при хронифициране. Дефинира се като изхождания с честота не повече от 3 пъти седмично, с необходимост от напрягане, усещане за твърда консистенция на фекалната маса и чувство за недоизхождане.

Констипацията или запек може да се дължи на различни фактори, съответно може да е функционално нарушение или както се пита във въпроса - неприятно неразположение или  проява на различен род заболявания.

-Как да различим временния проблем от хроничния?

Винаги границата на временен проблем или хроничния е времето - до 6 месеца наличие на проблема или над 6 месеца.

За запек, продължил месеци, винаги трябва да се потърсят и причините! Тяхното изясняване има съществено значение за лечението!

-Какви са причините за появата на запека?

Той може да се дължи на особености в хранителния режим, физическата активност, промени в моториката на стомашно-чревния тракт, анатомични дефекти, прием на определени медикаменти-антиацидни, антидепресанти, антипаркинсонови, спазмолитици, фенобарбитал, карбамазепин, калциеви антагонисти, диуретици, съдържащи желязо, НСПВП, опиати, заболявания на ендокринна и нервна системи-захарен диабет, отравяне с тежки метали, хиперкалциемия, хипокалиемия, хипотиреоидизъм, феохромоцитом, порфирия, бременност, амилоидоза, автономна невропатия, дерматомиозит, мултиплена склероза, паркинсонизъм; органична и функционална  обстукция-аналнастеноза, колоректален карцином, компресия от друг орган в малкия таз, анална фисура, ректоцеле; както и психологическо влияние.

-До какви здравословни проблеми може да доведе запека, ако не се вземат мерки?

Най-често, независимо от причината за продължителен запек,той довежда до образуване на дивертикули в дебелото черво, които могат да се възпаляват,а съответно дивертикулит, респективно възпаление може да води до перфорация на черво,което вече е опасно състояние, налагащо оперативно лечение в условията на перитонит! А и не винаги успешна оперативната намеса!

 -Какво да променим в начина си на живот, за да се преборим със запека?

По-висока е честотата сред женския пол, особено след 65 годишна възраст. Тази връзка с възрастта може да се обясни с няколко фактора – намаленото движение, относително по-малкия прием на течности и баластна храна, както и придружаващи ректален, вагинален пролапс, прием на медикаменти от различен характер .

-Кога препоръчвате да се приемат лаксативи?

Използването на наличната широка гама от лаксативни средства, както и на хранителни продукти с лаксативен ефект, изисква строго индивидуална преценка. В случаите, когато възникват съмнения за сериозна органична болест, пациентът следва да се насочи за инструментални изследвания при гастроентеролог.

-Какво мислите за стандартните медикаменти против запек?

Продължителната консумация на лаксативи може да доведе до дегенеративни поражения на миентеричния плексус на колона. Пациентът се оплаква от засилващ се запек, въпреки непрекъснатото увеличение на дозата на приеманите лаксативи.

-Обикновено хората, които не желаят да пият лекарства, прибягват до сена. Безопасен ли е приемът на тази билка?

Приемът на Сена не се препоръчва при деца до 2-годишна възраст. Сена не трябва да се приема в продължение на повече от 10 дни без прекъсване. В някои източници употребата на сена не се препоръчва при деца под 10-годишна възраст. Продължителната употреба на сена може да доведе до отслабване на големите мускули на червата, както и до сърдечни аритмии, електролитен дисбаланс и др. Сена те бива да се приема по време на бременност, както и да се използва при наличието на съмнения за чревна непроходимост, атония (загуба на чревен тонус), апендицит, язва, дивертикулит, колит или други чревни разстройва.

Основните нежелани реакции са колики, крампи, прояви на свръхчувствителност. При предозиране може да се наблюдават гадене, повръщане, диария със слуз, метеоризъм, болки в корема, дехидратация, хипотония

-Какви промени в начина си на живот да предприемем, ако страдаме от запек? 

Общите терапевтични мерки се състоят в контрол на фибрите в храната, в приема на течности и активната физическа дейност. Те не се отнасят за даден момент на дискомфорт, а по-скоро като начин на живот за добро здраве.

Естествени източници на фибри, както е добре известно, са плодовете, зеленчуците, варива, зърнени храни. Съвременният начин на хранене все повече изключва тези ценни храни от менюто и въвеждането им дори и по лекарско предписание понякога е много трудно или нетрайно. Някои от тях целенасочено биват избягвани поради повишеното газообразуване, което предизвикват. Затова много хранителни продукти допълнително биват обогатявани с фибри, макар и ефектът да не е толкова добър.

Течностите за деня трябва да се равняват на поне 8 водни чаши, като отново припомняме, че в тях не се включват чай, кафе, алкохол. Млякото има различен ефект при различни хора.

Макар и да липсват научно обосновани доказателства за ефектът на двигателната дейност, то със сигурност тя не вреди. Подобрява общото състояние, настроението, работоспособността.

-Натуралакс 3 е сред най-продаваните натурални продукти против запек. Защо, според Вас, Натуралакс е толкова ефикасен?

Ефикасен е благодарение на безвредни натурални съставки. А те са алое вера, семена от копър, корен от джинджифил, кора от амeрикански орех , кора от зърнастец, лист малина, лист мента.

Комбинативното действие на тези растения, в правилно и контролирано съотношение, прави Натуралакс 3 незаменим в лечение на стомашно-чревни разстройства (запек) и неразположение.

-При какви случаи съветвате хората да приемат Натуралакс?

В ежедневната практика се налага препоръчването на лаксативни средства, когато вече сме изключили значими тежки заболявания довели до запек, например рак на дебелото черво!

-Всеки ли може да пие Натуралакс?

Да, без деца под 8 години или хора,които имат алергия или непоносимост към определени съставки в продукта.

Невероятно решение за лениви черва, без да предизвиква зависимост, болки и дискомфорт. Неговият изцяло природен и уникален състав го прави подходящ за употреба от бременни жени и майки-кърмачки, но под задължително наблюдение и съвет от наблюдаващ лекар.

-Колко дълго препоръчвате да се приема Натуралакс, трябва ли да се правят почивки или може да се пие дълго време, без прекъсване?

Може да се прилага продължително,минимум 1 месец. При някои хора за този период се възстановява рефлекс на дефекация и след което се изхождат спонтанно. При други хора приложението му се налага да бъде по-продължително.

-Каква е препоръчителната дневна доза?

Приемът на продукта се осъществява по схема: за възрастни и деца над 15 години по 2 капсули за 24 часа, за деца от 8 до 15 години по 1 капсула.

Натуралакс 3 не бива да се приема от деца под 8 години, както и в случаите на разстроен стомах и диария.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.