×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Човешката памет може да претърпи промени с възрастта, заради наличието на стрес или поради други подобни фактори.
В тази статия ще разгледаме 10 различни хранителни добавки или ноотропни молекули, които могат да подобрят паметта и когнитивните функции. Прочетете до края статията, за да разберете механизмите  на действие и потенциалните ефекти на всеки един от продуктите

 


  1. Хиперзин А

 Установено е, че Хиперзин А има няколко невропротективни ефекта.

В допълнение към тези потенциални ефекти, предпазващи мозъка, някои допълнителни клинични проучвания съобщават,че Хиперзин А може да има специфични когнитивни ефекти като учене и памет.

За пример би могло да се даде изследване на правено при деца в прогимназията с проблеми в заучаването и запаметяване на нов материал. При тях се наблюдават подобряване.

Съобщава се също, че Хиперзин А има обещаващ потенциал за лечение (вероятно значимо подобрение на паметта) при пациенти с Алцхаймер и съдова деменция.

При пациенти с Алцхаймер и деменция се получава дегенерация в nucleus basalis, област на мозъка, която е изключително богата на ацетилхолинови рецептори. Според проучване проведено при животни,  е докладвано,че Хиперзин А подпомага възстановяване на нормалната мозъчна електрическа активност (ЕЕГ). При животни, страдащи от лезии в тази част от мозъка, Хиперзин А, е докладвано, че намалява уврежданията в когнитивните функции и паметта,  които са причинени от тях.

Механизми на действие:

  • Чрез Вероятното повишаване на ацетилхолин (главно, чрез инхибиране на ацетилхолинестеразата, ензимът отговорен за намаляването на този невротрансмитер от мозъка)
  • Чрез Потенциалното повишаване на нивата на растежните фактори като NGF, BDNF и TGF-beta. Тези фактори също е предполагано, че осъществяват протективен ефект върху мозъка и подобряват процесите на заучаване и запаметяване

Въпреки че целият механизъм на действие  на Хиперизин А не е напълно известен, ранен етап от проучвания върху животни в частност мишки установява,че се наблюдава подобрение при животни с намален кръвоток към мозъка( хронична церебрална хипоперфузия).

Терапията  с Хиперизин А може да намали когнитивното увреждане чрез:

  • Намаляване степента на увреждане на миелина
  • Понижаване на възпалението (чрез TNF-alfa)
  • Намалява лезиите
  • Намалява цялостното увреждане

Съединенията, които попадат в тези категория, се считат за “вероятно неефективни”. Това означава,че констатациите върху тези предварителни проучвания отчитат смесени, неубедителни или дори отрицателни резултати, които поставят под съмнение истинския им потенциал.

  1. Цитиколин (CDP- холин)

Цитиколинът е важен посредник в производството на фосфатидилхолин от холин.

В някои проучвания е докладвано,че цитиколинът има следните ефекти:

  • Подобрява паметта и заучаването
  • При хората подобрява когнитивния контрол (функция на фронталния лоб)
  • Намалява паметовите увреждания свързани с мозъчни заболявания при хората ( хронична церебровасколарна болест, деменция, церебрална недостатъчност, исхемичен инфаркт, паметови проблеми).

Някои от потенциалните механизми на действие са:

  • Подобрява мембранната фосфатна синтеза
  • Намалява програмираната клетъчна смърт на невроните(апоптоза)
  • Повишава нивата на антиоксидантното съединения глутатион, като намалява нивата на оксидирания глутатион

Други проучвания пък имат смесени или негативни становища относно действието му. Цитиколинът изглежда да няма ефект върху когнитивните способности при здрави хора, което обикновено определяме като “ноотропен ефект”. Все още се правят клинични проучвания.

  1. Жен-шен + гинко билоба

Жен-шенът е традионна китайска билка, която е известна с действието си върху дълготрайната памет. Но потвърждава ли го науката ?

Поне едно от ранните клинични проучвания доказва въздействието върху паметта на комбинацията между гинко билобата и жен-шена.

Все още обаче учените не са установили точния механизъм на действие на жен - шена, но някои от тях предполагат,че той може да повлияе на паметта като:

  • Намалява оксидативния стрес като повлиява освобождаването азотен оксид, който предпазва мозъка
  • Повишава нивото на серотонин
  • Повишава нивото на множество  различни важни трансмитери като допамин, епинефрин и норепинефрин. Това е доказано при изследване протекло с плъхове.

В допълнение на някои от тези главни механизми, някои от другите потенциални механизми на действие на Гинко билобата са:

  • Повишава нивото на ацетилхолин, което може теоретично да помогне процеса на заучаване, да повиши вниманието и паметта
  • Повишаването на антиоксидантните ензими като супероксидисмутазата ( SOD) и каталазата в хипоталамуса при плъхове
  • Предпазва митохондриалната мембрана и предотвратява цитохром C освобождаването, предпазва невроните от програмирана клетъчна смърт
  • Предпазва от амилоид-бета токсичността, която се смята за една от причините за Алцхайер
  1. Бакопа Мониери

Бакопа Маниери или т.нар Брахми е билка известна от древността използвана в аюрведическата терапия. Оказва благоприятен ефект върху запаметяването, но също така има резултат при състояния на стрес и емоционална възбуда.

Билката подобрява:

  • Вниманието, когнитивните процеси и паметта като инхибира ацетилхолинестеразата
  • Цялостно повлиява когнитивните функции
  • Подобрява паметта и способността за запаметяване
  • Подобрява функциите на нервната система и я освобождава от свободните радикали и по този начин забавя стареенето

Някои от потенциалните механизми на действие, чрез които действа Бакопа са:

  • Повишава нивата на ацетилхолин ( като инхибира ацетилхолиестеразата и/или холин ацетилтрансферазата) и глутамат, всеки от които е невротрасмитер имащ ключова роля при процесите на запаметяване и заучаване
  • Повишава нивото на ензимите и невротрансмитерите, които повишават серотонина, което също може да играе роля при заучаването и паметта
  • Защитава мозъка от оксидативен стрес като завишава нивата на антиоксидантните ензими (като супероксид дисмутазата, каталазата, GPx и GSP) също толкова добре като глутатиона (един от най-силните мозъчни антиоксиданти)
  • Завишава кръвопотока като стимулира продукцията на азотен оксид и инхибира калциевия поток
  1. Бутират

Според някои проучвания натриевия бутират може да подобри състоянието на дълготрайната памет.

Например натриевия бутират е доказано,че може да увеличи запаметителните функции на при пациенти в напреднала възраст.

Други проучвания пък доказват,че заедно с упражнения натриевия бутират може да превърне новите в стари и добре запаметени знания.

Подобно проучване върху плъхове, че натриев бутират може да предотврати паметови нарушения подложени на експериментален пневмококов менингит.

Според друго проучване натривия бутират засилва дългосрочната памет като повишава синаптичната активност в хипоталамуса (част от мозъка, която се мята за важна при формирането на нови спомени при заучаване). Той трябва да бъде подложен на по-задълбочени проучвания, за да се установи механизма на действие и да се потвърдят резултатите.

Потенциалните механизми на действие на натриевия бутират са:

  • Повишава нивото на BDNF,NGF и GDNF
  • Стимулира растежа и развитието на нервната тъкан

Ранни клинични проучвания ни показват, че натриев бутират може да развие дългосрочната памет, но са необходими допълнителни изследвания, за да определят неговата ефективност.

  1. Креатин

Главната роля на креатина е да рециклира клетъчната енергия ( под формата на АТФ) предимно в мозъка и мускулите.

В момента креатинът е във фаза III на клинични проучвание при лечение на Хънтингтън.

Креатинът с упражнения и без такива ( синергизмът от комбинацията на двете може да предпази мозъка. Например направено е проучване, в което се показва, че може да се забави прогресията на някои невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер например).

При възрастни пациенти прибавянето на креатин подобрява знанието и паметта като по този начин подкрепя, че креатинът може да помогне на когнитивните функции.

Интересен факт е, че креатинът може да повиши IQ-то и работната памет при вегетарианци.

Креатинът се съхранява в организма като фосфокреатин, който играе роля на високоенергиен резерв. Фосфокреатинът намалява бързо при мозъчна активност. Снабдяването на мозъка с креатин ( 2гр на ден за 2 месеца) е доказано,че повишава средното ниво на мозъка с 9.7 %. Това откритие доказва,че креатинът може да действа като енергиен резерв за мозъчната активност като учене, както и да осигурява енергия за създаването на нови спомени в дългосрочната памет.

Потенциални механизми на действие:

  • Предпазва от B-амилоидна толсичност в хипоталамуса
  • Предпазва невроните като поддържа продукцията на митохондриална енергия и предпазва митохондия (чрез повишаване на потенциала на митохондриалната мембрана, понижава интрамитохондриалните нива на реактивен кислород и намалява калциевия инфлукс в тях).
  1. Глюкозата е най-големият източник на енергия за мозъка.

Предполага се ,че глюкозата, при животни и хора може да:

  • Подобри вниманието и паметта при колежани
  • Подобри когнитивните функции при обекти с различни невродегенеративни заболявания
  • Повлияе запаметяването и заучаването ( при здрави млади организми- животни и хора)
  • Подобри вербалната памет при индивиди с определени състояния ( Алцхаймер, Паркинсон, Хънтингтън)

Нарушената регулация на кръвната захар е свързана с когнитивното нарушение , особено с визуалната памет. Тези потенциални нарушения са по-лоши при възрастни индивиди като затвърждават,че това е важен фактор за паметта.

Защото нивата на глюкозата в мозъка могат да бъдат усвоени, заради мозъчната активност, някои от тези когнитивни ефекти могат да се дължат на повторно предоставяне на глюкоза.

Глюкозо-зависимите неврони в мозъка могат да служат като сензори за нивото на глюкоза. От друга страна глюкозата може да стимулира тези неврони, които отговарят на тези сигнали като активират процесите на заучаването и паметта.

  • Подобрява на обединяване и кодиране на спомени в паметта, когато задачата е трудна. Това е процес, който се следва от повишаване нивото на енергия в клетките
  • Повишаване инсулиновото ниво, което в свързано с подобряване на паметта
  • Повишаване на ацетилхолин, който е критичен невротрансмитер за процесите на заучаване и запаметяване
  • Предотвратява апоптозата на нервните клетки.

Глюкозата е главното клетъчно гориво. Мозъкът се нуждае от нея, за да изпълнява когнитивните му зададени задачи. Ефикасността и безопасността е все още неясен.

  1. Куркумин

Куркуминът е добре познат като подправката Куркума. Свързана е с много потенциални ползи за мозъка като определени здравословни състояния , като Алцхаймер например.

  • При възрастните хора като дългосрочно допълнение куркумата значително подобрява активната памет.
  • Предпазва от стрес-индуцирани увреждания на мозъка ( при плъхове)
  • Предотвратява затрудненията при запаметяване и заучаване ( при плъхове третирани с натриев бисулфит)

Доказани ефекти при Алцхаймер:

В допълнение към ранни сведения има възможен ефект върху когнитивните процеси. Има и потенциален ефект при Алхаймер.

Тези ефекти са били докладвани при проучвания с животни отдавна, затова е необходимо да се потвърдят и при клинични проучвания проведени с хора.

Някои от тези изследвания с животни включват:

  • Намаляване на усложненията с пространствената памет при плъхове като изграждат амилоид-Б-невротоксичен продукт, за който се вярва, че е главната причина, на която се дължи развитието и прогресирането на Алцхаймер
  • Протектира клетките от апоптоза про плъхове, което може да е свързано с намаляване увреждането при заучаването и паметта.

Механизмите зад тези потенциални ефекти включват:

  • Намаляват нивата на TNF и iNos в хипоталамуса

При плъхове с травматични мозъчни увреждания,куркуминът е установено, че предпазва мозъка от когнитивни увреждания:

  • Увеличава ключовите растежни фактори като BDNF, CREB и синапсин - 1
  • Повлияват възпалението
  • Намаляват оксидативния стрес
  • Увеличават синаптичната пластичност
  • Предпазва срещу хроничен стрес
  • Възстановява глутатионовите нива и стимулира инсулиновите рецептори

Ранни проучвания при хора, предполагат че куркуминът може да предотвари когнитивния упадък и да подобри паметта, но са необходими повече изследвания.

  1. ALPHA-GPC

ALPHA-GPC е естествено холинергично съединения, намиращо се в мозъка.

ALPHA-GPS също е изследван за потенциала си за болестта на Алцхаймер и множество форми на деменция.

Доказателствата засега обаче идват само от проучвания върху животни (предимно при плъхове и мишки) затова ще са необходими проучвания и при хора, за да се установи дали тези предварителни резултати с задържат и при действителни пациенти.

Според едно проведено проучване при мишки, ALPHA-GPC е съобщено, че подобрява широк спектър от функции на паметта ( включително работната памет, заучаване и обучение по време на работна лабиринтна задача).

По същия начин друго проучване съобщава, че ALPHA-GPC може да подобри ученето и паметта при плъхове с експериментално индуцирана амнезия.

Някои от потенциалните механизми на действие, за които се предполага, че се дължи действието на ALPHA-GPC, включват:

  • Повишаване на нивата на растежния хормон
  • Повишаване нивата на ацетилхолин

10. Начин на живот и диетични промени

И накрая, може да не е необходимо да екпериментирате с добавки и ноотропни лекарства, за да видите забележими подобрения в паметта.

Има много общо между начина на живот и хранителните навици. Те могат да повлияят на вашия мозък, в зависимост от това колко ефективно работи самият той.

Стратегиите описани по-долу показват доказателства за повишаване на паметта и могат да се разглеждат като допълващи подходи за насърчаванр на цялостното здраве на мозъка и потенциалното подобряване на когнитивните функции:

  • Намаляване и управление на стреса
  • Антиоксиданти
  • Омега-3 киселини
  • Фолати и б-комплекс витамини
  • Средноверижни триглицериди (кокосово масло)
  • Разширено когнитивно обучение на възрастни хора
  • Правилно хранене
  • Ментални упражнения/когнитивна стимулация
  • Прием на чай (черен/оолонг чай)
  • Употребата на статини намалява риска от деменция при възрастни хора

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.