×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Добавянето на Вит К2 MK7 (дълговерижен менахинон, който се получава от чревните бактерии) и Вит Д имат отношение към развитието на калцификацията на коронарните артерии(САС), което се счита за силен предиктор на сърдечно-съдови инциденти при високо рискови пациенти и при потребителите на статини

Витамин К се среща под няколко различни форми:

  • Вит К1 -  филохинон
  • Вит К2 - менахинон
  • Вит К3 - менадион 

Витамин К2 има разнообразни функции върху системите от човешкото тяло, като:

  • Поддържа сърдечно-съдовата система
  • Предотвратява отлаганията, които се получават от натрупването на калций в кръвоносните съдове
  • Оказва влияние върху плътността на костите и зъбите
  • Има значение за мозъчната функция на човек - счита се, че подпомага умствения подем - особено по време на най-активните години на човешкото развитие
  • Активира белтъците отговорни за клетъчния растеж
  • Оказва влияние върху регулирането на половина хормони

Добавянето на Вит К2 MK7 (дълговерижен менахинон, който се получава от чревните бактерии) и Вит Д имат отношение към развитието на калцификацията на коронарните артерии, което се счита за силен предиктор на сърдечно-съдови инциденти при високо рискови пациенти и при потребителите на статини.

Публикувано в JACC Advances, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване, при което се изпитва въздействието при допълване на терапията с K2MK7 (К2 Vital DELTA) и Вит Д. В резултат, на което се заключва, че добавките могат да помогнат на забавянето на прогресията на калцификацията на коронарните артерии при тези пациенти с високи изходни резултати и на тези използващи статини.

“Тези открития допълват доказателствата демонстриращи ползите от VitK2MK7 за здравето на сърцето, но това е първото клинично проучване, документиращо ефектите директно върху калциевите отлагания в коронарните артерии.” казва Тригве Бергеланд, Директор на науката за храненето, собственост на Balchem.

Разпространение на инфаркт и изследвания

Острият инфаркт на миокарда, известен още като сърдечен удар е една от водещите причини за смърт в развития свят, като разпространението достига 3 млн души по целия свят годишно.

Проучването за декалцификация на аортната клапа известно като AVADEC е започнало през 2018г, за да се изследва добавянето на Вит К, чрез количествено определяне на калциевите отлагания в аортната клапа, както и по коронарните артерии.

Към терапията, на 389 пациенти от мъжки пол и средна възраст 71г разпределени в четири датски клиники се добавя Вит К2 (720μg/ден) и Вид Д (25μg/ден) спрямо плацебо.

Изключени са пациенти с предшестваща операция на сърдечната клапа, умерена аортна стеноза, пациенти с назначено лечение с Вит К антагонисти и такива с нарушения в коагулационната система.

Пациентите са проследени в продължение на 24 месеца и са подлагани на кръвни проби на всеки 6 месеца. Също така са подложени на неконтрастна електрокардиограма-затворена КТ за оценка на калцирането на изходно ниво, година след началото и в края на проучването. Направена е и контрастно усилена кардиограмна коронарна КТ-ангиография на изходно ниво и две години след старта на проучването.

Анализ на високорискови пациенти

Новото проучване регистрира прогресия на САС при 304 участници (155 в контролната група и 149 в интервенционната група), с изключение на пациенти с ИБС (намален приток на кръв към сърцето).

САС, обемът на коронарните плаки и“събитията за безопасност”(сърдечни пристъпи, процедури и смъртност по други причини) са оценени в цялата група и в двете подгрупи- потребители на статини и тези с изходно ниво на САС над 400 АU.

В общата група прогресията на САС - резултата не се различава между плацебо и интервенционната група.

Въпреки това, в подгрупата на участниците с изходен САС резултат над 400 АU, е показана значима разлика при 24м проследяване, събитията за безопасност са по-малко при участниците получаващи добавки (1,9% спрямо 6,7%), което е материал за бъдещи проучвания.

Нещо повече, при изследване на групата потребители на статини, интервенцията с К2 и Д, значително забавя прогресията на калцификацията. Това предполага, че потребителите на статини могат да се възползват от добавянето на тези витамини към терапията.

“Нито едно рандомизирано контролирано проучване не с успяло да покаже намаляване на прогресията на САС до момента.”

“Както се очакваше, високорисковите участници със САС резултати над 400AU, имаха най-високо абсолютно увеличение на САС резултата, но също така изглежда, че имат най-голям ефект от добавянето на К2. Възможно е ефектът да е просто най-очевиден при участниците с най-забележима прогресия и периодът на проследяване да е твърде кратък, за да се открие разликата в участниците с по-ниски резултати на САС.”

Предстоят по-задълбочени проучвания с по-широка гама от пациенти.


Източници:

Study links Vitamin K2 and D to cardiovascular disease (nutraingredients.com)

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.