Search
Филтрирай по...

Транквилизаторите повишават риска от слабоумие

Транквилизаторите повишават риска от слабоумиеФренски учени установиха, че приемът на транквилизатори (лекарства срещу стрес и нервно напрежение) от възрастни хора увеличава риска от развитие на слабоумие, съобщава, MedPage Today. Група учени под ръководството на Бернар Биго от Университета „Сегален” в Бордо  е обобщила данните от 15-годишно наблюдение на повече от 1000 възрастни хора, чиято средна възраст в намалото на проучването е била 78 години.

Всички те не са приемали анксиолитици (успокоителни) от групата на бензодиазепините през първите три години. Нито един от участниците не е имал признаци на деменция. В течение на 15 години сред тази група били засечени 476 случая на деменция. Рискът от развитие на слабоумие се оказал 1,6 пъти по-висок при тези хора, които започнали да приемат транквилизатори в сравнение с контролната група. Учените са отчели и допълнителните рискови фактори като възраст, пол, образование, приемат на лекарства за диабет и сърдечносъдови заболявания.

Транквилизаторите се използват при терапията на тревожни и панически разстройства, безсъние и епилептични припадъци. На базата на своите изследвания, публикувани в British Medical Journal, френските учени препоръчват на медиците да се отнасят с повишено внимание при изписването на бензодиазепини на възрастни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top