След дългата, студена зима, телата ни, зажаднели за слънце и жива храна, не винаги могат да отговорят на нуждите на напрегнатия съвременен ден. Измъчват ни умора и постоянна отпадналост. Наричаме състоянието пролетна умора. И макар че според мнозина специалисти в последно време, пролетната умора е еволюционно заложено състояние на организма, при което той постепенно се адаптира към повишеното кислородно съдържание в атмосферата, неминуемо влияние оказва и храненето. Недостигът на витамини в храната през зимния сезон разстройва обмяната на веществата и се отразява на физическото и емоционалното ни състояние.
Как да се храним, за да възстановим баланса на хранителни вещества и да си възвърнем енергията?
За да изберем правилната храна, с помощта на която да предотвратим авитаминозата или да възстановим витаминния баланс, трябва да знаем в какви продукти се съдържа един или друг витамин и да избираме тези продукти според симптомите на състоянието си.
- Витамин А е отговорен за зрението и спомага за възстановяването на косата, кожата и лигавиците /в устата, стомаха, червата/. За да го получим, трябва да добавим към диетата си моркови, цвекло, тиква, коприва, червени чушки, кайсии, царевица и др. Не се унищожава при топлинна обработка на продуктите, но по-добре е, разбира се, да се храним с пресни плодове и зеленчуци.
- Витамини от групата В:
В1 (тиамин) – отговаря за централната нервна система и метаболитните процеси. Тиамин се произвежда от чревната микрофлора, но в недостатъчни за нуждите на тялото количества. Ето защо е необходимо да се храним с продукти, богати на вит. В1 – хляб и продукти, изработени от висококачествена пшеница; зърнени култури – ориз, елда, овесени ядки; месо (нетлъсто свинско и говеждо); бобови растения; ядки; яйчен жълтък; бирена мая и др.
В2 (рибофлабин, “витамин на растежа”) – участва в образуването на хемоглобин /съотв. червени кръвни телца/, помага за заздравяване на раните. Присъства в дрожди, зърнени храни, млечни продукти, риба, месо, яйца, пресни зеленчуци и др. Разрушава се от УВ лъчите и в алкална среда.
- Витамин С /аскорбинова киселина/ – помага в борбата с вирусните заболявания. Значителна роля има при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак. Увеличава усвояването на желязото. За обогатяване на организма с аскорбинова киселина трябва да се храним с ягоди, цитрусови плодове, ябълки, киселец, зеле, картофи, касис, бобови растения, зеленчуци, чушки, шипка и др. При термична обработка / високи температури/, витамин С се унищожава, намалва силно и в сушените плодове и зеленчуци.
- Витамин D (калциферол) – регулира обмяната на калций и фосфор в организма, играе важна роля в процесите на усвояването им, както и в правилното им използване. Това спомага за запазване на здравината на костите и зъбите, като пречи на отлагането на калций в кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците. Днес вече е известна не само неговата защитна функция при рахитоподобни състояния, но и особено благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система. Произвежда се под влиянието на слънчевите лъчи, попадащи върху кожата. Необходимо е и добавянето му чрез храната – рибено масло, сьомга, яйца, масло, черен дроб, заквасена сметана, мляко и др.
- Витамин Е (“витамин на младостта”, токоферол) – управлява работата на половите жлези и отговаря за функциите на мускулната система. За да запазим кожата си в добра форма и да изглеждаме млади, трябва да добавяме към ястията /когато е възможно/ яйчен жълтък, растително масло, ядки, спанак, магданоз, копър, киселец и др.
Препоръки за правилното съхраняване на хранителните продукти:
- Съхранявайте продуктите на тъмно и хладно място.
- Ако ги изкисвате във вода, то да е за не повече от 15 мин.
- He ги оставяйте на слънце или под флуоресцентна светлина.
- Ако почиствате и нарязвате зеленчуците /плодовете/ от вечерта за другия ден, голяма част от витамините се губят, напр. обелените картофи за една нощ губят всичките си витамини.
- Месните и рибни ястия е най-добре да са изпечени в торбичка или фолио за печене.
- Киселите краставички, моркови, домати и др. от туршия не се мият преди консумация, сокът от листата на киселото зеле се изстисква.
- При размразяване месото да не се поставя във вода.
- Зеленчуците и месото за готвене се поставят във вряща вода.
- Опитайте се да не съхранявате приготвената храна за дълго време (по-добре е да се изяжда на едно хранене). Салатите да се режат точно преди ядене (ако очаквате гости, нарязаната салата се подправя след тяхното пристигане).
Опасни и вредни продукти:
Най-вредна при недостиг на витамини е “неживата” храна, която освен че не е източник на полезни витамини и минерали, затруднва усвояването на хранителните вещества от нормалната, здравословна храна.
Тези продукти включват:
- алкохолни напитки;
- чипс, бисквити;
- фаст-фуд храните;
- фабрично приготвени колбаси и надници;
- консерви;
- майонеза и готови сандвичи;
- продукти с «Е» консерванти;
- маргарин и др. готови продукти за мазане, млечни продукти и субпродукти, както и други храни, които съдържат трансмазнини.
Хранителни добавки, подходящи при пролетна умора:
Зеленчуков антиоксидант и др.
Текст:
д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер