Search
Филтрирай по...

6 причини да изпием чаша кафе

Защо да пием кафе?Група учени от Южна Корея, Германия и Япония установиха, че дори не е задължително да отпиваме от кафето си, достатъчно е само да вдъхнем от неговия аромат, за да почувстваме прилив на бодрост, сила и енергия.

Съществуват и други основателни причини в полза на ароматната напитка. Според експерти кафето е полезно за сметка на съдържащите се в него над 100 витамина, минерални елемента и други важни за нашия организъм вещества.

Защо да пием кафе?

Първо, кофеинът е мощен алкалоид, тонизиращ централната нервна система (което е особено важно след недоспиване) и стимулиращ дейността на сърцето (поради което е противопоказен за страдащите от хипертония).

Второ, кафето е истински приятел на влюбените – кофеинът е силен афродизиак, изострящ нашата чувствителност.

Трето, съдържащият се в кафето алкалоид тригонелин разширява кръвоносните съдове и подобрява въглехидратния обмен.

Четвърто, различните видове киселини в състава на кафето (ябълчена, лимонена, оцетна, кафеена, пирогроздена) стимулират отделянето на стомашен сок и подпомагат процеса на храносмилане.

Пето, в сравнение с чая кафето съдържа 4 пъти повече полифеноли (антиоксиданти, неутрализиращи въздействието на свободните радикали), което означава, че любителите на кафето остаряват по-бавно.

И шесто, антихистаминовите вещества в кафето се борят срещу алергичните реакции.

1 thought on “6 причини да изпием чаша кафе”

  1. Петър Иванов

    Харесва ми статията – вече ще пия кафето си с още по-голямо удоволствие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top