×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Черен синап


Традиционно растението черен синап се свързва с горчицата. То е основният компонент на добре познатия на нашата, а и на цялата интернационална кухня сос. Знаете ли обаче, че билката има приложение не само в кулинарията, но и в медицината? Всъщност, ако надникнем в старите народни рецепти за лечение на тежки инфекции на горните и долните дихателни пътища, ще срещнете на много места именно него – черният синап. Останете с нас, за да разберете как той може да ни помогне срещу упорита кашлица.


В какво се състои терапевтичното действие на черния синап?

Билката е широко популярна и с името хардал. Представлява класическо едногодишно тревисто растение, което може да достигне до два метра височина. То се среща в цяла Европа, включително и у нас, като предпочита по-студения климат, поради което се бере по високите планински региони. Най-ценното в строежа на тази билка са неговите семена. Именно с тях се свързва и медицинското приложение на растението. Семената му са богати на специфични слузни вещества, както и сингрин – глюкозид, който има антибактериални и противовъзпалителни свойства, приравняващи се с тези на някои конвенционални синтетични антибиотици. Именно на това съединение се дължи и бързото отхрачващо действие на билката, която в миналото е била основно лекарство при простуда, вирусни заболявания, грип, бронхит и пневмония. На практика, с черен синап се постига елиминиране на възпалителните огнища в дихателните пътища, облекчава се кашлицата и се блокира разпространението на бактериалната инфекция.


Лечение на бронхит с черен синап

Съществуват различни рецепти с хардал срещу кашлица. Най-често той се използва под формата на чай, а днес можете да срещнете и готови хранителни добавки под формата на таблетки и синапени лепенки за деца, съдържащи екстракт от семената на растението. В народната медицина при бронхит се препоръчва компрес с черен синап или така наречената лапа. За да го приготвите се използва семе на прах, което се смесва с обикновено брашно и вода до получаване на гъста каша. Тя се поставя върху памучен плат или директно върху кожата на засегнатото място (гърдите, гърба, слънчевия сплит). С този компрес се престоява в легнало завито положение около 10 минути и не повече от половин час. Процедурата може да се повтори до три пъти дневно. Не по-малко ефективни са и рецептите за вътрешно приложение. В този случаи счуканото семе се смесва с мед и така получената каша се приема на гладно от два до три пъти на ден.


Има ли друго приложение билката?

Черен синап разполага и с други незаменими за човешкото здраве ползи. Медицинските експерти са доказали следните:

  • за лесно отслабване, тъй като растението ускорява метаболизма, подобрява храносмилането и намалява количеството натрупани мазнини в тялото;

  • срещу болки в следствие на ревматоидни заболявания;

  • за подобряване на кръвообращението;

  • за регулация на централната нервна система;

  • срещу симптоми на язва.


Черен синап следва да се прилага с изключително внимание. Имайте на предвид, че при допир с кожата за по-продължително време може да предизвика зачервяване и изгаряне. По отношение на този страничен ефект трябва да сте изключително внимателни с децата, тъй като тяхната кожа е по-деликатна и нежна. Хора с бъбречни проблеми следва да избягват вътрешен прием на билката.   

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.