RxOmega-3 Extra Strength / Рибено масло, 1170 mg (600 mg EPA/DHA) х 60 софтгел капсули
- магистър-фармацевт Борис Гинчев
- Експертни мнения , Здраве и красота , Полезни съвети
- 0 коментари
- Тагове: нервна система, омега-3, Мозъчна функция
Омега-3 (n-3) е сборен термин за полиненаситените мастни киселини (PUFAs), в чиито молекули присъства двойна C=C химична връзка след третия въглероден атом, като се брои от края на веригата (последният С атом се отбелязва с последната буква от гръцката азбука - омега ω). За човека и бозайниците, омега-3 МК са практически есенциални нутриенти и трябва да си ги набавяме с диетата. Главните омега-3 МК са алфа-линоленовата (ALA), ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA) киселини. ALA се среща в растителните семена и масла, а EPA и DHA се синтезират от микроводораслите, след което попадат в организма на рибите и други водни организми, които се явяват основния диетичен източник на омега-3 за човека.
Добре известни са диетичните и медицински ползи от приема на омега-3 киселините. Те понижават нивата на триглицеридите, общия холестерол, подобряват течливостта на кръвта, забавят натрупването на атеросклеротични плаки в съдовите стени, понижават умерено кръвното налягане, подобряват състоянието на кожата, зрителния анализатор, оказват противовъзпалително действие в ставите и нервната тъкан и укрепват функцията на имунната система. Антрополозите са установили, че DHA и EPA играят основна роля в еволюцията на главния мозък и увеличаване размера на мозъковия череп (неврокраниума) у хомо сапиенс, което корелира със засиленото обитаване на крайбрежните зони и развитието на корабоплаването и риболова в последните хилядолетия от човешката история (1). Рибата и морските храни са главен диетичен фактор за усъвършенстването на висшата мозъчна структура и функция. Поради високия им афинитет към главния мозък, в последните десетилетия активно се очерта специфично приложение на DHA и EPA в неврологията и психиатрията, свързано с пероралния прием на високи дози на двете киселини.
Рибените масла с високо съдържание на DHA и ЕPA се използват за облекчаване проявите на редица неврологични заболявания като аутизъм, хиперактивност с дефицит на вниманието, сенилна деменция и невродегенеративни заболявания.
РАЗСТРОЙСТВА ОТ АУТИСТИЧНИЯ СПЕКТЪР (РАС)
Много пациенти с РАС (тук за улеснение ще ги наричаме общо „аутизъм“) проявяват тревожност, нарушения в съня, метаболитни и хранителни разстройства и стомашно-чревни проблеми, които влошават качеството на живот както на самите пациенти, така и на лицата, грижещи се за тях.
Омега-3 МК се назначават на деца и юноши с аутизъм поради противовъзпалителните им свойства в нервната тъкан и стабилизирането на невроналните мембрани, което те осъществяват. Те са важен компонент на мембранните фосфолипиди още от вътреутробното развитие. Кръвните нива на омега-3 МК у децата с аутизъм са понижени, което води до свръхпродукция на провъзпалителни цитокини, произхождащи от омега-6 МК – простагландини и левкотриени (Александра Веселинович и сътр., 2021).
Установена е зависимост още в периода на бременността между нивата на полиненаситени мастни киселини у майката и правилното мозъчно развитие на плода, респективно на новороденото и малкото дете впоследствие. Това насочва фокуса както върху третирането на децата, така и върху профилактичния прием на EPA и DHA от бременните и планиращите бременност жени. Според екипа на Vanessa A. Green (2006), при 28.7% от децата с аутизъм по света биват назначавани омега-3 мастни киселини. Въпреки различията в дизайна на клиничните проучвания върху деца с разстройства от аутистичния спектър има редица данни, показващи благоприятния ефект от омега-3 с високо съдържание на DHA и EPA.
Все по-актуална е темата относно влиянието на DHA и EPA върху чревната пропускливост, съответно върху невроналната връзка между ентералната и централната нервна система. Установено е, че пробиотичните бактерии от родовете Bifidobacterium и Akkermansia имат синергично действие с DHA и EPA по отношение на здравината на чревната бариера, която е нарушена у почти всички пациенти с аутизъм (4).
В проучване с деца, диагностицирани с аутизъм и болест на Аспергер, дневният прием на 860 mg EPA и 300 mg DHA за 6 месеца, е отбелязано значително подобрение в очния контакт, социализацията, когнитивните и моторните умения; подобрен е и сънят, а са намалели раздразнителността, агресията и хиперактивността (2). Johnson и Hollander (2003) докладват за момче с аутизъм, диагностицирано на 2.5 години, при което дневната доза от 3 г рибено масло (с 540 мг DHA) е премахнала напълно тревожността и ажитацията.
В рандомизирано, двойно-сляпо и плацебо-контролирано проучване при деца с аутизъм, продължило 6 седмици, е доказано, че дневната доза от 1.5 г омега-3 МК (840 mg EPA и 700 mg DHA) намалява свръхактивността, агресията и стереотипията, а също така истеричните изблици на самонараняване. Не са установени значителни странични реакции от лечението (5). Екипът на Bent (2014) не намира подобрение при свръхактивността, но отбелязва значително облекчение на стереотипията и летаргията у деца на 5-8 години, третирани с 350 мг EPA и 230 мг DHA дневно. В двойно-сляпото и плацебо-контролирано проучване на Yui и колектив (2012) е постигнато значително подобрение по отношение на социалното дистанциране у децата (240 mg DHA и 240 мг арахидонова киселина дневно за 16 седмици). При Voigt (2014) е описано подобрение на функционалната комуникация, но без промяна в социалните умения; пилотното проучване на Sheppard (2017) с 225 mg DHA, 338 mg EPA и 280 mg омега-6 МК намира подобрение в жестикулацията и ранното развитие на речта (4).
Проучване от Нова Зеландия показва, че приемът на омега-3 МК заедно с витамин D3 подобрява състоянието на децата в по-голяма степен, отколкото двете средства поотделно (Hajar Mazahery et al., 2016).
Друг антиоксидант, който вече се включва успешно във високодозираните откъм DHA и EPA омега-3 продукти, е астаксантинът. Това оранжево-червено багрило от водораслово-бактериален произход (придаващо цвета на месото от сьомга и други морски обитатели) има каротеноидна структура и e най-мощният антиоксидант сред тях. Той носи витамин А-подобна активност, подобряваща редица аспекти на аутистичните състояния. Върху мишки е установено, че астаксантинът предпазва малките им от подобните на аутизъм прояви, след като майката бъде третирана с валпроева киселина в 12-тия ден на бременността (Mamun-Al-Amin et al., 2015). Астаксантинът намалява възпалението на микроглията и отделянето на провъзпалителни цитокини в нервната тъкан (Luca Pangrazzi et al., 2020).
СИНДРОМ НА ХИПЕРАКТИВНОСТ С ДЕФИЦИТ НА ВНИМАНИЕТО
Това нервно-емоционално състояние засяга между 4 и 15% от децата в училищна възраст (данни за САЩ, (10)). В 12-седмично, двойно-сляпо и плацебо-контролирано клинично проучване с 92-ма млади пациенти на възраст между 6 и 18 години със синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието (СХДВ, ADHD – англ.) е сравнен ефектът на 1200 mg EPA дневно с този на плацебо по отношение на нивата на полиненаситените МК в еритроцитите, симптоматиката на СХДВ, емоционалните симптоми, нивата на плазмения високочувствителен С-реактивен протеин (hsCRP) и мозъчния невротрофичен фактор (BDNF). В сравнение с плацебо, при EPA-групата е отбелязано засилено фокусиране на вниманието (време за реакция на удар) и на бдителността (промени в интервала между стимулите по HRTISIC методиката), а hsCRP и BDNF са останали без промяна. Най-голямо подобрение е имало при субектите с ниски кръвни нива на омега-3 мастни киселини, докато при тези с най-високите нива ефектът е бил дори обратен (7).
Анализ на данните от 16 рандомизирани клинични проучвания с общо 1514 деца и младежи със СХДВ показва, че в 13 от тях приемът на високодозирани EPA и DHA (в някои от проучванията е включена и гама-линоленова киселина) подобрява визуалното заучаване, краткотрайната и работната памет, скоростта на четене и разбиране, а намалява хиперактивността и импулсивността. Омега-3 киселините също така са добро допълнение към стандартната терапия на СХДВ с метилфенидат или други неврологични медикаменти (7).
Рандомизирано и плацебо-контролирано проучване, наречено DOLAB, доказва, че приемът на 600 мг DHA дневно, подобрява четенето, осмислянето на информацията и общото поведение на здравите, но трудно справящи се с дисциплината и учебния материал деца в ранната училищна възраст (7-9 години) (A. J. Richardson et al., 2012).
ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРИЕМ ОТ БРЕМЕННИ СРЕЩУ НАРУШЕНИЯ В МОЗЪЧНОТО И УМСТВЕНО РАЗВИТИЕ НА ПЛОДА
У мишки е установено, че диетичният прием на DHA е предпазил потомството при мишки от разрушителните ефекти върху нервната система, които се предизвикват от третирането на майката с полирибоинозинова-полирибоцитидинова киселина (вирус-имитиращ невротоксичен агент), предизвикващо имунна свръхактивация у майките и аутистични прояви у малките им (3). Новите проучвания потвърждават невропротективното действие на омега-3 МК и при хората.
Докозахексаеновата киселина (DHA) e критично необходима за развитието на нервната система у растящия в матката плод. Тя е главната омега-3 ненаситена МК в мозъчното сиво вещество и съставлява 15% от мастните киселини във фронталния кортекс (предната кора). Тя участва в неврогенезата, преноса на нервни импулси чрез невромедиаторите (сигналната трансдукция), синаптичната пластичност, усвояването на глюкозата като енергийно гориво на мозъка и метаболизма в нервните клетки. Ниските нива на DHA в мозъка на плода, особено през третия триместър на бременността, се свързват със забавяне на умственото развитие, затрудняване на учебния процес и деменция. Човешкият организъм може да превръща алфа-линоленовата киселина (ALA) в EPA и DHA, но процесът е много нискоефективен – само 1-10% от нея се превръщат до EPA и 0.5-5% - до DHA, като горните граници на тези вариации са постижими при условие, че делът на ALA в енергийния диетичен принос надхвърли 6.9%.
Диетичният прием на омега-3 МК през бременността и в ранната детска възраст намалява риска като от развитието на аутизъм и дефицит на вниманието, така и на когнитивни смущения, депресия, шизофрения, суицидна идеация (самоубийствени настроения) и епилепсия. При възрастните, редовният прием на EPA и DHA може да намали риска от невродегенеративни състояния като паркинсонизъм и болест на Алцхаймер (9)
По отношение на бременността, подходящи са омега-3 продуктите без добавени каротеноиди (бета-каротин, астаксантин и т.н.), понеже безопасността им при бременност и кърмене в количества, надвишаващи обичайните за диетата, не е напълно доказана.
ДЕМЕНЦИЯ И НЕВРОДЕГЕНЕРАТИВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Омега-3 мастните киселини играят важна роля в изграждането на невроналните мембрани, сигналната трансдукция (предаването на информация между невроните) и контрола върху окислението на липидите и невроналното възпаление. Важно свойство на DHA е да участва в глиогенезата – изграждането на миелиновата обвивка (глия) около невроните, и в създаването на малките невронални окончания, известни като дендрити. DHA е необходима за синтеза на основните невромедиатори в главния мозък – ацетилхолин, допамин, серотонин, норадреналин, глутамат и гама-аминомаслена киселина (GABA). Предвид факта, че невромедиацията с участието на тези вещества осъществява мускулните съкращения и хормоналния синтез, значението на DHA за поддържането на оптимално здраве става ясно.
Докато ниските дози на DHA и EPA (180 + 120 мг дневно) не оказват влияние върху хода на невроналната дегенерация (Mahmoudi, 2014), по-високите дози намаляват възпалението, увеличават нивата на невроналния растежен фактор, забавят апоптозата на невроните, оказват мощен антиоксидантен и невротрофичен ефект при сенилна деменция и болест на Алцхаймер (T.A. Ajith, 2018).
По отношение на паркинсонизма и болестта на Алцхаймер, в последните две десетилетия са публикувани редица обнадеждаващи данни от клинични проучвания, свързани с омега-3 мастните киселини. Някои от тях са (по 11):
- В 6-месечно плацебо-контролирано клинично проучване с 800 мг DHA и 290 мг EPA дневно резултатът на пациентите по скалата на Хамилтън за депресивни разстройства при паркинсониците е понижен с над 50% в сравнение с плацебо (царевично масло), където понижението е с 25% (Pomponi et al., 2014);
- При паркинсоници в голям депресивен епизод дневната доза на DHA от 480 мг + EPA 720 мг от рибено масло понижава значително резултатите по скалите MADRS (Montgomery–Åsberg Depression Rating Scale) и CGI (Clinical Global Impression Scale) в сравнение с плацебо (минерално масло) (Da Silva TM et al., 2008).
- Шестмесечният прием на 1200 мг DHA и 300 мг EPA подобрява паметта и резултатите по NTB (невропсихологична батерия от тестове) при пациенти с лека изява на Алцхаймер, които не са третирани с медикаменти (Philip Scheltens et al. 2012);
- В проучването AD Omega AD Study шестмесечният прием на 1720 мг DHA и 600 мг EPA стабилизира когнитивното представяне на пациентите с Алцхаймер по методиките ADAS-cog (Alzheimer’s Disease Assessment Scale-Cognitive Subscale) и MMSE (Mini-mental State Examination) значително по-добре от плацебо (царевично масло + витамин Е) (Eriksdotter M. et al., 2015)
ГОЛЕМИ, ГРАНИЧНИ И БИПОЛЯРНИ ДЕПРЕСИВНИ РАЗСТРОЙСТВА
Редица клинични проучвания потвърждават ефективността на омега-3 МК при различни форми на депресия:
- При голям депресивен епизод 2 г EPA дневно подобрява безсънието, потиснатото настроение, чувството за вина и малоценност, когато е добавена към антидепресантното лечение (Nemets et al., 2002);
- Приемът на 3.3 г EPA/DHA дневно подобрява резултатите по скалата на Хамилтън за депресия много повече от плацебо само след месеца, в комбинация с антидепресантите (Su K. et al., 2003);
- При резистентна на лечение депресия 1 г етил-EPA дневно облекчава тревожността, тъгата, апатията и суицидните идеации и подобрява либидото и съня (Peet M. et al., 2002);
- При гранично личностно разстройство 1 г EPA дневно намалява агресията и тежестта на депресивните симптоми (Zanarini MC et al., 2003);
- Един грам EPA дневно има антидепресивна активност, еквивалентна с тази на флуоксетина, при голям депресивен епизод (Jazayeri et al., 2008)
ДИСПРАКСИЯ (КООРДИНАЦИОННО НАРУШЕНИЕ НА РАЗВИТИЕТО)
Двойно-сляпо и плацебо-контролирано проучване със 117 деца между 5 и 12 години показва, че приемът на 732 мг DHA + EPA и 60 мг GLA, подобрява четенето, спелуването (буквуването) и дисциплината на децата значително по-добре от плацебо (маслиново олио) (10).
ЛИТЕРАТУРА
- Didier Majou. Evolution of the human brain: the key roles of DHA (omega-3 fatty acid) and the Δ6-desaturase gene. OCL Vol. 25, Number 4, July-August 2018, A401.
- Bell, J. G., MacKinlay, E. E., Dick, J. R., MacDonald, D. J., Boyle, R. M., & Glen, A. C. (2004). Essential fatty acids and phospholipase A2 in autistic spectrum disorders. Prostaglandins, Leukotrienes, and Essentia
- l Fatty Acids,71, 201–204.
- Michael J. Weiser et al. Dietary docosahexanoic acid alleviates autistic-like behaviors resultimg from maternal immune activation in mice. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids Vol. 106, March 2016, pp. 27-37.
- Veselinović A, Petrović S, Žikić V, et al. Neuroinflammation in Autism and Supplementation Based on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: A Narrative Review. Medicina (Kaunas). 2021;57(9):893. Published 2021 Aug 28. doi:10.3390/medicina57090893
- G. Paul Amminger et al. Omega-3 fatty acids supplementation in children with autism: A double-blind, randomized and placebo-controlled study. Biological Psychiatry Brief Report, Vol. 61, Issue 4, pp. 551-553.
- Chang, J.PC., Su, KP., Mondelli, V. et al. High-dose eicosapentaenoic acid (EPA) improves attention and vigilance in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and low endogenous EPA levels. Transl Psychiatry 9, 303 (2019)
- E. Derbyshire. Do omega 3/6 fatty acids have a therapeutic role in children and young people with ADHD? J Lipids. 2017; 2017:6285218.
- Waseem Khalid et al. Functional behavior of DHA and EPA in the formation of babies` brain at different stages of age, and protect from different brain-related diseases. Int J Food Prop Vol. 25, 2022, Issue 1, pp. 1021-1044.
- James J. DiNicolantonio et al. The importance of marine omega-3s for brain development and the prevention and treatment of behavior, mood , and other brain disorders. Nutrients 2020; 12, 2333.
- Avallone R, Vitale G, Bertolotti M. Omega-3 Fatty Acids and Neurodegenerative Diseases: New Evidence in Clinical Trials. Int J Mol Sci. 2019 Aug 30;20(17):4256
Свързани продукти
RxOmega-3 Maximum Triple Strength / Рибено масло, 1425 mg (900 mg EPA/DHA)х 150 софтгел...
Sea-Licious® Active Omega-3 with Vitamin D3 & MCT Oil - Омега-3 + витамин D3 и МСТ, 250 ml
Sea-Licious® Kids Omega-3 + Vitamin D3 / Омега-3 1500 mg + Витамин D3 400 IU за деца,...
Sea-Licious® Ultra Omega-3 with Vitamin D3 - Омега-3 + витамин D3, 60 софтгел капсули
Мозъчна дейност, здрави кости и стави - Омега 3 и витамин D3 SeaRich, 200 ml
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар