
Ако страдате от цьолиакия или глутенова чувствителност вие със сигурност проверявате етикетите или купувате продукти с надпис „сертифицирано безглутенови“. Понякога, обаче, глутенът е добре прикрит и трябва да бъдете нащрек за наличието му.
10 храни, съдържащи глутен, с които трябва да внимавате:
Желирани бонбони – на второ място по количество в тях е пшеничното брашно (първо място в състава им заема царевичния сироп). Съществуват и някои видове безглутенови бонбони, но това трябва да е изрично описано на опаковката.
Картофен чипс с подправки – трябва да се внимава, защото пченичната скорбяла присъства в много от видовете чипс, като барбекю и сметана и лук.
Дресинги – готовите сосове обикновено съдържат малцов оцет от ечемик. Търсете дресинги с бял дестилиран оцет вместо с малцов.
Суши – ориз, морски дарове, риба – какво може да не е наред? Много неща – имитациите на рачешко месо съдържат пшеница като пълнител. Освен това широко използваният соев сос също съдържа глутен.
Смесени подправки – отделните видове подправки са подходящи, но миксовете е възможно да съдържат пшеница.
Месни деликатеси – някой от видовете салами, шунки и други съдържат пшеница като ароматизатор или пълнител. Четете внимателно съдържанието на продуктите. И внимавайте с готовите сандвичи, защото не се знае какво точно съдържат.
Сосове за салати – бутилираните сосове и маринати имат разнообразно съдържание. Търсете сосове, на които изрично пише, че са безглутенови или използвайте като подправки само оцет и олио.
Наденички и кюфтета – обикновено съдържат пшеница като пълнител. Четете внимателно съдържанието, ако сте в магазин или попитайте, ако сте в ресторант.
Супа мисо – обикновено се прави с ечемик, който съдържа глутен. Търсете мисо, приготвено с ориз или боб, които са безглутенови.
Лекарства – те не са храна, но често съдържат пълнители с глутен. Търсете такива, които са сертифицирани като безглутенови.
Коментари (0)
Нов коментар