×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Екологично чисти плодове и зеленчуциОрганичните продукти с основание заеха важно място в нашия живот. Но дори разбирайки колко полезна е тяхната употреба, ние не винаги включваме натурални продукти в дневното си меню. В западните страни съществуват специално обособени магазини, в които се предлагат само натурални и екологично чисти продукти. В България такива „полезни” магазини все още не съществуват, но предпоставките за тяхната поява вече са налице.

Какво трябва да знаем за пестицидите?

- Пестицидите са химични съединения, които се използват за защита на растенията от насекоми и вредители, но тяхната неправилна употреба може да нанесе вреда върху околната среда и здравето на човека. Често пестицидите остават в почвата дълги години след разлагането на органичните продукти. Най-ефективният начин да се предпазим от тях е консумацията на добре измити и обелени плодове и зеленчуци.

- Пестицидите са причина за ниска раждаемост, отклонения в развитието на децата, хормонални разстройства, развитие на злокачествени новообразувания, левкимия, сърдечносъдови заболявания и проблеми с нервната система. Правителството ни уверява, че контролира съдържанието на пестициди и други вредни вещества в нашата храна, но да се предпазим на 100% от въздействието на тези химикали всъщност е много по-сложно.

10 мними екологично чисти продукта и истината за техните полезни свойства:

Мляко

Само по себе си млякото е типичен натурален продукт, но не бива да забравяме, че на кравите, произвеждащи мляко, често се дава храна с хормони и антибиотици. Химичните анализи показват, че млякото и млечните продукти често съдържат модифициран хормон на растежа rbGH, който може да доведе до хормонални нарушения в човешкия организъм. Според изследванията само органичното мляко не съдържа вредни добавки и хормони. Екологично чистото мляко е богато на витамин E и съдържа антиоксиданти и незаменими мастни киселини.

Яйца

Яйцата са незаменим източник на протеин. Но за да увеличат количеството на тяхното производство, повечето фирми добавят в храната на кокошките хормонални препарати. Както и при млечните продукти, полза за организма носят само екологично чистите яйца, т.е. тези, при които не се наблюдава наличие на хормони.

Картофи

Популярното вещество хлорталонил, което се използва при торенето на картофите, представлява особена опасност за децата. В Съединените американски щати това вещество се смята за толкова вредно, че прекалено честата му употреба доведе до редица съдебни процеси.

Спанак

Въпреки, че Майката Природа е дарила този зеленчук с уникални хранителни свойства, напръсканият с химикали спанак става потенциално опасен за нашето здраве.

Грозде

Гроздето, което се отглежда в слънчевата страна Чили, съдържа големи количества фунгициди – химически вещества за борба с гъбички, възбудители на болести при растенията. Не по-различно е положението и при гроздето, растящо в другите топли кътчета на земята.

Круши

Не е важно колко вкусна или сочна е една круша, когато тя е обработена с фунгициди и други химически вещества. В повечето случаи, части от тези вещества остават по плодовете, като най-често срещан при крушите е химикалът азинфос-метил, използван за защита на растенията от насекоми.

Ягоди

Дори сладките ягоди показват високо съдържание на пестициди. Един от тях е пестицидът винклозолин – химическо вещество, нарушаващо нормалната работа на мъжкия хормон андроген.

Чушки

Всеки диетолог ще посъветва своите пациенти да консумират големи количества чушки. Те са богат източник на витамин C, както и на други витамини и микроелементи. Но за съжаление 95% от парниковите чушки съдържат следи от така наречените „невротоксични вещества”, т.е. химикали, способни да унищожават нервните клетки в организма.

Ябълки

Англичаните обичат да казват „една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Но тази народна мъдрост важи само за екологично чистите ябълки. Производителите щедро „подхранват” този плод с пестициди и други вредни вещества. Бъдете внимателни в своя избор и се старайте да избягвате покупката на прекалено големи ябълки с „гланцирана” кожа.

Праскови

Някои учени твърдят, че този невинен на пръв поглед плод, съдържа до 10 пъти повече нитрати и пестициди от всички останали плодове и зеленчуци. При това химикалите, открити в прасковите не са никак безобидни. Според някои специалисти, веществата, открити в химически обработените праскови, могат да повишат опасността от развитие на ракови заболявания.

Вашата лична ЕКОлогия

Ако не искате организмът ви да бъде място за среща на канцерогени и химикали, контролирайте качеството на продуктите, с които се храните. Ако купувате вносни органични продукти, проверявайте внимателно тяхната маркировка. Ако натуралният продукт е произведен в САЩ – на етикета трябва да бъде изписано „organic”, ако продуктът е от Европа – надписът трябва да гласи „bio”. Разбира се цените на тези продукти са от 2 до 3 пъти по-високи от тези на „обикновените”, затова сами преценете дали си купувате натурални плодове или можете да си ги набавяте чрез хранителни добавки.

Ревита Ви препоръчва:

Плодов антиоксидант, 450 mg

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Мечо грозде, 480 mg

Див ям/ Сладък картоф (корен), 425 mg

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.