Освен вкусен плод динята е и изключително полезна през лятото. Тя подпомага чревната перисталтика, освобождава тялото от токсини, утолява жаждата и тушира възпалителните процеси, които могат да доведат до астма, атеросклероза, диабет и др. Динята е много богата на калий, поради което влияе добре на кръвното налягане и сърдечния пулс.
Сочната диня буквално изобилства от антиоксиданти. Тя е източник на витамините С и А. Бета-каротенът и ликопенът в динята неутрализират свободните радикали в организма. Порция диня е в състояние да осигури до 24% от дневната доза витамин С.
Съдържащите се в сока на динята минерали лесно се усвояват от организма. Сокът има леко алкален характер, който неутрализира киселино-образуващи храни.
Динята е богата на електролити и вода (около 92%), което я прави превъзходен избор за горещите летни дни.
Динята е с ниско съдържание на калории и мазнини и същевременно е богата на фитонутриенти и антиоксиданти.
Динята е богат източник на витамин А, който също е мощен антиоксидант. Той е незаменим за доброто зрение, силния имунитет, здравата кожа и лигавиците.
Динята съдържа редица флавоноиди с антиоксидантно действие, сред които ликопен, бета-каротен, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Смята се, че всички те профилактират различни видове рак.
Динята е богата на калий, който регулира кръвното налягане и сърдечния пулс, поради което предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Тя още съдържа букет от витамини от групата Б, витамин С и манган.
10 болести, при които динята е незаменима част от ежедневното меню:
1. Астма – мощният антиоксидантен ефект на динята редуцира количеството токсини в организма, което от своя страна разрежда пристъпите на астма.
2. Артрит – богатото съдържание на бета-каротен и витамин С има чудесен противовъзпалителен ефект и помага при остеоартрит и ревматоиден артрит.
3. Проблеми на пикочния мехур – пречистващото и диуретично действие на динята има благотворен ефект върху бъбреците и пикочния мехур.
4. Холестерол – сокът от диня предпазва от натрупване на холестерол по артериалните стени и едновременно с това повишава нивото на HDL, т. нар. „добър” холестерол, с което се намалява риска от сърдечно-съдови болести.
5. Запек – ежедневният прием на голяма чаша сок от диня ефективно помага за елиминирането на отпадъчни вещества.
6. Задържане на течности – диуретичният ефект на динята елиминира излишното количество течности в организма, намалявайки задържането на вода, особено у жените в етапи на хормонални промени и бременност.
7. Сърдечен удар – комбинацията от фолиева киселина и други витамини има важна роля за намаляване риска от сърдечен удар.
8. Кожни раздразнения/сърбеж – сокът на динята отстранява токсините и по този начин намалява сърбежите и раздразненията вследствие на акумулираните в тялото метаболитни отпадъци.
9. Рак на простата – динята съдържа ликопен, върху който се правят мащабни проучвания във връзка с антиоксидантното му и противораково действие. Смята се, че ликопенът има особено силно превантивно действие срещу рак на простатата.
10. Кожни пигментации и акне – сокът от диня приложен външно има добър почистващ ефект. Оставя се около 10 минути на лицето, след което се отмива с хладка вода.
Коментари (0)
Нов коментар