Не позволявайте на упоритата кашлица да вгорчи живота виНезависимо дали е следствие на постназална секреция или поради прекомерно наличие на прах, кашлицата е онова, което правите когато усещате, че нещо сякаш е заседнало в гърлото ви. Тя спомага изчистването на белите дробове и трахеята от дразнителите. Кашлицата, причинена от грип и простуда, обикновено бързо отшумява. Когато обаче тя е следствие на сериозно заболяване, трябва да се предприемат по-сериозни мерки и да се лекува причината.

При всички положения, кашлицата може да бъде влудяваща и изключително дразнеща. Ето няколко метода, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

У дома

Когато сте си вкъщи, опитайте да консумирате повече течности. Заедно с това, използвайте овлажнител за въздух – това ще помогне както за успокояването на гърлото, така и за освобождаването на слузта. През нощта спете на по-високи възглавници, а преди да си легнете – хапвайте по малко мед. Съвременните проучвания сочат, че консумиран редовно, истинският мед значително облекчава простудните състояния, свързани с упорита, дразнеща кашлица.

„Влажна” кашлица

Ако успоредно с кашлицата отделяте и слуз, ви трябва отхрачващо лекарство. В случай, че отделяте твърде много слуз, нека лекарят ви ви посъветва кое е най-доброто решение за вас. Не използвайте на своя глава по-тежки медикаменти, като например такива срещу емфизем, пневмония, хроничен бронхит или астма.

„Суха” кашлица

„Сухата” кашлица не търпи прах, замърсени помещения, дим и др. В случая, най-подходящи са потискащите кашлицата лекарства, които значително ще успокоят състоянието ви, включително и през нощта.

Противокашличните лекарства и децата

Никога не давайте на деца до 4 годишна възраст лекарства против кашлица, тъй като тези медикаменти могат да предизвикат сериозни странични ефекти. Вместо тях, използвайте хранителни добавки с изцяло натурални формули. Когато става дума за деца между 4 и 6 годишна възраст, преди да решите да купувате лекарство против кашлица, задължително се консултирайте с педиатър.

Ефективни ли са антибиотиците срещу кашлица?

Обикновено не. Това е така, защото повечето кашлици са причинени от вирусни инфекции. А антибиотиците са ефективни тогава, когато инфекцията е причинена от бактерии. Ако вашият лекар ви е изписал антибиотик, от който след едноседмична употреба няма никакъв ефект, консултирайте се отново и задължително направете необходимото изследване.

Кашлица, причинена от алергии или астма

Следствие на алергиите, вие можете да кашляте и кихате. Тук много добра подкрепа могат да ви окажат антихистаминовите препарати. Вече съществуват дори такива, които не предизвикват сънливост и замаяност, така че можете да бъдете спокойни. Внимание: наличието на хрипове може да означава, че имате астма. При необходимост, консултирайте се с лекар!

Пушаческа кашлица

Ако сте пушач, вие вероятно имате перманентна кашлица, особено изразена в сутрешните часове от деня. Понякога обаче, тази непрестанна кашлица може да е сигнал за сериозно заболяване, като например хроничен бронхит. Ако остане нелекуван, хроничният бронхит може да доведе до много сериозни последствия за здравето!

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart