Search
Филтрирай по...

Червен бряст

Червен БрястЧервеният бряст е дърво, което е характерно за Северна Америка, а по-точно – САЩ и източните части на Канада.  Вътрешната част на кората му се използва за медицински цели и се събира през пролетта.

През вековете червеният бряст е бил използван като лек при инфекции на пикочните пътища. Местните жители на Америка ефективно прилагали тази билка в лечението на херпеси и циреи. Освен това с червен бряст се лекували огнестрелни рани по време на Американската революция.

Кората от червен бряст съдържа клей, сложни въглехидрати, танини, калциев оксалат, фитостероли, сескитерпени, флавоноиди, салицилова, капринова, каприлова и деканова киселини, и витамин Е.

Клеят има успокояващо и омекотяващо дейстивие и притежава висока хранителна стойност.  Танините обикновено помагат при лечение на секретиращи лезии, диария или кървене. Те също допринасят за по-голямата еластичност на тъканите.

Червеният бряст действа успокояващо, отхрачващо, дуеритично и антиоксидантно. Тази билка носи редица ползи за здравето. Неутрализира стомашните киселини, подпомага надбъбречните жлези и изхвърля отровите от организма. Клеят покрива устната кухина, хранопровода и стомашно-чревния тракт с мек слой, който успокоява възпалението при язва на стомаха и дванадесетопръстника и помага да се осигури преграда между язвата и стомашната киселина. Той облекчава раздразненията в стомаха и червата и се отразява добре при киселини, гастроентерит, усещане за парене в стомаха, запек, хемороиди, дивертикулит.
Червеният бряст успокоява възпаленотo гърло, както и болките, причинени от колики или язва на стомаха. Помага при възпалителните процеси в червата. Подобрява храносмилането и прочиства дебелото черво. Особено полезен е при кашлица, тъй като намалява дразненето в проблемните зони.

Използван локално, червеният бряст може да лекува леки наранявания, получени след изгаряния, херпес, порязвания и ожулвания.

Той е полезен и при лечение на проблеми, свързани с репродуктивната и дихателната системи. Има успокояващо въздействие върху лигавиците, покриващи цялото тяло. В допълнение, вътрешната кора от червен бряст се използва при лечение на гастрит, колит и ентерит. Билката действа добре при цистит, възпаление на пикочния мехур и хрема. Особено подходяща е и за прием от кърмачета.

Ревита Ви препоръчва:

Червен бряст (кора), 370 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top