Search
Филтрирай по...

Кориолус / Пуешка опашка – медицинска гъба с мощни лечебни свойства

Медицинската гъба кориолус е едно от най-мощните природни средства за поддържане на имунната функция. 

 

Кориолус
Медицинската гъба кориолус се отличава с уникални терапевтични свойства

 

Медицинската гъба Кориолус/Пуешка опашка (Coriolus versicolor) е широко разпространена по света, включително и у нас. Тя  може да бъде открита в горите върху мъртвата дървесина на широколистни, по-рядко иглолистни дървета. Среща се целогодишно и не е ядлива, тъй като е прекалено жилава. Плодните й тела растат на групи, подредени в розетки и обагрени в красиви, преливащи се цветове – слоести ивици от кафяво, сиво, оранжево. Оттук идва и името й, тъй като тази лечебна гъба силно наподобява ярката опашка на дива пуйка. Позната е още като Пъстър траметес, Разноцветна праханка, Разноцветна праханова гъба, Каваратаке.

Кориолус привлича вниманието не само с отличителната си хармония на краските, но и със своите необикновени качества, укрепващи здравето. В много азиатски култури тя е символ на дълголетие, духовно проникновение и безкрайност. Първоначално използвана в китайската традиционна медицина под името Tun Zhi, тя от векове се прилага като имуномодулатор, който повишава имунната функция и помага в борбата с инфекциите. В Япония пък още от 1977 година се предписва на пациенти с онкологични заболявания по време и след химиотерапия. С днешна дата екстрактът от плодни тела и мицел на гъбата успешно навлиза във фази I, II и III на клинични проучвания за приложение при рак на гърдата, стомаха, колоректален и езофарингиален карцином. Последни изследвания сочат, че Кориолус, прилагана като адювантна терапия, дава редица подобрения при рак на стомашно-чревния тракт, рак на гърдата и белодробен карцином.

При какви заболявания помага

Основните ползи на гъбата Пуешка опашка се свързват с поддържането на силна имунна система, за подпомагане здравето на чревната флора и действието й като мощен антиоксидант. Екстрактът успешно се прилага в превенцията и лечението на ракови заболявания, бактериални и вирусни инфекции, като имуностимулиращо и адаптогенно средство, при човешки папиломен вирус, храносмилателни проблеми, за детоксикация на черния дроб.

Уникален химичен състав

Кориолус/Пуешка опашка съдържа широк спектър от естествени съединения, които формират уникалния й състав. Тя може да се похвали с 35 различни вида полезни фенолни съединения, сред които и флавоноидните антиоксиданти кверцетин и байкалеин. Те от своя страна стимулират освобождаването на съединения, които защитават организма от увреждане и подпомагат имунитета. В гъбата са открити и два ценни полизахаропептида – крестин и полизахаридния пептид PSP, които притежават мощни имуностимулиращи и противоракови свойства. Кориолус съдържа естествени пребиотици, които подхранват полезните бактерии в червата, с което укрепват и здравето на имунната система. Доказано екстрактът от този природен продукт увеличава популациите на щамовете Bifidobacterium и Lactobacillus, като същевременно намалява потенциално вредните бактерии като Clostridium и Staphylococcus.

Приложение

Екстрактът от Кориолус се радва на особено внимание през последните години заради потенциала му при лечение на ракови заболявания. Още през 2011-а за пръв са проведени експерименти с гъбния полизахарид-пептид върху трансгенни миши модели, които спонтанно развиват рак на простатата. Резултатите показват пълно инхибиране на развитието на туморни клетки. Други лабораторни тестове с животни показват, че Coriolus versicolor може да стимулира имунната система и да намали раковите клетки в черния дроб, кожата, гърдата и съединителната тъкан.

Обещаващи са и изпитанията с хора. В проучвания екстрактите от Кориолус оказват благоприятно въздействие върху рака на стомаха, черния дроб, дебелото черво, гърдата и белия дроб. И въпреки че конвенционалното лечение на рака все още е по-ефективно от самостоятелното приложение на екстракта, той може да се прилага като адювантна терапия и да доведе до по-добри резултати, показват редица изследвания. Според учени в основата на подобен успех се крие в способността на Пуешка опашка да влияе на активността на специфични имунни клетки, включително тумор некрозис фактор (TNF), NK клетки, интерлевкини и хистамин.

Намалява страничните ефекти на раковите терапии

Кориолус/Пуешка опашка може да помогне за намаляване на страничните ефекти от химиотерапия и лъчетерапия благодарение на способността си да модулира имунната система. С други думи, екстрактът стимулира действието на полезните имунни Т-клетки, като същевременно потиска безполезните. В проучвания с пациенти с рак на хранопровода, белите дробове, стомаха, яйчниците и шийката на матката, които по време на химиотерапия са приемали екстракт от Кориолус, се съобщава за подобряване на имунитета, общото състояние и намаляване на болките. Като цяло, гъбата подобрява качеството на живот и дава възможност на болните по-добре да понесат съответната терапия.

За по-добро здраве на черния дроб

Екстрактът от Кориолус може да подпомогне черния дроб във функциите му да детоксикира организма. Установено е, че съединенията в гъбата имат благоприятен ефект върху този важен орган, като способстват за намаляване на токсичното натоварване и поддържат тялото по-здраво като цяло. Изследователите изучават и ползите от Coriolus versicolor при сериозни чернодробни заболявания като хепатит В.

Антивирусно действие

Имуностимулиращите способности на Кориолус и подобни лечебни гъби помагат да се контролират вирусните инфекции. Доказано е, например, че кверцетинът подпомага синтеза на имунозащитния протеин интерферон-у, като инхибира освобождаването на провъзпалителните ензими циклооксигеназа (СОХ) и липоксигеназа (LOX). В резултат на това подобни екстракти се използват успешно при хора, заразени с вирусни инфекции като херпес симплекс вирус, ХИВ и орофарингеален рак на устата. Кориолус съдържа и полизахаропептидите крестин и PSP, които увеличават моницитите – видове бели кръвни клетки, които, според проучванията, се борят с инфекциите и насърчават имунния отговор.

Функции на адаптоген

Адаптогенът е вещество, което помага на организма да реагира на вътрешни или външни стресови фактори. Лечебните гъби, включително Кориолус, се считат за най-добрите адаптогени, благодарение на тяхното съдържание на антиоксиданти и способността им да регулират имунната система.

Подпомагане на храносмилателната система

Диетичните фибри, под формата на полизахариди, съставляват около 50% от гъбата. Изследванията показват, че тези пребиотици насърчават растежа на полезните бактерии в червата и благоприятстват създаването на добра чревна микробиота.

Има още нещо уникално в пребиотиците на Кориолус. Те могат да предотвратят абсорбирането на токсични съединения в храносмилателния тракт, което се явява превенция срещу рак на дебелото черво и ректума.

Дозировка и странични ефекти

Кориолус е като цяло безопасен продукт. Страничните му ефекти могат да включват изпражнения с тъмен цвят и потъмняване на ноктите. Не се препоръчва при бременни, кърмачки и деца под 18 години.

Като заключение. От дълбока древност гъбата Кориолус/Пуешка опашка се използва като натурален продукт, който осигурява добро общо здраве, силен имунитет и детоксикация на организма. Проучванията, използващи съвременни методи за изследване, продължават да показват резултати в потвърждение на качествата на тази гъба.

Прочетете още:

Вижте всички продукти с медицински гъби:

Свързани продукти

Още по темата

Детокс
Диети и отслабване

Детокс на черния дроб съдейства за отслабването след карантината

  Принудителната карантина, следствие на пандемията от Covid-19, наложи много промени в начина ни на живот. Една от последиците й беше продължително заседяване вкъщи, намалена физическа активност и последващо натрупване на килограми. Все повече хора

Прочетете повече »
Зрение
Експертни мнения

Как да се храним, за да имаме добро зрение

Защо диетата в важна за здравето на очите? Вижте съветите на специалиста – Доц. Виолета Чернодринска!   Визитка: Доц. Виолета Чернодринска дм, специализирана Очна болница Визус. Завършила Медицински университет София. Специализира Детски очни болести в

Прочетете повече »
Проблеми със съня
Полезни съвети

Какво да правим, ако детето има проблеми със съня

  Ако детето има проблеми със съня, последиците касаят не само неговото здраве. Подобно състояние ангажира цялото семейство и поставя на изпитание нервите на родителите. Да, сънят е здраве, пълноценната почивка е от съществено значение

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top