Search
Филтрирай по...

Антоцианите във вишните намаляват риска от инсулт

Киселите вишни имат същия ефект като лекарствата за сърдечносъдовата система и намаляват риска от инсулт, обявиха учени от Мичиганския университет и Националния институт по здравеопазване на САЩ. Специалистите са доказали още, че киселите вишни притежават противовъзпалителен ефект.

Механизмът на действие, според учените, е следният: Консумацията на кисели вишни активира PPAR изоформи в много тъкани на организма. Учените твърдят, че антоцианите – пигментите, които придават на вишните червения цвят, могат да са “отговорни” за активирането на PPAR. Гените, които регулират PPAR, участват в метаболизма на мазнините и глюкозата и в модифициран вид са способни да помогнат да се намали вероятността да бъдат развити сърдечносъдови заболявания.

PPAR агонисти, сред които попадат препарати като Actos (пиоглитазон), действат по подобен начин, но при приема им възникват нежелателни странични ефекти. Затова учените изтъкват ползата от консумирането на кисели вишни, която те потвърдили с експерименти с опитни мишки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top