Search
Филтрирай по...

Ефективни стратегии за намаляване на риска от рак на кожата

Меланом

 

Отдавна е известно, че начинът на хранене може до голяма степен да бъде решаващ фактор за развитието на редица заболявания, включително и различни видове рак – най-вече на дебелото черво, панкреаса, простатата. Сравнително встрани от изследванията остава връзката между начина на хранене и риска от развитие на рак на кожата. А и малко от нас се замислят че именно тя има нелеката роля да предпазва организма от всякакви влияния на заобикалящата ни среда. За тази цел, най-големият човешки орган трябва да е постоянно „зареждан“  с големи количества полезни вещества.

Доказано е, че това което ядем оказва голямо влияние на състоянието на кожата ни. Тя има нужда от един критичен минимум полезни вещества, които да поддържат нормалните ѝ функции и да стимулират деленето на клетките ѝ. Дългогодишните изследвания в тази област са установили средиземноморската диета като най-полезна за здравето на кожата. Не си представяйте обаче, че това означава да ядете повече паста и пици. Средиземноморската диета води началото си от хранителните навици най-вече на остров Крит, някои други части на Гърция и цяла южна Италия от началото на шейсетте години на миналия век. Ползите от традиционната средиземноморска диета в борбата срещу сърдечните заболявания, рака и диабета отдавна не се поставят под съмнение. Ето основните ѝ характеристики:

 

Диетата набляга на изобилие от храни от растителен произход – плодове, зеленчуци, картофи, боб, ядки, семена.

Храните минават през минимална или никаква обработка, където е възможно. Фокусът е върху местните и сезонните плодове и зеленчуци.

За десерт се консумират най-вече плодове. Препоръчително е в менюто да е включен и прием на мед като източник на концентрирани захари, но не повече от няколко пъти седмично.

Млечните продукти – предимно сирене и мляко, трябва да бъдат с възможно най-ниска масленост.

Рибата е основна част от диетата и трябва да се консумира често – до няколко пъти седмично.

Яйца и пилешко се приемат в ограничени количества – един до четири пъти седмично.

Приемът на червено месо трябва да е силно ограничен.

Зехтинът е основният източник на мазнини.

Виното се консумира в ниски до умерени количества, за предпочитане по време на хранене.

 

Двата компонента на средиземноморската диета, които най-много привличат вниманието ни, са червеното вино и зехтинът. Маслините, от които се добива той, играят основна роля за доброто здраве на кожата. Множество изследвания, проведени върху доброволци, доказват категорично, че колкото повече и по-често се консумират маслини, толкова по-малко бръчки има по кожата и толкова по-късно се появяват те. Една от ключовите им съставки е полифенолната молекула вербаскозид, която се намира не само в самите плодове, но и в листата на маслиновите дървета. Това вещество повишава и антиоксидантните процеси в организма и по-специално в кожата, което пък води до по-надеждна защита от вредното влияние на слънчевите лъчи.

 

Не по-малко важни са и останалите съставки на средиземноморската диета. За никого няма да е изненада твърдението, че редовната консумация на риби, богати на омега-3 мастни киселини (поне веднъж седмично) е полезна в много аспекти за организма. Малцина обаче знаят че сьомгата и скумрията, наред с пресните зеленчуци, са изключително важни и за кожата. Консумацията на моркови и зеленолистни зеленчуци също намаляват почти наполовина  риска от пигментации и други увреждания, причинени от слънцето. Някои проучвания стигат и по-далеч, установявайки връзка между повишената консумация на омега-3 мастни киселини и понижението на риска от развитие на меланома – злокачествен рак на кожата. Редовната употреба на зелен чай също редуцира риска от развитие на злокачествени кожни образувания. Това се дължи на полифенолите – твърде сходни вещества на тези, които се намират и в маслините.

 

Нутрикозметика (вместо кометика) в помощ на кожата!

Здравословната диета в съчетание с качествени продукти за локална употреба несъмнено са важни, но е добре на помощ да се включат и добавки, които разкрасяват кожата и се грижат за нейното здраве отвътре навън. Новите кожни клетки се „раждат“ в най-дълбокия слой на епидермиса, и, образно казано се придвижват нагоре. Когато достигат до най-горния му слой, те вече не са толкова жизнени и бързо умират. Всеки ден човек изхвърля милиони мъртви клетки  по време на миене и търкане на кожата си. След отстраняването им, на тяхно място се появяват нови. Една от причините здравето на кожата да бъде така тясно свързано с начина на хранене е високата честота на подмяна на клетките. Дефицитът на основни елементи приемани чрез храната, било то витамини, минерали, мастни киселини или протеини може да доведе до нарушено производство на нови кожни клетки и повишен риск от  различни неблагоприятни ефекти.

За да се избегне това, специалистите препоръчват прием на мултивитамини с подсилени формули, за осигуряване на необходимите количества основни микронутриенти. Една чаена лъжичка ленено масло дневно е незаменим източник на основни мастни киселини, които невинаги могат да се набавят в нужните количества само от храната.

Установено е още, че ниските нива на витамин D3 в организма са пряко свързани с увеличаването на риска от развитие на рак на кожата. За достигането на оптимални нива се препоръчва ежедневен прием на 2000 – 5000 IU . Определянето на дозата зависи и от това каква част от кожата ви и за колко време дневно е изложена на директна слънчева светлина.

 

Как да редуцираме рисковите фактори?

В основата на превенцията срещу всяко заболяване е елиминирането на рисковите фактори за неговата поява. Що се отнася до рака на кожата, ето  за какво трябва да внимавате:

-Прекомерно излагане на кожата на директно въздействие на ултравиолетови лъчи (пряка слънчева светлина, солариуми и UV-лампи)

-Бъдете двойно нащрек, ако сте с прекалено бяла кожа, която изгаря лесно на слънце, без изобщо да придобива характерния бронзов тен, както и ако косата ви е естествено руса или рижа.

-Избягвайте контакт на кожата с доказани канцерогени, каквито са катранът, парафинът, както и всички съединения и разтвори с арсен.

-Вниманието ви трябва да  е повишено, ако имате фамилна обремененост – роднини, починали или боледували от рак на кожата.

-Многобройни бенки или такива с неправилна и необичайна форма – следете ги постоянно.

-Ако сте имали силни слънчеви изгаряния в детските или младежките години.

-Бъдете много внимателни и с напредването на възрастта, както и ако сте с хронично отслабена имунна система.

 

Срещу възрастовия фактор можем да противодействаме с оптимален хранителен режим, но само до известна степен. Колкото повече остаряваме, толкова повече организмът ни губи способностите си да противодейства успешно на пораженията по кожата, тъй като клетките се делят все по-бавно и се подменят през все по-големи периоди. Двадесетгодишен човек например подновява горния слой на епидермиса си за около две седмици, десет години по-късно за това са нужни 25 дни, а на петдесетгодишна възраст  – около месец и половина.

 

Видове рак на кожата

Ракът на кожата не е от най-често срещаните злокачествени заболявания. Различават се три основни типа: базално-клетъчен и плоскоклетъчен карцином,  и меланома. Плоскоклетъчният карцином засяга клетките, разположени в най-повърхностния слой на кожата, под тях се намират базалните клетки, а меланомата се развива в меланоцитите – пигментопроизвеждащи клетки, намиращи се в най-дълбокия слой на кожата. Най-разпространени са първите два вида. Те се развиват под формата на повърхностни лезии, по правило върху участъци от кожата, най-често излагани на слънчева светлина – лицето, ушите, шията, устните и обратната част на дланите. Ако се открият и лекуват навреме, рядко дават метастази. Меланомата както вече споменахме започва развитието си в меланоцитите – клетките, произвеждащи меланин. Именно той защитава дълбокия слой на епидермиса от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Коварството на меланомата се крие в това, че тя може да се развие практически във всяка част на кожата, дори и на места, които почти никога не са излагани на слънце. Може да се появи и в други органи на тялото – най-често очите и устата. Ако не се открие навреме, бързо се разпространява в други органи. Именно поради това, смъртността при този вид рак е значително по-висока отколкото при другите два.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top