Search
Филтрирай по...

И минималното повишение на кръвната захар пречи на мозъка!

Памет

 

В скорошно издание на сп. Neurology бе публикувано изследване, според което размерът на хипокампуса – мозъчният център, отговарящ за паметта, до голяма степен зависи от нивата на захар в кръвта. Изследването е проведено с помощта на последен модел скенер за магнитно – резонансна томография (MRI), както и тест за измерване нивата на глюкоза в кръвта.

 

След анализ на данните било установено, че има пряка връзка между степента на атрофия или свиване на хипокампуса и нивата на захар в кръвта. Оказало се, че дори минималното повишение на глюкозата, при което дори не може да се говори за наличие на диабет, води до свиване на хипокампуса.

 

Изводът е, че повишената глюкоза е ключов фактор за дегенерацията на мозъка и нарушените когнитивни функции. И тъй като кръвната захар е пряко зависима от количеството въгехидрати, което консумира човек, е ясно, че не бива да се прекалява с тях. Да не говорим за преработените въглехидрати, които са абсолютно противопоказни както за здравето, така и за фигурата, коментира д-р Саймън Кеш, част от екипа изследователи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top