Search
Филтрирай по...

Кориандър – лечебна и питателна храна!

nervna sistema

Кориандърът е растение, което много малко хора познават в действителност. Предполага се, че кориандърът проихожда от Южна Азия и Средна Европа. Той обаче е познат и в Ориента и Азия от хиляди години. Може би и вие го използвате единствено като ароматна подправка и… толкова! Кориандърът обаче, притежава уникални здравословни свойства. Малко повече за тях, можете да научите в следващите редове!

 

Кориандърът е от семейство Сенникоцветни (Apiaceae), към което принадлежат и морковите, целината и магданоза. Плодовете на му имат неприятна миризма, наподобяваща миризмата на дървеници. Оттук идва и названието на това растение – от гръцката дума coriannon, която в превод означава дървеница.

 

Интересен факт е, че кориандърът се споменава още в древните санскритски писмени източници. Гърците пък смятали, че растението има свойства на афродизиак.

 

Знаете ли, че…

Кориандърът действа и като природен консервант? Поради високото си съдържание на антиоксиданти,  маслото, извлечено от листата на магданоза може да инхибира нежелани окислителни процеси. Когато се добави към други храни, забавя или предотвратява развалянето.

 

Кориандърът е добър източник на витамините С, В1 и В2, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, желязо, ниацин, рибофлавин и др.

 

Известно е, че кориандърърт подобрява функционирането на храносмилателната система, възбужда апетита, възпрепятства появата на спазми и действа болкоуспокояващо.

 

Кориандърът също така помага срещу безсъние и тревожност. Нещо повече: известна е употребата му в лечението на диабета, намаляването на общия холестерол и триглицеридите. Заедно с това, редовната консумация на кориандър спомага за уеличаване на липопротеините с висока плътност.

 

Етеричното масло и плодовете на кориандъра активизират отделянето на секреция в стомаха, жлъчката, червата и белит дробове.

 

В българската народна медицина, кориандърът е познат като средство срещу болки в черата и стомаха, диария, задух, кашлица, бронхит и повръщане.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top