Search
Филтрирай по...

Недостигът на сън се отразява пагубно на младите хора

тийнейджъри, ученици, безсъние при младите хора, умора, стрес

 

Според съвременно проучване, проведено от Taylor & Francis, раздразнителността и мързела у новото поколение са резултат от липсата на сън.

Резултатите, публикувани в  Journal of Learning, Media and Technology показват, че тийнейджърите не си доспиват заради ранните сутрешни часове, в които трябва да станат за училище.

 

Според авторите на интересното проучване, евентуална глобална промяна в образователните системи по света би се отразила много добре на психическото здраве на подрастващите.

 

При по-малките деца е различно. За тях ранното ставане не е проблем, тъй като те така или иначе трябва да лягат по-рано вечер. По време на юношеството обаче, нещата драстично се променят, тъй като един млад човек трудно би си легнал по-рано от 23 часа вечер.

 

Този режим най-често предизвиква хронична липса на сън. А редовното недоспиване може да доведе емоционална лабилност, липса на концентрация и здравословни проблеми.

 

Добрият сън през нощта зависи от това кога се повишават нивата на хормона мелатонин, който нараства вечерно време. Този процес зависи от много фактори, включително светлината навън и в стаята, психическото състояние към момента, нивата на стрес и др. Специалистите предупреждават, че безсънието у подрастващите, повишава риска от поведенчески проблеми в по-късните етапи от живота.

 

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизата. Допълнителният му прием е доказано полезен, безопасен и супер ефективен при хора, които страдат от безсъние, независимо от възрастта. Мелатонинът е естествен регулатор на биологичния часовник. Изследванията показват, че той намалява усещането за умора, промените в настроението, дезориентацията и липсата на коцентрация през деня.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top